Бариста

С Википедије, слободне енциклопедије
Добро прављење еспреса је од суштинског значаја за улогу баристе.

Бариста (шпански: [baˈɾista]; „бармен“) је особа, обично запослени у кафићу, која припрема и служи напитке од кафе на бази еспреса, а често и чајеве.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Реч бариста долази из италијанског и шпанског језика, где означава мушкарца или жену „бармена“ који обично ради за пултом[1] и прави топла пића (као што је еспресо), хладна алкохолна и безалкохолна пића и грицкалице.[2] Прието (2021) показује да је реч бариста документована од 1916. и на шпанском и италијанском језику.[3]

Примена[уреди | уреди извор]

Док титула, занимање, није званично регулисанп, већина[тражи се извор] кафићи користе наслов да описују произвођача кафе и руковаоца апаратом за еспресо.

Бариста са својим мобилним еспресо баром у Истаду, Шведска, 2013.

Баристи углавном руководе комерцијалним апаратима за еспресо, а њихова улога је припремање еспресо шота; Степен до којег је ово аутоматизовано или урађено ручно значајно варира, у распону од рада притиском на дугме до укљученог ручног процеса. Еспресо је ноторно избирљив напитак, а добро ручно прављење еспреса сматра се вештим задатком. Даље, припрема других напитака, посебно напитака на бази млека као што су капућино и лате, али и не-еспресо кафе као што је дрип или прес пот, захтева додатни рад и вештину за ефикасну припрему и на крају додатак лате арта. У Starbucks, запослени на шалтеру се називају „баристе“, иако је процес припреме потпуно аутоматизован.

Бариста је обично обучен да управља машином и припрема кафу на основу упутстава власника пржионице или кафетерије, док искуснији баристи могу имати дискреционо право да мењају начин припреме или експериментишу. Да би кафа била добра, потребно је обратити пажњу на низ корака, укључујући млевење зрна, вађење кафе, пенушање млека и сипање.[4]

Осим припреме еспреса и других напитака и општег услуживања муштерија, вешти баристи стичу знања о целокупном процесу кафе како би ефикасно припремили жељену шољицу кафе, укључујући одржавање и програмирање машине, методе млевења, пржење и узгој биљака кафе, слично као што је сомелијер упознат са целокупним процесом производње и конзумирања вина. Бариста може да стекне ове вештине похађајући часове обуке, али се оне такође уче на послу.

Такмичење[уреди | уреди извор]

Формална такмичења бариста настала су у Норвешкој,[5] а једно такво је Светско првенство бариста (World Barista Championships, WBC), које се одржава сваке године на различитим међународним локацијама.[6] Баристе се такмиче широм света, али прво морају да се такмиче на такмичењу које се одржава у својој земљи да би се квалификовали за улазак у WBC. Дељење знања на WBC-у је заслужно за ширење напитка еспреса и тоника у Северну Америку.[7]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „barista | Origin and meaning of barista by Online Etymology Dictionary”. www.etymonline.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-11-06. 
  2. ^ „What It Means to Be a Barista”. The Spruce Eats (на језику: енглески). Приступљено 2019-11-06. 
  3. ^ Barista" | Rinconete Centro Virtual Cervantes”. Приступљено 2021-11-26. 
  4. ^ Anand, Shitka (10. 11. 2011). „How to make perfect coffee: Sydney's best baristas reveal their secrets”. CNN. Архивирано из оригинала 10. 6. 2015. г. Приступљено 10. 6. 2015. 
  5. ^ Wendelboe, Tim (May 1, 2005) The Future of the World Barista Championship. Архивирано 2012-11-20 на сајту Wayback Machine "CoffeeGeek.com" Retrieved on 2006-oct-25
  6. ^ „World Barista Championship”. 
  7. ^ „Deep Dive: What Is an Espresso Tonic? | Trade Coffee”. www.drinktrade.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-11-19.