Београдско драмско позориште

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Београдско драмско позориште
Beogradsko dramsko pozorište, Beograd.jpg
Београдско драмско позориште
АдресаБеоград
 Србија
Отворено1947.

Београдско драмско позориште (БДП) (раније Савремено позориште Београд) основано је августа 1947. и било је прво градско позориште формирано у Београду после Другог светског рата. Прва премијера „Младост отаца“ Бориса Горбатова у режији Петра С. Петровића изведена је 20. фебруара 1948. у сали Народног позоришта.

Историја[уреди]

Зграда на Црвеном крсту, у којој се ово позориште данас налази, отворена је у сезони 1948/49, а прва премијера одиграна на овој сцени је „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића, у режији Салка Репака, 20. марта 1949. У периоду од 1959. до 1975. БДП је са Београдском комедијом чинило једну позоришну кућу - „Савремено позориште“, да би децембра 1975. поново постало Београдско драмско.

Средином педесетих и почетком шездесетих година 20. века БДП је имало свој „златни“ период, а највише захваљујући изузетно успешним извођењима дела савремених америчких драмских писаца и плејади врсних глумаца, редитеља, сценографа, костимографа... који су својим талентом прославили сцену на Црвеном крсту. Легендарне представе „Смрт трговачког путника“, „Мачка на усијаном лименом крову“, „Стаклена менажерија“, „Мајка Храброст“, „Поглед с моста“... и данас су у сећању генерација гледалаца који су имали срећу да их виде.

БДП данас ради са сталним уметничким ансамблом и наставља традицију створену извођењем класичне и авангардне драмске литературе, чиме је створио и одржао свој препознатљив стил и уметнички израз. У пролеће 2003. завршена је темељна реконструкција позоришне зграде, на нивоу високих европских стандарда.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]