Бремен (покрајина)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бремен још може означавати и град Бремен
Слободни ханзеатски град Бремен
Freie Hansestadt Bremen
Free Hansestadt Bremen
Застава Бремена
Застава
Грб Бремена
Грб
Deutschland Lage von Bremen.svg Берлин Бремен Бремен Хамбург Доња Саксонија Баварска Сарланд Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг-Холштајн Бранденбург Саксонија Тирингија Саксонија-Анхалт Мекленбург-Западна Померанија Баден-Виртемберг Хесен Северна Рајна-Вестфалија Рајна-Палатинат
О овој слици
Управа
Главни град Бремен
Министар-председник Јенс Бернзен (СПД)
Владајућа странка СПДН и Б90/Зелени
Последњи избори 22. мај 2011.
Следећи избори 2015.
Гласова у Савезном савету 3
Основни подаци
Површина 419,23 км² (16 у Нем.)
Број становника 660.906 (16 у Нем, 2011.)
1.577 ст./км² (3 у Нем.)
ISO 3166-2 DE-HB
Химна Der Bremer Schlüssel
Веб-сајт www.bremen.de

Слободни ханзеатски град Бремен (нем. Freie Hansestadt Bremen, нисконем. Free Hansestadt Bremen) је са 404 km² најмања савезна држава Немачке. Државу сачињавају град Бремен (327 km²) и 60 километара удаљени Бремерхафен. Њих раздваја територија покрајине Доња Саксонија. Број становника ова два града је укупно 664.000.

Природа[уреди]

Иако је Бремен веома мала савезна држава, неке површине су и даље паркови природе. Постоји ограничена пољопривредна активност у овој држави.

Привреда[уреди]

Заснива се на увозу кафе и извозу аутомобила. У Бремену су фабрике Дајмлер−Крајслер (DaimlerChrysler), Ербас (Airbus), као и више погона прехрамбене индустрије.

Транспорт[уреди]

Бремен и Бремерхафен су друга највећа лука у Немачкој. Град има два аеродрома.

Историја[уреди]

Држава Бремен заснива се на средњовековној традицији Ханзе и некадашњем војводству. После (Вестфалског мира) 1648, ово војводство је припало Шведској, а касније је град постао независан. Услед наноса реке Везер, било је потребно саградити нову луку Вегесак (данас део града Бремена), и основати Бремерхафен. Када се Немачка ујединила, 1871, Бремен је био једини град−држава у целом царству.

После Другог светског рата, Бремен је био у америчкој окупационој зони, као енклава окружена британском зоном. Тако је касније постао посебна савезна држава.

Образовање[уреди]

У држави Бремен постоје два универзитета, две високе школе, Висока школа за уметност у Бремену, као и друге институције, на пример Центар за истраживање поларних области у Бремерхафену.

Спољашње везе[уреди]