Бремен (савезна држава)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бремен (покрајина))
Бремен још може означавати и град Бремен
Слободни ханзеатски град Бремен
Freie Hansestadt Bremen
Free Hansestadt Bremen
Застава Бремена
Застава
Грб Бремена
Грб
Положај Бремена
Химна:
Der Bremer Schlüssel
Држава  Немачка
Админ. центар Бремен
Министар-председник Кастин Сиелинг (СПД)
Владајућа странка СПДН и Б90/Зелени
Површина 419,23 km2
Становништво 2011.
 — број ст. 660.906
 — густина ст. 1.576,48 ст./km2
 — ISO 3166-2 DE-HB
Последњи избори 10. мај 2017.
Следећи избори 2019.
Гласова у Савезном савету 3
Званични веб-сајт

Слободни ханзеатски град Бремен (нем. Freie Hansestadt Bremen, нисконем. Free Hansestadt Bremen) је са 404 km2 најмања савезна држава Немачке. Државу сачињавају град Бремен (327 km2) и 60 километара удаљени Бремерхафен. Њих раздваја територија покрајине Доња Саксонија. Број становника ова два града је укупно 664.000.

Природа[уреди]

Иако је Бремен веома мала савезна држава, неке површине су и даље паркови природе. Постоји ограничена пољопривредна активност у овој држави.

Привреда[уреди]

Заснива се на увозу кафе и извозу аутомобила. У Бремену су фабрике Дајмлер−Крајслер (DaimlerChrysler), Ербас (Airbus), као и више погона прехрамбене индустрије.

Транспорт[уреди]

Бремен и Бремерхафен су друга највећа лука у Немачкој. Град има два аеродрома.

Историја[уреди]

Држава Бремен заснива се на средњовековној традицији Ханзе и некадашњем војводству. После (Вестфалског мира) 1648, ово војводство је припало Шведској, а касније је град постао независан. Услед наноса реке Везер, било је потребно саградити нову луку Вегесак (данас део града Бремена), и основати Бремерхафен. Када се Немачка ујединила, 1871, Бремен је био једини град−држава у целом царству.

После Другог светског рата, Бремен је био у америчкој окупационој зони, као енклава окружена британском зоном. Тако је касније постао посебна савезна држава.

Образовање[уреди]

У држави Бремен постоје два универзитета, две високе школе, Висока школа за уметност у Бремену, као и друге институције, на пример Центар за истраживање поларних области у Бремерхафену.

Спољашње везе[уреди]