Пређи на садржај

Битка код Драча (1081)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Драча
Део Византијско-нормански ратови

Италија и Балкан 1084. године
Време18. октобар 1081. године
Место
Исход победа Нормана
Сукобљене стране
 Византијско царство Нормани
Команданти и вође
Алексије Комнин Роберт Гвискар
Боемунд Тарентски
Јачина
20-25.000 20.000
Жртве и губици
5000 убијених, 7000 дезертера 10.000 убијених, 500 витезова

Битка код Драча вођена је 18. октобра 1081. године између Нормана под Робертом Гвискаром на једној и Византијског царства под Алексијем Комнином на другој страни. Битка је део Византијско-норманских ратова, а завршена је победом Нормана.

Роберт Гвискар је покренуо велики поход на Византију са циљем да освоји Цариград. Као повод му је послужио пуч којим је Алексије почетком године свргнуо цара Никифора III, вереника његове кћери Хелене. Иако је норманска флота неколико пута нападана од стране византијских савезника Млечана, она је успела пребацити Роберта на Балканско полуострво. Уследила је опсада Драча, стратешки важног града и средишта византијске Илирије. Када је Алексије покушао да деблокира град, уследилаје битка.

Византијска Варјашка гарда успела је да разбије норманско лево крило, али је приликом гоњења одсечена од главнине те је потпуно уништена. У међувремену су Нормани разбили византијски центар те довели до потпуног пораза Византије. Алексијеви војници су се дали у масован бег. Сам Алексије је тешко рањен. Драч се предао неколико месеци касније, а Нормани освајају већи део данашње Албаније и северне Грчке.

  • Византија, врхунац - Џ. Џ. Норич