Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Архитектонско-грађевинскo-геодетски факултет
Тип државни факултет
Оснивање 1996.
Афилијација Универзитет у Бањој Луци
Декан проф. др Бранкица Милојевић
Локација Бања Лука
Веб-сајт www.aggf.unibl.org

Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет у Бањој Луци налази се у саставу Универзитета у Бањој Луци, једног од два државна универзитета у Републици Српској.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета је проф. др Бранкица Милојевић.

Историјат[уреди]

Архитектонско-грађевински факултет основан је у јесен 1996. када је и уписана прва генерација студената. Министарство за урбанизам, стамбено-комуналне дјелатности и грађевинарство Републике Српске је двије године раније, 1994, ангажовало радну групу да изради елаборат о оправданости оснивања, који је затим прихваћен од стране Универзитета у Бањој Луци и Владе Републике Српске.[1]

Министар за образовање, науку и културу Републике Српске је формирао Комисију за оцјену испуњености услова за почетак рада Архитектонско-грађевинског факултета Универзитета у Бањој Луци. Извјештај Комисије је прихватио министар и Влада Републике Српске и упутила га Народној скупштини Републике Српске која на сједници 28. августа 1995. доноси Одлуку о оснивању Архитектонско-грађевинског факултета у Бањој Луци.[2]

Влада Републике Српске је именовала Привремени савјет Архитектонско-грађевинског факултета који је конституисан 9. априла 1996, када је именован и први в. д. декана проф. др Владимир Лукић.

Факултет тренутно функционише на двије локације. Програм образовања остварује кроз три студијска програма: архитектонски, грађевински и геодетски.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Архитектонско-грађевински факултет: Кратка историја”. Архивирано из оригинала на датум 09. 07. 2013. Приступљено 19. 02. 2013. 
  2. ^ „Службени гласник Републике Српске“, број 18/95

Спољашње везе[уреди]