Битка код Смоленска (1941)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка за Смоленск
Део Другог светског рата
Eastern Front 1941-06 to 1941-09.png
Источни фронт у време битке код Смоленска.
Време:10. јул - 19. септембар.
Место:Смоленск
Резултат: Немачка победа
Сукобљене стране
 Немачка  Совјетски Савез
Команданти и вође
Трећи рајх Федор фон Бок
Трећи рајх Хајнц Гудеријан
Трећи рајх Херман Хот
Савез Совјетских Социјалистичких Република Семјон Тимошенко
Савез Совјетских Социјалистичких Република Фјодор Кузњецов
Савез Совјетских Социјалистичких Република Андреј Јеременко

Прва битка код Смоленска је била прва велика битка током операције Барбароса у Другом светском рату која је значајно успорила напредовање Вермахта у Совјетском Савезу. Битка се одиграла око града Смоленска између 10. јула и 10. септембра 1941, тј. цела два месеца око 400 километара западно од Москве. У том тренутку Вермахт је напредовао 500 километара у СССР без већих потешкоћа у само 18 дана колико је протекло од почетка инвазије 22. јуна 1941.

Вермахт је на бојиште довео 2. и 3. оклопну групу групе армија Центар, док је Црвена армија на бојиште довела Западни фронт, Резервни фронт, Централни фронт и Брјански фронт. На крају су совјетске 16., 19. и 20. армија окружене и уништене јужно од Смоленска[1], мада су значајни делови 19. и 20. армије успели да се извуку из џепа.

Иако је битка била краткорочно огромни успех за Хитлера, губици у људству и материјалу које је претрпео Вермахт током ове битке су били огромни и заједно са двомесечним кашњењем продора ка Москви су се показали као одлучујући фактор у поразу Вермахта у бици за Москву три месеца касније у децембру 1941.

Референце[уреди]

  1. ^ Glantz 2010, стр. 576.

Литература[уреди]