Влада Републике Српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Aдминистративни центар Владе РС, Бања Лука
Влада Републике Српске
Преглед
ДржаваРепублика Српска
Уређењерепубличка влада
ЗваничникРадован Вишковић
СедиштеБања Лука

Влада Републике Српске је највиши орган извршне власти у Републици Српској. Организација, дјелокруг и начин рада Владе регулисани су Уставом и законима Републике Српске, као и подзаконским актима. Владу чине предсједник, потпредсједници (из реда друга два конститутивна народа) и шеснаест министара, уз поштовање уставних одредаба о заступљености трију конститутивних народа (осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата). Владу бира Народна скупштина Републике Српске, највиши орган законодавне власти у Републици, којој је Влада одговорна за извршавање обавеза утврђених Уставом и законима Републике Српске.

Историја[уреди | уреди извор]

Претходник Владе је Министарски савјет од 24 члана који је основан 20. децембра 1991.[1] Министарски савјет је престао да постоји 27. марта 1992.[1] Прва Влада је основана 22. априла 1992. на скупштини која је одржана у Српском Сарајеву, на Палама.[1] За првог председника Владе изабран је Бранко Ђерић, а Владу су поред предсједника чинила и три министра.[1] На другој сједници одржаној 12. маја 1992. у Бањој Луци, основано је још девет министарстава и донесена је одлука о пет стратешких циљева од који су неки: оснивање Војске Републике Српске, именовање команданта и Предсједништва. Прва Влада је 24. јуна 1992. донијела одлуку о забрани дјеловања политичких организација, а на предлог Владе Народна скупштина Републике Српске је 12. августа 1992. донијела одлуку о промјенама Устава, од којих је најважнија одлука којом је проглашена самосталност Републике Српске.[1] Истовремено су укинуте регије Републике Српске чиме је Српска постала јединствена територија.[1] Бранко Ђерић је у октобру 1992. поднио оставку због неслагања са министрима Мићом Станишићем и Момчилом Мандићем, а умјесто њега на мјесто предсједника Владе долази Владимир Лукић.[1]

Историјат сазива Владе[уреди | уреди извор]

Управно сједиште владе, општина Пале, град Српско Сарајево.

Управно сједиште владе, град Бања Лука.

Актуелни састав Владе[уреди | уреди извор]

Садашња влада је изабрана на дужност 18. децембра 2018. године. Садашњи предсједник Владе Републике Српске је Радован Вишковић.

Влада Републике Српске изабрана 18. децембра 2018.
Ресор Име и презиме Странка
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић СНСД
Министарства
Министарство унутрашњих послова Драган Лукач СНСД
Министарство правде Антон Касиповић СНСД
Министарство финансија Зора Видовић СНСД
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић СНСД
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић СНСД
Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић СНСД
Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић СНСД
Министарство здравља и социјалне заштите Ален Шеранић СНСД
Министарство енергетике и рударства Петар Ђокић СП
Министарство породице, омладине и спорта Соња Давидовић СП
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић СП
Министарство саобраћаја и веза Неђо Трнинић ДНС
Министарство управе и локалне самоуправе Сенка Јујић ДНС
Министарство трговине и туризма Сузана Гашић ДЕМОС
Министарство просвјете и културе Наталија Тривић УС
Министарство привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић НДП

Генерални секретаријат[уреди | уреди извор]

Генерални секретаријат Владе Републике Српске врши стручне и друге послове за потребе Владе Републике Српске.

У Генералном секретаријату обављају се послови којима се обезбјеђује ефикасност, рационалност и јавност рада Владе Републике Српске и њених радних тијела. Радом Генералног секретаријата руководи и одговоран је за његов рад генерални секретар Владе, којег на предлог предсједника Владе именује Влада Републике Српске. Има организационе јединице: Кабинет предсједника Владе; Биро за односе са јавношћу; Одјељење за стручне, оперативне и административно-техничке послове.

Генерални секретар се стара о извршавању аката Владе Републике Српске, о припреми њених сједница и помаже предсједнику Владе. Наредбодавац је за финансијско и материјално пословање.

Министарства[уреди | уреди извор]

Министри у Влади Републике Српске непосредно руководе радом министарстава Републике Српске. Министарства су органи управе који обављају управне и друге послове у једном или више управних подручја, а нису под надзором неког другог органа управе већ су непосредно потчињена Влади Републике Српске.

Сједиште Владе[уреди | уреди извор]

Влада Републике Српске је, од 21. новембра 2007. смештена у новоизграђену зграду — Административни центар Владе Републике Српске.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е „Актуелно: 20 година Владе Републике Српске”. Радио-телевизија Републике Српске. 17. 5. 2012. Приступљено 13. 11. 2017. 
  2. ^ „Историјат Владе Републике Српске садржи све сазиве Владе од настанка Републике Српске до данас.”. Архивирано из оригинала на датум 15. 08. 2014. Приступљено 23. 01. 2014. 
  3. ^ Srpska dobila novu Vladu

Спољашње везе[уреди | уреди извор]