Балет Српског народног позоришта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Историјат[уреди]

Балет Српског народног позоришта је своје прве кораке учинио децембра 1947. године, када је „Војвођанско народно позориште“ (данас Српско народно позориште), у оквиру свог Драмског студија, отворило Балетски одсек. 1948. године, Студио прераста у Средњу балетску школу класичне оријентације, која је образовала играче за потребе Српског народног позоришта.

Најзначајнији резултати у том периоду су постигнути захваљујући кореографу и педагогу Даници Живанчевић, која је поставила кореографију за оперуЕро с онога свијета” са фолклорним играчима и солистима Петром Јерантом и Иреном Киш (тада једином балерином у ансамблу).

Фебруара 1950. управник СНПЈован Коњовић и директор Балетске школе Маргарита Дебељак организовали су аудицију после које је ангажовано 24 члана уметничког ансамбла Дома ЈНА, заједно са главним кореографом и педагогом Марином Олењином.

Балет Српског народног позоришта основан је 8. марта 1950. Прва балетска представа била је „ШехерезадаНиколаја Римског-Корсакова у кореографији Марине Олењине, премијерно изведена 25. маја исте године. Први солисти су били Јелена Андрејев, Борис Радак, Вера Блажић, Петар Јерант, Јелена Главонић, Крсто Кузмановски, Стеван Израиловски, Стеван Гребелдингер, Милорад Мића Живановић, Маргита Братоножић, Жарко Миленковић и други.

Од својих почетака, Балет изводи дела домаће баштине: „Лицитарско срце” (Барановић), „Ђаво у селу” (Лотка), „Охридска легенда” (Христић). Критичари сматрају прво извођење „Лабудовог језера (Чајковски) од 8. јануара 1955. веома важним датумом у историји новосадског Валета. То је био период када је прва генерација Балетске школе дипломирала, доносећи нове покрете и нове играчке вештине и стварајући нове услове за кореографске креације. Балет је наставио да ангажује младе и образоване плесаче који су обележили културни живот Новог Сада и земље: Даница Рекалић, Мира Поповић, Ксенија Глигорић, Мира Матић, Јелена Михајловић Хајек, Јелица Нинковић Прокић, Игњат Игњатовић, Бранка Типелац, Хелмут Неделко, Мира Тапавица, Ерика Марјаш-Брзић, Софија Стојадиновић, Добрила Новков, Биљана Максић Његован, Ото Рис, Јулијана Сремац, Растислав Варга, Живојин Новков, Амалија Петрић Узелац, Мира Рушкуц ...

Многи истакнути кореографи радили су у Балету Српског народног позоришта. У првом периоду то су били: Борис Тонин (који је донео нове и интересантне идеје и покушао да афирмише новосадски Балет на турнејама по свету), Макс Кирбос, Вера Костић, Карол Тот, Пиа и Пино Млакар. Огроман утицај оствариле су Вера Бокадеро и Стела Пирогова (модерна верзија „Лабудовог језера”), као и Лидија Пилипенко („Вечити младожења” и „Избирачица” композитора Зорана Мулића), Владимир Логунов и Крунислав Симић. Упоредо са класичним плесом, креиран је и модерни израз у кореографијама Георгија Македонског и Ике Отрина. И у каснијем периоду настављено је истраживање на пољу уметничке експресије. Нада Кокотовић упознала је играче са савременим плесом, а Ендру Питер Гринвуд (Велика Британија) помогао им је да се укључе у светске токове, модернизују и обогате плесачки израз.

Сезона 1994./95. је значајна по премијери „Грка Зорбе” (Микис Теодоракис), најуспешније представе деценије која је на репертоару непрекидно од тада.

Током седамдесетих, балетски репертоар је обогаћен представама за најмлађу публику („Петар Пан”, „Црвенкапа”, „Пипи Дуга Чарапа”, касније „Коњић Грбоњић”, „Макс и Мориц” ...)

Балетски ансамбл Српског народног позоришта и данас има изванредне солисте и играче који изводе класични и модерни, светски и домаћи репертоар.

Форум за нови плес[уреди]

Форум за нови плес основан је у јуну 2002., у циљу стварања новог простора за истраживање савременог плесног и позоришног израза. Пратећи аутентичне потребе младих играча за истраживањем и проширивањем искуства, одлучили смо да им омогућимо усавршавање на пољу савременог плеса, кроз различите образовне програме - радионице и предавања, чији су резултат биле представе и кореографске минијатуре у сарадњи са еминентним кореографима из земље и иностранства.

До сада су у оквиру Форума за нови плес остварени пројекти: „The Bent of Nature” (Режија: Nhadan Chirco - Италија); „Коју игру играш?” (Кореограф: Оливера Ковачевић Црњански - СНП); „Tango Apocalipso” (Режија: Ивана Инђин - КПМ „Огледало“, Музика: Борис Ковач); „Requiem” (Кореограф: Јамес Амар – Француска); „Сага о заборављеном / The Forgotten” (Кореограф: Синиша Букинац – Словенија, Музика: Jack Nitzsche); „Should I Bite or Should I Throw?” (Кореограф: Исидора Станишић – Београд, Композитор: Ј. М. Зелвер); „Disclose” (Кореографија и извођење: Далија Аћин – Београд; Музика: Андреј Аћин).

У сарадњи Форума за нови плес и Камерног позоришта музике „Огледало“, у оквиру Међународног фестивала извођачких уметности „Огледализација 2003“ - у организацији КПМ “Огледало”, одржане су и јавно презентоване радионице Александра Ацева (Хрватска/Немачка) и Галине Борисове (Бугарска), као и њена представа „La Sonnambula”, Иване Инђин и Гај Вајзмана (Холандија).

Награде[уреди]

На VII Фестивалу кореографских минијатура 2003. у Београду, Форум за нови плес је освојио две награде:

Иницијатор пројекта Форум за нови плес је Оливера Ковачевић Црњански.

Аутори: Ендру Питер Гринвуд, Оливера Ковачевић Црњански, Ивана Инђин, Бранко Поповић, Јасна Ковачић.

Спољашње везе[уреди]