Пређи на садржај

Артур Тјудор

С Википедије, слободне енциклопедије
Артур Тјудор
Артур Тјудор, енглески племић
Лични подаци
Датум рођења(1486-09-20)20. септембар 1486.
Место рођењаВинчестер, Енглеска
Датум смрти2. април 1502.(1502-04-02) (15 год.)
Место смртиШропшир, Енглеска
Породица
СупружникКатарина од Арагона
РодитељиХенри VII
Елизабета од Јорка
ДинастијаТјудор
принц од Велса

Артур Тјудор (енгл. Arthur Tudor; Винчестер, Енглеска, 20. септембар 1486Шропшир, Енглеска, 2. април 1502) је био енглески племић, син Хенрија VII и Елизабете од Јорка са титулом принца од Велса, те први муж Катарине Арагонске.

Биографија[уреди | уреди извор]

Порекло и веридба[уреди | уреди извор]

Како је био краљев најстарији син, рођен месец дана пре предвиђеног термина, недуго након рођења добио је титулу принца од Велса и од тада сматран вероватним наследником енглеске круне. Његов отац је себе сматрао потомком античких британских краљева, те је свом сину дао име по легендарном краљу Артуру. Историчари сматрају да је Артур, као недоношче, целог живота био слаб и болешљив, за разлику од млађег брата Хенрија.

Хенри VII желео је да ојача алијансу са шпанским царствима, те је с арагонски краљем Фердинандом II и кастиљска краљицом Изабелом I договорио брак између Артура и њихове најмлађе кћерке Катарине. Фердинанд није презао од могућности да прекине веридбу уколико се појави претња Артуровом насљеђивању трона. Католички краљеви нису журили да удају Катарину, те су остали отворени за друге понуде и након што су склопљена веридба са Артуром. Како би отклонио сумње католичких краљева, Хенри VII је 1499. наредио погубљење осталих претендената за трон.

Брак и смрт[уреди | уреди извор]

Артур и Катарина су писали једно другом на латинском језику, будући да ниједно од њих није познавало језик свога будућег супружника, а Артур је, поред латинског, учио још само грчки језик. Брак није склопљен све док Артур није напунио 15 година. Катарина је у Енглеску стигла 4. новембра, а венчање је одржано десет дана касније.

Принц и принцеза од Велса послани су у замак Ладлоу, на граници са Велсом, где је Артур требало да председава Велшким саветом. Неколико месеци касније, Артур и Катарина обољевају. Катарина је преживела, али не и престолонаследник; остала је удовица 2. април а 1502. Узрок Артурове смрти вероватно је туберкулоза, дијабетес или мистериозна и вискоко заразна болест знојења која је погодила Европу у том периоду, а затим нестала. Ова последња могућност је мало вероватна, али не и немогућа, јер је Артур боловао неколико дана - док је болест знојења узроковала смрт само неколико сати након појаве симптома.

Догађаји након смрти[уреди | уреди извор]

Након Артурове смрти и када је било сигурно да Катарина не носи Артурово дете, позиција престолонаследника и титула принца од Велса која уз њу иде прешла је његовом брату Хенрију, који ће је након смрти њиховог оца заменити титулом краља. Хенри ће оженити Артурову удовицу како не би дошло до проблема приликом враћања мираза њеном оцу. Артурова мајка Елизабета покушала је након његове смрти да затрудни још једом, како би осигурала будућност Тјудора на енглеском трону. Она је умрла по порођају само годину дана након Артура.

Хенријев брак са Катарином није произвео мушког наследника којег је он силно прижељкивао. Разлог је нашао у Левитском законику, која каже да човек неће имати деце ожени ли удовицу свога брата. Иако је Папа поништио брак Катарине и Артура на основу наводног неконзумирања истог, Хенри је почео да сумња у Катаринине тврдње, али Папа није прихватио његову апликацију за поништење брака. Артуров брак са Катарином Арагонском и питање да ли је њихов брак конзумиран довешће до поништења брака Хенрија и Катарине када овај оформи Цркву Енглеске са собом на челу, те тим путем директно до отцепљења енглеске цркве од римског католицизма.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Маредуд Тјудор
 
 
 
 
 
 
 
8. Овен Тјудор
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Маргарет Ферш Дафид
 
 
 
 
 
 
 
4. Едмунд Тудор, 1. гроф од Ричмонда
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Шарл VI Луди
 
 
 
 
 
 
 
9. Катарина од Француске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Изабела од Баварске
 
 
 
 
 
 
 
2. Хенри VII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Џон Бофорт, 1. гроф од Самерсета
 
 
 
 
 
 
 
10. Џон Бофорт, 1. војвода од Самерсета
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Маргарет Холанд
 
 
 
 
 
 
 
5. Маргарет Бофорт
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Џон Бушамп, 3. барон Беауцхамп
 
 
 
 
 
 
 
11. Маргарет Бушамп
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Едит Стоуртон
 
 
 
 
 
 
 
1. Артур, принц од Велса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Ричард од Конисбурга, 3. гроф оф Кембриџа
 
 
 
 
 
 
 
12. Ричард Плантагенет, 3. војвода од Јорка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Ана де Мортимер
 
 
 
 
 
 
 
6. Едвард IV
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Ралфх де Невил, 1. гроф од Вестморланда
 
 
 
 
 
 
 
13. Сесили Невил
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Џон Бофорт
 
 
 
 
 
 
 
3. Елизабета од Енглеске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Ричард Вајдевил
 
 
 
 
 
 
 
14. Ричард Вудвил, 1. гроф Риверса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Елизабет Бодулгејт
 
 
 
 
 
 
 
7. Елизабет Вудвил
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Петар Луксембуршки
 
 
 
 
 
 
 
15. Јакова Луксембуршка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Маргарет де Бо
 
 
 
 
 
 


Спољашње везе[уреди | уреди извор]