Битка код Драча (1081)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка код Драча
Део Византијско-нормански ратови
Italy and Illyria 1084 AD.svg
Италија и Балкан 1084. године
Време:18. октобар 1081. године
Место:Драч
Резултат: победа Нормана
Сукобљене стране
 Византијско царство Нормани
Команданти и вође
Алексије Комнин Роберт Гвискар
Боемунд Тарентски
Јачина
20-25.000 20.000
Жртве и губици
5000 убијених, 7000 дезертера 10.000 убијених, 500 витезова

Битка код Драча вођена је 18. октобра 1081. године између Нормана под Робертом Гвискаром на једној и Византијског царства под Алексијем Комнином на другој страни. Битка је део Византијско-норманских ратова, а завршена је победом Нормана.

Увод[уреди]

Роберт Гвискар је покренуо велики поход на Византију са циљем да освоји Цариград. Као повод му је послужио пуч којим је Алексије почетком године свргнуо цара Никифора III, вереника његове кћери Хелене. Иако је норманска флота неколико пута нападана од стране византијских савезника Млечана, она је успела пребацити Роберта на Балканско полуострво. Уследила је опсада Драча, стратешки важног града и средишта византијске Илирије. Када је Алексије покушао да деблокира град, уследилаје битка.

Битка[уреди]

Византијска Варјашка гарда успела је да разбије норманско лево крило, али је приликом гоњења одсечена од главнине те је потпуно уништена. У међувремену су Нормани разбили византијски центар те довели до потпуног пораза Византије. Алексијеви војници су се дали у масован бег. Сам Алексије је тешко рањен. Драч се предао неколико месеци касније, а Нормани освајају већи део данашње Албаније и северне Грчке.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Византија, врхунац - Џ. Џ. Норич