Весна де Винча

С Википедије, слободне енциклопедије

Весна де Винча (рођена: Весна Југовић, Београд, 1957) је српски телевизијски аутор, новинар, писац, редитељ, филмски и филмски продуцент.

Биографија[уреди | уреди извор]

Од 1993. године де Винча је уредник телевизијског програма документарног програма Српске државне ТВ мреже Радио Телевизије Србије. Њени телевизијски програми емитују се путем сателита РТС, РТВ Пинк, те на БН ТВ и БН ТВ сателиту у Босни и Херцеговини. [1]

Од 2004. године води приватну компанију De Vinca Production. Она је аутор књиге Манделин код. Од 2006. године Де Винча је била члан жирија на Фестивалу европског независног филма ЕЦУ. [2]

Докторирала је у области комуникације са Универзитета Мегатренд. Њена докторска теза носила је наслов Ексклузивно ТВ новинарство. [3] Такође је магистрирала економију на Универзитету у Београду. [1]

Телевизијска серија Top Encounters (1993–2011) је документарни програм у којем Де Винча интервјуише значајне личности. Неки од њених гостију у програму били су Нелсон Мандела, [4] Елизабет Мардок, Моамер Гадафи, Артур Кларк, Пако Рабан, Јасар Арафат, Сајмон Визентал, Сиримаво Бандаранаике, Пабло Раптис и Ђина Лолобриђида. [1]

Де Винча је снимила и друге документарне и кратке филмове међу којима су Хасидова песма, Тенге Њенге, Анђели носе Праду, Србија земља римских царева и Крст Свете земље.

Де Винча је творац пројекта "Србија, земља јоргована", основаног 2007. године, а подржавају га краљевске породице из Европе. [5] [6] [7] [8] Радећи са Војно-болничким редом Светог Лазара Јерусалимског, донирала је медицинску опрему болницама у Краљеву и Сланкамену у Србији. [9]

„Београд зове! Сачувајте јелке!" је акција коју су подржали Менса, Олимпијски комитет Србије и Европски Ротаракт за спасавање више од 2.000 јелки.

Као генерални продуцент, де Винча је продуцирала Недељу моде у Грчкој у Солуну 2007, 2008. и 2009. године и међународне догађаје Balkan Beauty Ambassador у Порто Карасу у Грчкој, у сарадњи са FASHION TV.

Весна је аутор и продуцент Serbia Fashion Day, српског бренда који промовише српске дизајнере, културу и моду.

Председница је организација Мис Србије и Мис Црне Горе и власница је лиценци за Мис света власнице Џулије Морли и Мис универзума власника Доналда Трампа.

Награде[уреди | уреди извор]

  • Награда Академије Иво Андрић – За посебан допринос српској култури за уметничко осветљавање изузетних историјских личности Србије људи.
  • Међународно друштво јоргована – Годишња награда као аутор јединственог пројекта „Србија, земља јоргована“.
  • Културно-просветна заједница Београда – Повеља за специјални пројекат „Србија, земља јоргована”, ауторки Весни де Винча и присталицама.
  • Удружење Капетан Миша Анастасијевић – „Награда за најбољу идеју 2008. године” – као аутору пројекта „Србија, земља јоргована”.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Vesna De Vinča”. spes.org. The Association of Ladies in Serbia SPES - Udruženje žena. 
  2. ^ „Jury members”. ECU Film Festival. Архивирано из оригинала 07. 11. 2017. г. Приступљено 22. 3. 2016. 
  3. ^ „Vesna da Vinča doktorirala na temu ekskluzivnog intervjua”. Blic.rs. 16. 11. 2011. 
  4. ^ „Knjiga "Poslednja poruka Nelsona Mandele" Vesne De Vinče promovisana u Starom dvoru (FOTO)”. Telegraf.rs. 14. 1. 2015. 
  5. ^ Vesna de Vinča predana projektu “Srbija – zemlja jorgovana”
  6. ^ Bez vize: Jorgovani za Leonarda
  7. ^ „Srpski jorgovani na grobu Leonarda da Vinci”. Vesti.rs. 11. 4. 2012. 
  8. ^ „Vesna de Vinča i mis Srbije sadile srpske jorgovane u Parizu (FOTO)”. Telegraf.rs. 25. 9. 2014. 
  9. ^ „Vesna de Vinča: I ateista se u Jerusalimu oseća kao hodočasnik.”. hellomagazin.rs. Hello! Magazine (Serbia). 5. 11. 2015.