Битка код Смоленска (1941)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Источни фронт у време битке код Смоленска.

Прва битка код Смоленска је била прва велика битка током операције Барбароса у Другом светском рату која је значајно успорила напредовање Вермахта у Совјетском Савезу. Битка се одиграла око града Смоленска између 10. јула и 10. септембра 1941, тј. цела два месеца око 400 километара западно од Москве. У том тренутку Вермахт је напредовао 500 километара у СССР без већих потешкоћа у само 18 дана колико је протекло од почетка инвазије 22. јуна 1941.

Вермахт је на бојиште довео 2. и 3. оклопну групу групе армија Центар, док је Црвена армија на бојиште довела Западни фронт, Резервни фронт, Централни фронт и Брјански фронт. На крају су совјетске 16., 19. и 20. армија окружене и уништене јужно од Смоленска, мада су значајни делови 19. и 20. армије успели да се извуку из џепа.

Иако је битка била краткорочно огромни успех за Хитлера, губици у људству и материјалу које је претрпео Вермахт током ове битке су били огромни и заједно са двомесечним кашњењем продора ка Москви су се показали као одлучујући фактор у поразу Вермахта у бици за Москву три месеца касније у децембру 1941.