Велшки ромски језик

С Википедије, слободне енциклопедије
велшки ромски
[undefined] грешка: {{lang}}: нема текста (помоћ)
Говори се уВелс
Језички кодови
ISO 639-3

Велшки ромски језик (или велшки кала) је врста ромског језика који се говорио у Велсу до 1950. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Говорила га је група Рома Кала која је стигла у Уједињено Краљевство током 16. века. Први запис о сталном досељавању Рома у Велс потиче из 18. века. Велшко-ромски је један од многих северних ромских дијалеката. Већина вокабулара је ромског порекла, али има и бројних позајмљеница из других језика. Велшке позајмљенице укључују melanō (жуто од melyn), grīga (од grug) и kraŋka (краба од cranc). Постоје и енглеске позајмљенице као што су vlija (село), spīdra (паук) и bråmla.[1] Историјски гледано, варијанте велшког кала и англороманског, којим говоре Роми из Енглеске, чиниле су исту варијанту ромског, познату као британски ромски.[2] Велшки кала је уско повезан са англороманским, скандороманским којим говоре Роми у Норвешкој и Шведској, шкотским кантом који говоре шкотски низијски Роми у низијској Шкотској и финским калом којим говоре Роми у Финској. Велшки, енглески, норвешки и шведски романски, фински и шкотски су блиско повезане групе и потичу од ромских имиграната који су дошли у Енглеску у 16. веку.[3] Изумро је 1968. године.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ John Sampson (1926) The dialect of the Gypsies of Wales, being the older form of British Romani preserved in the speech of the clan of Abram Wood, Oxford University Press, London.
  2. ^ Sampson. J. (1926) The Dialect of the Gypsies of Wales. Oxford. Clarendon Press.
  3. ^ Bakker (1997) Review of McGowan, The Winchester Confessions. Journal of the Gypsy Lore Society. Fifth series, 7. (1): 49–50.
  4. ^ Romani, Welsh www.ethnologue.com

Спољашње везе[уреди | уреди извор]