Велика дропља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Велика дропља
Dabao.jpg
Велика дропља
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Gruiformes
Породица: Otidae
Род: Otis
Linnaeus, 1758
Биномијална номенклатура
Otis tarda
Linnaeus, 1758

Велика дропља (лат. Otis tarda) је птица из породице дропљи и једина врста рода Otis. То је најтежа птица летачица на свету. Насељава углавном степске пределе Европе и Азије.

Опис[уреди]

Мужјаци дропље су дугачки 90-110 cm, са распоном крила од 2,1 до 2,5 m. Обично су тешки 10-16 kg, мада је највећи забележени примерак тежио 21 kg. Одрасли мужјак има смеђи горњи део тела и бели доњи део, са сивом главом и вратом. За време сезоне парења, мужјаци имају дугачка танка бела пера која расту на врату, испод корена кљуна. Женке су мање од мужјака за 30%.

Распрострањење[уреди]

Насељава Евроазију, од Пиринејског полуострва до Далеког истока. Процењује се да у свету има између 31.000 и 37.000 јединки. У Европи је најбројнија у Шпанији и Португалу. Карактеристична је птица Панонске низије. Највише их је преостало у Мађарској (национални парк Кишкуншаг) У Србији се одржала само на северу Баната, у резервату Пашњаци велике дропље, где се може наћи око 30 јединки.[а]

Белешке[уреди]

  1. Према најновијем бројању, јато дропљи у резервату се састоји од 18 јединки и то је уједно цела позната популација на територији Србије.

Спољашње везе[уреди]