Весна Станковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Весна Станковић
Пуно имеВесна Станковић
Датум рођења(1972-03-26)26. март 1972.(47 год.)
Место рођењаМедвеђица
 СФРЈ
IMDb веза

Весна Станковић (Медвеђица, 26. март 1972) је српска филмска, телевизијска, позоришна и гласовна глумица.

Биографија[уреди]

Весна Станковић је рођена 26. марта 1972. године у Медвеђици. Са десет година се са породицом сели у Петровац на Млави где завршава средњу школу, и започиње прве глумачке кораке у градском позоришту. После средње школе уписује Правни факултет у Београду, да би после треће године студија права уписала Факултет драмских уметности у Београду у класи проф. Владимира Јевтовића. Била је асисент на Академији уметности Ружици Сокић на катедри за глуму.

Са др Милованом Здравковићем основала је позоришну трупу Балкан Нови Покрет где је била аутор бројних представа као што су "Сан о Балкану", "Вилинско коло", "Месечеве кћери", "Човек од земље", "Биће од светлости", "Магија заветног дрвета", "Мума падури", али и "Метар и по до Цезара", "Петнаеста жртва", "Жикина династија" и "Лина од камена тврђа“, "Лујза Мишић", "Цимет и ванила", "Милунка", "Уби ме курје око", "Добри човек", "Сокин и босина".

За монодраму "Лина од камена тврђа" Јована Д. Петровића добија две златне колајне на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, награду за најбољу женску улогу у Источном Сарајеву и награду за најбољу глумицу фестивала у Корчи. За монодраму "Милунка" добија поново златну колајну за најбољу представу фестивала у избору публике.

На телевизије је остварила низ улога у документарним и играним формама, а на радију добија годишњу награду за најбољу глумицу у сезони. Добитница је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за допринос у култури.

Са позоришном трупом и театром "Балкан Нови Покрет" учествовала је на бројним међународним фестивалима где добије значајне награде и похвале: Лондон, Единбург, Албанија, Турска, Бугарска, Молдавија...Такође њене представе су радо виђене на сценама Србије, Хрватске, Македоније, Словеније , БиХ, Црне Горе,Италије, Мађарске, Аустрије, Немачке, Швајцарске, ,Шведске, Исланда, Француске, Румуније ,Русије,Дубаија, Канаде, САД, Аустралије,

Бави се писањем, режијом и едукацијом.

Позориште[уреди]

Запослена је у југословенском драмском позоришту где је играла у "Коштани", "Вишњику", "Андромахи", "У мочвари", "Није смрт бицикло", "Госпођици“, "Под жрвњем, "Тако је, ако вам се тако чини".

Играла је у Звездара театру у представи "Вирус", у београдском драмском позоришту "Кети и нилски коњ" и "Марко Краљевић", у Атељеу 212 "Дуго путовање у ноћ", у позориштанцету Пуж "Бесну глисту", у позоришту на Теразијама "Чај од јасмина“. У Народном позоришту Београд игра у представи "Добри човек" а у Звездра театру у представи "Бајка о позоришту".

Филмографија[уреди]

Филмографија глумице Весне Станковић
Год. Назив Улога
2015 Није смрт бицикло (да ти га украду) Александра
2013 Чекрк Зорка
2010 Приђи ближе Директорка
2007—2008. Кафаница близу СИС-а
2006—2007. Агенција за СИС
2001 Виртуелна стварност Комшиница

Синхронизација[уреди]

Радила је за студије Лаудворкс, Моби и Блу Хаус.

Година синх. Назив Улога
2006 Артур и Минимоји Бака Дејзи
2006 Брац (цртана серија) Бордин Максвел
2009-2012 Галактички фудбал (Лаудворкс) Дејм Симбаи, Маја
2009 Диносаурус Ема
2011-2015 Миа и ја Гаргона, Франка
2012 Мали принц (Лаудворкс) споредне улоге
2012 Храбра Мерида Краљица Елионор
2012 Звончица и тајна крила Наратор, краљица
2013 Брац: страствена мода Бордин Максвел
2014 Звончица и вила гусарка Краљица
2014 Град хероја Ујна Кес
2015 Звончица и чудовиште из Недођије Краљица

Спољашње везе[уреди]