Велики кањон

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Велики кањон Колорада)
Велики кањон

Велики кањон (енгл. Grand Canyon; или кањон Колорадо, енгл. Colorado Canyon) није најдубљи (енгл. Kali Gandaki Gorge у Непалу је много дубљи), нити највећи кањон на свету (енгл. Capertee Valley у Аустралији је око 1 km шири и дужи); ипак, Велики кањон је познат по својој визуелно запањујућој величини и свом сложеном пејзажу. Налази се у северозападној Аризони. Већи део кањона чине степеничасте стене, над којима је некада протицала река Колорадо, а која се данас налази на много нижем нивоу у кањону.

Величина[уреди | уреди извор]

Кањон Колорада је дуг 446 километара, широк 29 километара и дубок преко 1.500 метара. Чине га стене са оштрим литицама, много долина и дубоки кланци. Велико пространство је проглашено националним парком, кога посети око 4 милиона туриста годишње.

Велики кањон је резултат велике ерозије, вулканских ерупција, наслага лаве и протицања реке Колорадо. Налази се на надморској висини између 1.500 и 2.600 метара.

Порекло[уреди | уреди извор]

Велики кањон је релативно новијег порекла, али је ерозија, изазвана протицањем реке Колорадо, почела још пре шест милиона година. Састав стена у кањону указује и на могућност да је овај регион некада био дно мора. Наслаге које се налазе на стенама указују на постепено формирање и постојање овог природног чуда на Земљи још од пре више од две милијарде година.

Природа[уреди | уреди извор]

Вегетацију овог региона чине углавном пустињске биљке, као што су агава и шпански бајонет. Клима је таква да су у летњим периодима неподношљиве врућине, а током зиме чак и „камен пуца“. Веома је мало падавина током године у овом региону. Мањи део националног парка је пошумљен и чине га зимзелена стабла.

Откривање[уреди | уреди извор]

Велики кањон је открила шпанска експедиција, још 1540. године. Међутим, због веома неприступачног терена, у то време није било могуће у потпуности истражити кањон. Требало је да прође више од три века да би са расположивом техником биле створене могућности за детаљније истраживање кањона. То су радиле америчке експедиције геолога уз помоћ војних јединица. Оно што је откривено, у геолошком смислу, је представљало право природно светско чудо, које је омогућило детаљније истраживање формирања копна на Земљи.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Занимљиво је да када је подигнута брана на Колораду 1963. године, недалеко од овог предела, готово да је прекинут природни доток воде и песка у кањон. Америчка влада је тада спровела пројекат којим је више од 380 милијарди литара воде пуштено са бране и тиме спречила угрожавање лепоте овог туристичког и природног чуда Аризоне. Вештачка поплава је донела све природне елементе потребне за одржавање екстеријера Великог кањона.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]