Влада Републике Српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Административни центар Владе РС, Бања Лука
Влада Републике Српске
Преглед
ДржаваРепублика Српска
Уређењерепубличка влада
СедиштеБања Лука
Веб-сајтhttps://vladars.rs/

Влада Републике Српске је највиши орган извршне власти у Републици Српској. Организација, дјелокруг и начин рада Владе регулисани су Уставом и законима Републике Српске, као и подзаконским актима. Владу чине предсједник, потпредсједници (из реда друга два конститутивна народа) и шеснаест министара, уз поштовање уставних одредаба о заступљености трију конститутивних народа (осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата). Владу бира Народна скупштина Републике Српске, највиши орган законодавне власти у Републици, којој је Влада одговорна за извршавање обавеза утврђених Уставом и законима Републике Српске.

Историја[уреди | уреди извор]

Претходник Владе је Министарски савјет од 24 члана који је основан 20. децембра 1991.[1] Министарски савјет је престао да постоји 27. марта 1992.[1] Прва Влада је основана 22. априла 1992. на скупштини која је одржана у Српском Сарајеву, на Палама.[1] За првог председника Владе изабран је Бранко Ђерић, а Владу су поред предсједника чинила и три министра.[1] На другој сједници одржаној 12. маја 1992. у Бањој Луци, основано је још девет министарстава и донесена је одлука о пет стратешких циљева од који су неки: оснивање Војске Републике Српске, именовање команданта и Предсједништва. Прва Влада је 24. јуна 1992. донијела одлуку о забрани дјеловања политичких организација, а на предлог Владе Народна скупштина Републике Српске је 12. августа 1992. донијела одлуку о промјенама Устава, од којих је најважнија одлука којом је проглашена самосталност Републике Српске.[1] Истовремено су укинуте регије Републике Српске чиме је Српска постала јединствена територија.[1] Бранко Ђерић је у октобру 1992. поднио оставку због неслагања са министрима Мићом Станишићем и Момчилом Мандићем, а умјесто њега на мјесто предсједника Владе долази Владимир Лукић.[1]

Историјат сазива Владе[уреди | уреди извор]

Управно сједиште владе, општина Пале, град Српско Сарајево.

Управно сједиште владе, град Бања Лука.

Актуелни састав Владе[уреди | уреди извор]

Садашња влада је изабрана на дужност 21. децембра 2022. године. Садашњи предсједник Владе Републике Српске је Радован Вишковић.

Влада Републике Српске изабрана 21. децембра 2022.
Ресор Име и презиме Странка
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић СНСД
Министарства
Министарство унутрашњих послова Синиша Каран СНСД
Министарство правде Милош Букејловић СНСД
Министарство здравља и социјалне заштите Ален Шеранић СНСД
Министарство просвјете и културе Жељка Стојичић СНСД
Министарство финансија Зора Видовић СНСД
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић СНСД
Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић СНСД
Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир СНСД
Министарство привреде и предузетништва Војин Митровић СНСД
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић СНСД
Министарство трговине и туризма Денис Шулић СНСД
Министарство енергетике и рударства Петар Ђокић СП
Министарство породице, омладине и спорта Селма Чабрић СП
Министарство саобраћаја и веза Недељко Чубриловић Демос
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випорник УС
Министарство управе и локалне самоуправе Сенка Јујић НПС

Генерални секретаријат[уреди | уреди извор]

Генерални секретаријат Владе Републике Српске врши стручне и друге послове за потребе Владе Републике Српске.

У Генералном секретаријату обављају се послови којима се обезбјеђује ефикасност, рационалност и јавност рада Владе Републике Српске и њених радних тијела. Радом Генералног секретаријата руководи и одговоран је за његов рад генерални секретар Владе, којег на предлог предсједника Владе именује Влада Републике Српске. Има организационе јединице: Кабинет предсједника Владе; Биро за односе са јавношћу; Одјељење за стручне, оперативне и административно-техничке послове.

Генерални секретар се стара о извршавању аката Владе Републике Српске, о припреми њених сједница и помаже предсједнику Владе. Наредбодавац је за финансијско и материјално пословање.

Министарства[уреди | уреди извор]

Министри у Влади Републике Српске непосредно руководе радом министарстава Републике Српске. Министарства су органи управе који обављају управне и друге послове у једном или више управних подручја, а нису под надзором неког другог органа управе већ су непосредно потчињена Влади Републике Српске.

Сједиште Владе[уреди | уреди извор]

Влада Републике Српске је, од 21. новембра 2007. смештена у новоизграђену зграду — Административни центар Владе Републике Српске.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е „Актуелно: 20 година Владе Републике Српске”. Радио-телевизија Републике Српске. 17. 5. 2012. Приступљено 13. 11. 2017. 
  2. ^ „Историјат Владе Републике Српске садржи све сазиве Владе од настанка Републике Српске до данас.”. Архивирано из оригинала 15. 08. 2014. г. Приступљено 23. 01. 2014. 
  3. ^ Srpska dobila novu Vladu

Спољашње везе[уреди | уреди извор]