Арнулф од Роа

С Википедије, слободне енциклопедије
Арнулф од Роа
Датум рођењанепознат
Место рођењаШок
Датум смрти28. април 1118
Место смртиЈерусалим

Арнулф од Роа (франц. Arnoul de Chocques, умро 1118. године) био је један од духовних вођа Првог крсташког похода и први Јерусалимски патријарх.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Фландрији као незаконити син свештеника, школовао се у Кану. Седамдесетих година био је тутор Цецилије Француске, ћерке Вилијама Освајача. У крсташки поход кренуо је у склопу армије Роберта Нормандијског, Роберта Фландријског и Стефана од Блоа. Међу норманима је уживао велики углед, док га ненормански крсташи нису волели. Када је Петар Бартоломеј пронашао Свето Копље у подруму цркве Светог Петра у Антиохији, Арнулф га је оптужио да је преварант. Због тога је дошао у сукоб са Ремоном Тулуским. Да би доказао да говори истину, Петар Бартоломеј је пристао да се подвргне Божјем суду и прође кроз запаљену ватру (приликом опсаде Арке). Следећег дана је умро.

Арнулф је одиграо битну улогу приликом опсаде Јерусалима 1099. године подижући морал већ посусталих крсташа. У Јерусалиму је пронашао Истински крст који је постао најважнија реликвија Јерусалимске краљевине.

Арнулф је изабран за првог патријарха Јерусалимске краљевине у августу 1099. године. Он је крунисао Готфрида Бујонског који је постао "бранилац Светог Гроба". Убрзо је настао спор између Арнулфа и православних хришћана и сиријских хришћана око неких црквених обреда. Папа Паскал послао је Дамбера од Пизе у Јерусалим да реши спор, али је овај сменио Арнулфа и поставио себе за патријарха. Арнулфа је именовао за јерусалимског архиђакона.

Када је Дамбер са Боемундом отишао у Европу, Арнулф је поново постао патријарх (1112. године). Био је изузетно непопуларан у народу, нарочито због тога што је одобрио брак Балдуина Јерусалимског са Аделазијом (а већ је био ожењен Ардом Јерменском). Због тога папа Паскал шаље новог легата у Јерусалим који га привремено смењује (1115. године). На место патријарха поново је дошао следеће године након што је поништио Балдуинов други брак.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]