Википедија:Трг/Архива/Новости/1

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пажња!!! Пажња: Ова страна је архива. На њој се налазе раније расправе, које су склоњене ради олакшавања праћења актуелних тема. Молимо вас да овде не постављате своје коментаре. Ако баш желите да дате коментар на неку од тема, можете то да урадите на актуелној страни, уз цитирање битног дела одавде. Имајте, међутим, у виду да се ове теме више не сматрају актуелним.
Завршени разговори (архива)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75

Хаос[уреди]

Има ли ентропија икакве шансе против хаоса, који проиѕводи узајамно и исторвремено деловање ПИЈАЦЕ и ТРГАStojan 15:41, 22 јун 2005 (CEST)


Одговор на иастом месту[уреди]

Ни ја нисам нашао одгпварајуће место па одговарам овде.Јесте ме насекирало што си ишао колима јер си тако много брзо стигао и много шта пропустио. У оваквим експедицијама је важно путовање, а циљ је тек у другом плану.

Врло је неодговорно давати аматерске политичке савете, јер никад не можеш да будеш сигуран да си у праву. Ја сам већ заузео став и гласао, а ти процени да ли сам у праву. Прочитај (ако нађеш.Ја сам га прочитао али сада не ѕнам где је) и одговор М.Ранчића на један твој напис о томе како Македонци мрзе Србе.

Између српског и македонског народа не постоји конфликт. Да ли си ти чуо за неки конфликт, макар појединачни и приватни између Неког Србина и Македонца. Па има много више колфликата између Срба и Црногораца,а опет нико не може да тврди да се не волимо.

Конфликт постоји између СПЦ и МПЦ и то око пара, односно имања. Цркве се споре око тога, да ли су Немањићи оставили у наследство земљу и поседе баш владики Пахомију или СПЦ или МПЦ. Да ли је аутокефалност МПЦ правно ваљана? А, да ли је правно исправна аутокефалност СПЦ? Како и под којим условима је изборена аутокефалност СПЦ?

Тихи конфликт постоји и иѕмеђу полтичких структура. Тајне и јавне службе наследнице УДБЕ и ДБ воде отворени тајни рат, радећи све што им је у моћи, да створе што већу мржњу између два народа.

Има још нешто можда најважније: Ми сада гласамо о томе имају ли право Грци да забране Македонцима име за које су се опеределили. Не морамо ни да се волимо ни мрзимо. Само треба да се изјаснимо о једној ксенофобичној,уображеној,без покрића надменој, етничкој групи, која оспорава право на име некоме другом. При томе обилато користи моћ коју је стекла трговином - вера за вечеру и тренутну слабост друге стране. Уз све то, овај народ тамног тена, кавказских црта лица, здепасте грађе, недаровит у сваком погледу, (осим можда у музици), неук, необраѕован, ксенофобичан, непрекидно натура на нос осталима сродство са Јелинима који су били плавокоси, атлетске или спортске грађе, склони уметности и филозофији итд Stojan 18:28, 23 јун 2005 (CEST) Не могу да нађем место за одговор Стојану, па ћу кратко, а админи нека пребацују где треба. Стојане изгледа да смо ишли истом рутом додуше у различито време али са сличном сврхом. Само, да те насекирам, ја сам био аутомобилом :) што има предности и мана. Уколико си вољан, дај неки предлог какав став да заузмемо према Македонцима. Да ја имам јасан, не бих те питао. Могу да пишем о античкој и раносредњовековној Македонији, али кад почне политика ту стајем. Међутим, како сам свестан оне изреке: "Или се ти бавиш политиком или се политика бави тобом" некад се неке теме не могу избећи, као напр. ону коју си ти навео, а то је питање власништва земље у Македонији под СПЦ-ом и свеколике асимилације. Ова ситуација са гласањем ме понукала на размишљање о том проблему. Зато не бих понављао питање за кога ми то гласамо, да ли је то тренутни емотивни хир или нешто друго. :domatrios 21:31, 22 јун 2005 (CEST)

*[уреди]

Ево. Проба новог изгледа, тј. шаљем да видим хоће ли све бити уреду. --Дунгодунг (разговор) 13:24, 22 јун 2005 (CEST)


Одговор Доматриосу[уреди]

Доматриосу -- Твоје мишљење је релевантно зато што се темељи на личном искуству. Моје искуство је мало другачије: - Са Србима иѕ Македоније сам се сусрео када је игуман Пахомије посећивао Србе иѕ Куманова. Службени разлог његове посете био је врло конкретан - да рентира њиве и шуме, власништво СПЦ, на територији Македоније. У разговору Срби су се жалили на ``тежак положај`` и дискриминацију , која се на неки нејасан начин спроводи, према њима. Та група Срба са којима сам разговарао је била састављена углавном од бивших официра ЈНА и њихови ставови су били југоносталгични, тако да сам помислио да би то могао да буде разлог нетрпељивости, а не национална припадност Другом приликом сам из П.Пчињског, пошао пешке преко границе до Старог Нагоричана (16км). У једном правцу су ме повезли граничари, службеним џипом. (Нису ме хапсили ни питали где идем, него су се само љубазно понудили да ме повезу део пута.) Вратио сам се аутобусом. У Старом Нагоричану је црква св. Ђорђа (разлог моје посете), била затворена. Нашао сам попа који је откључао цркву и показао ми фреске. Провео је са мном око три сата, иако му није било радно време. Жалио се на неку групу Срба, са којима је недељу дана раније, имао конфликт јер није дозволио да се испред цркве сликају са српском заставом. Цео тај дан сам провео у Македонији, имао контакте и са Србима и са Македонцима.Нисам крио националност (српску), а нисам ни оспоравао њихову. Ни оспоравао, ни афирмисао - био незаинтересован и равнодушан и сви су били врло љубазни и пријатељски расположени. Носим најлепше успомене на тај дан.Stojan 15:34, 22 јун 2005 (CEST)

Трг ради[уреди]

Трг је у потпуности оспособљен за рад. Полазећи од ергономиоје и потреба наших корисника, а нарочито због наших нових корисника, који се још нису научили на википедијски изглед страница, направили смо компромис да би што више жељних могло да се на било који начин укључи у пројекат. Најновије поруке су на врху, а најстарије на дну странице. Ово је само почетак, и слободно се укључите у разговоре на многобројним темама, и дајте ваше сугестије. Желим вам успешан рад и плодан наставак у новом Википедијином руху. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 13:04, 22 јун 2005 (CEST)

Да поновом да је организација Трга катастрофа![уреди]

Не у смислу начелне идеје, али је реализација трагична. А још када се дода да се Дунгу толико журило, да није могао да провери да ли и како све ствари раде... Дакле, када се бавите нечим што утиче на рад осталих људи, молим вас да будете пажљиви, а не само брзоплети и инвентивни. Промените све у Трг оног тренутка када буде радио. --Милош Ранчић (разговор) 09:56, 20 јун 2005 (CEST)

У моју одбрану, од 00:40 до око 3 сата ја сам имплементирао ово и истестирао сам само линкове, који су радили. Моја идеја није ово била и немо' на мене да бацаш кривицу. А мислим да је бедно да и даље остане назив пијаца, иако смо га променили, па ти онда узми на себе и промени оно што треба, како би трг постао функционалан. --Дунгодунг (разговор) 12:36, 20 јун 2005 (CEST)
Није никаква кривица на теби, нити на Ђакону, који је најзаслужнији за цео посао. Јер нико ко ради овде не може бити "крив". То је прво. Само сам рекао да да је организација Трга катастрофално изведена и то је то, а да си га ти збрзао. Вас двојица сте се бавили тиме, па наставите да се бавите. Мислим, могу и ја то да преузмем, али није то поента када сте већ почели. Значи, имамо времена, тестирај и даље, мало средите то да изгледа лакше за употребу; а онда имплементирај систем... Нема потребе журити. --Милош Ранчић (разговор) 16:07, 20 јун 2005 (CEST)
Уреду је то, али с обзиром да је Ђакон очигледно кренуо ка Србији, што значи да се неће враћати на Вики до августа, остајем само ја, а не желим то сам да радим, поготово што не капирам све што је он започео. Дакле, позивам те, Милоше, да ми се придружиш и то важи за било кога другог. --Дунгодунг (разговор) 16:13, 20 јун 2005 (CEST)
Важи, крећемо на посао :) И да признам да сам јутрос био изнервиран тиме што нисам могао да пошаљем поруку. Са друге стране, ко ради, тај и греши и није никаква трагедија то што је тако урађено. Јебига, дешава се... Поента је само у нежурењу :) Ајд, ја ћу сада да погледам шта је писац хтео да каже, па ћу написати коментаре већ негде, а објавити овде где сам их исписао. --Милош Ранчић (разговор) 16:24, 20 јун 2005 (CEST)
Отприлике сам схватио шта је писац хтео да каже :) Рађено је по узору на енглески Вилиџ памп, али... Крећем у посао. Иначе, за тако сложену конструкцију нам треба и документација... Човек се очас посла загуби у свему томе. --Милош Ранчић (разговор) 16:44, 20 јун 2005 (CEST)

Ало, људи, има ли кога живог! Јел тај Трг ради или не ради? Већ трећи пут пишем у одељку Идеје о једној идеји (наравно), а оно, цело јутро нико ни да бекне! Досаило ми је понавлјати једно те исто. Сад испада да Пијаца и даље ради! Ценим напор појединаца на организовању свега тога, али, хеби га, ја се никако не могу снаћи!

Дајте, нек ми неко одговори на ово зановетање! Делић. (и опет ми fucked потпис не ради! (ни горњи ни доњи).

Нормално да је оно било катастрофа, али нисам хтео да дижем галаму јер имам лоше искуство од пре неколико дана... --Покрајац|разговор 14:47, 20 јун 2005 (CEST)

Нови администратори[уреди]

Ја сам се сетио Vl-а и Yillilan-а. Они су навршили месец дана. Што се осталих тиче, молим и друге да се испоприсећају (укључујући и саме будуће администраторе). --Милош Ранчић (разговор) 08:50, 19 јун 2005 (CEST)

Наравно Краљевић Марко, Јовбанвб и Голдфингер (оно што смо се договорили на састанку), који ће, ако већ нису, убрзо на наврше месец дана. --Дунгодунг (разговор) 11:18, 19 јун 2005 (CEST)
Yillilan-у сам управо доделио администраторска права, што се тиче остале четворице мораће сачекату још који дан до „велике свечаности“ --Саша Стефановић (разговор) Sreca.gif 17:02, 19 јун 2005 (CEST)
А заборавили смо на твог имењакопрезимењака :) Сад сам га ја позвао. --Милош Ранчић (разговор) 18:35, 19 јун 2005 (CEST)
И примети да си нешто избрљао са потписом :) --Милош Ранчић (разговор) 18:36, 19 јун 2005 (CEST)
Мислим да је Сашин през+имењак дошао много касније, тј. прилично скоро, али могуће је да грешим. --Дунгодунг (разговор) 19:57, 19 јун 2005 (CEST)
Од краја априла је ту. --Милош Ранчић (разговор) 20:24, 19 јун 2005 (CEST)
Мислим да се рачунање од кад је ко овде гледа по томе кад је направио прву измену под тим корисничким именом, код мог дуплог имењака стоји ово 19:00, 23 апр 2005 - Гилгамеш тако да мислим да је одавно зрео за администратора --Саша Стефановић (разговор) Sreca.gif 20:29, 19 јун 2005 (CEST)

Нови корисник[уреди]

Данас сам се регистровао. Тешко сам се одлучио да макар постављањем питања одмах будем активан. То свакако желим, зато сам се и регистровао, мада нисам сигуран да ћу тако брзо моћи погодити у »центар«. Ево већ имам (имао сам) проблем са наводницима.

Оно чиме би желео да се бавим јесте мој родни завичај.За сада видим да о њему нема текста. У питању је мало општинско место у Босанско Херцеговачкој федерацији, Санско-унски кантон, а још мање је село у којем сам рођен. Хтео би међутим да буду забележени у Википедији. За коначну одлуку да о томе било шта пишем за овако велик, значајан и изнад свега веома користан пројекат потребна ми је свака помоћ и охрабрење. Толико за сада.

Са поштовањем срдачан поздрав. SSobot. ID br. 769


Ево прво охрабрење. Можеш слободно да пишеш о свом родном крају/месту ма колико мало било. Сваки чланак је добродошао уколико испуњава захтеве Википедије. Уколико имаш било каква питања можеш их поставити овде на Пијаци или лично било ком другом кориснику и сигуран сам да ће ти у најкраћем могућем року одговорити. Само напред без икаквог страха да ћеш нешто покварити --Саша Стефановић (разговор) Sreca.gif 20:22, 19 јун 2005 (CEST)

НОВО !!![уреди]

Коначно изабрано ново име за Пијацу: ТРГ. Надам се да ћете се убрзо снаћи у Ђаконовој замисли ове стране. И мени је потребно неко време да поправим оно што је потребно и да се у потпуности снађем. Позивам администраторе и остале компетентне да на неки начин "избришу трагове" Пијаце, тј. да омогуће да, гдегод се кликне на било ком Медијавики пројекту (а са намером да се дође до нашег комјунити портала), треба да се дође до Трга. Актуелности са пијаце су сада пребачене овде, а од сада очекујем да се врши класификација по категоријама (односи се на теме разговора). --Дунгодунг (разговор) 01:15, 20 јун 2005 (CEST)

Ново рухо[уреди]

Пошто се ближи крај изборима за нови назив маста за окупљаање Википедијанаца, ред би био да са новим именом имамо и ново рухо тј. нови изглед самог места. Ова почетна слика је само идеја коју ћемо, као и до сада, заједнички радити. Полазећи од ергономиоје и потреба наших корисника, а нарочито због наших нових корисника, који се још нису научили на википедијски изглед страница, направили смо компромис да би што више жељних могло да се на било који начин укључи у пројекат. Ово је само почетак, и слободно се укључите у разговоре на многобројним темама, и дајте ваше сугестије. Желим вам успешан рад и плодан наставак у новом Википедијином руху. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 00:49, 18 јун 2005 (CEST)

Милоше имаш објашњење на ИРЦ-у Горан Анђелковић (〠ꒌ) 18:40, 23 јун 2005 (CEST)

Сређујте текст. Шта су окрњци а шта не?[уреди]

Нисам сигуран да ли је ово право место за ово, али нема везе. Елем, само бих желео да објавим, односно да апелујем на све кориснике да буду мало пажљивији и вреднији и да не испадне да нису имали 5 минута. Наиме, сви знамо како је тешко постављати интервики линкове, категорије, унутрашње повезнице, како је тешко да, кад се прекопира неки садржај, се лупи који ентер чисто да целокупан текст не буде у једном параграфу. --Дунгодунг (разговор) 13:01, 27 јун 2005 (CEST)

Дакле, оно што хоћу да кажем је то да би људи који не обраћају пажњу на ове "ситнице" требало да мало олакшају посао онима који цене до угледа и изгледа и који то стално покушавају средити, тиме што ће и они сами додати пар унутрашњих линкова (повезнице на друге појмове у оквиру пројекта српске википедије), можда једну категорију и, ако је то могуће, пар интервики линкова. Тиме чланак добија на лепоти, а фасцинантно је и то да уколико чланак нема нити један унутрашњи линк, тај чланак се неће убрајати у ону цифру коју сви желимо повећати, односно тај чланак к'о да не постоји. Сходно томе, пошто је глобални циљ да се увећа број чланака, ништа вам неће значити ако само убаците текст, а да он нема бар један линк (чини ми се да мора да буде валидан, тј. плав). --Дунгодунг (разговор) 13:01, 27 јун 2005 (CEST)

Такође, ВикиМедија софтвер има начин одређивања који су чланци валидни, а који окрњци (оно што је доматриос желео да зна!). Наиме, у окрњке (дакле не рачунају се у онај мањи број чланака, него у онај укупни, где спадају сви шаблони, категорије и уопште све ван главног именског простора) спадају чланци који, као што је горе споменуто, немају бар један интерни линк и који морају да имају преко 200 речи видљивог текста (дакле занемарујући вики маркап код, хтмл код и остале ознаке, дакле типичан word count оног текста који се приказује). Ако се задовоље ова два проста услова, осигурао се 1 чланак. А до сада је таквих чланака пуно, попут скорашњег Богословског факултета, који је дугачак, али није ушао у збир јер је буквално празан (сам о текст и ништа више). --Дунгодунг (разговор) 13:01, 27 јун 2005 (CEST)

Такође, јуче када је Vl распарчавао Јагодину, направио је гомилу нових чланака, али ниједан није валидан, јер су сви без линкова. Е сад, коме је досадно, може да оде у категорију Категорија:Чланци за сређивање и тамо лепо одабере текст који може да сређује, али су типично то дугачки текстови. Што се тиче деце Јагодине, не бринем се за те чланке (нису обележени шаблоном Template:Сређивање), јер се Vl обавезао да ће их одрадити. Е сад, ако ви понекад наиђете на овакве чланке, ставите шаблон Template:Сређивање тако да скупимо све овакве (или сличне чланке којима је потребно сређивање) на гомилу и да знамо на чему смо. Ја се извињавам на дугачкој поруци, али бих волео да нешто и постигнем њом, односно да мотивишем неке људе. --Дунгодунг (разговор) 13:01, 27 јун 2005 (CEST)

Да кажем да је Дунг потпуно у праву :) --Милош Ранчић (разговор) 16:15, 27 јун 2005 (CEST)

Милбот се спрема за велику забаву :)[уреди]

Дакле, пронашао сам место са врло лепо намештеним подацима у јавном домену. У питању су имена места са солидним описом за цео свет. Почећу од Авганистана... Највећа забава се састоји у томе што ту има око 5,42 милиона имена. Прва тура износи 140.000. Крећем у рад, па ћемо видети шта ће од тога бити. --Милош Ранчић (разговор) 16:34, 28 јун 2005 (CEST)

Мало ме узнемирује чињеница коју си мало пре изрекао на ирцу, а онда побегао - да ћемо ускоро имати 100 000 чланака. Молим те да опишеш мало ситуацију - у детаље. Какви ће бити чланци (дужина, ширина, квалитет, старост...), када ће се почети, колико је ово корисно итд. --Дунгодунг (разговор) 23:16, 28 јун 2005 (CEST)

Извињавам се, није 5,42 него 54,2 милиона имена. О осталом ћу кад се пробудим :) --Милош Ранчић (разговор) 01:03, 29 јун 2005 (CEST)

Надам се да ће бити еквивалент енглеској. --Небојша Бозало 01:34, 29 јун 2005 (CEST)

Значи, оформио сам неко своје мишљење и не слажем се у потпуности са подухватом овог типа. Дакле, колико год је лепо имати пуно чланака, зар стварно смемо да изађемо пред очи енглеза, немаца, француза и јапанаца када и ми будемо имали преко 100 000 чланака који нису урађени људском снагом, него умом неког бота који је на један неинвентиван начин пренео гомилу знања са једног места на друго. Мислим да не би требало пребацивати податке о неком Авганистану, него нешто релевантно и битно што и даље немамо (можда сам досадан са овцом, патком и свињом, али заиста имамо неке тако специфичне и детаљне, да не кажем обскурне чланке, а немамо неке базичне и основне, да не кажем фундаменталне). Овакво пребацивање, иако технички напредно, мислим да поништава (прејак термин), ниподаштава сав наш труд који смо уложили у стварање ових мало чланака и мислим да није фер да ми имамо незнамколико милиона чланака и да се правимо да смо на врху света и да гледамо енглезе и немце (мислим на језичке википедије, наравно) одозго док се они муче да својим расположивим габаритима стигну један обични програм. Али с друге стране, ово има велику корист уколико се употребљава за праве сврхе. Мислим да је прављење чланака о сваком гео-тополошком појму (израз није коришћен у буквалном смислу! :) ) у Авганистану чисто залажење у ситна цревца, поготово што никог малтене не интересује то. Имало би смисла стављати нешто што једног дана може и бити корисно. Претпостављам да се бар један корисник донекле слаже са мном, мада није да ми је много стало до тога. Но ако се одлучи са пребацивањем свих података, мене овде више нема. Но, то ни неће бити проблем поред 55 милиона страна. А ако ће се уређивање свести на викилизовање, онда збогом ђаци, јер се тиме укида википедијанска слобода донекле и у неким темама (да, свестан сам да то не покрива сва поља, те да ће и даље моћи креативно да се доприноси). Дакле, молим све да добро размисле о овоме пре него што се ишта догоди. Али шта је ту је. Ја мислим да сам све своје рекао, а сад је ред на остале... :) --Дунгодунг (разговор) 03:18, 29 јун 2005 (CEST)
 • Ја се извињавам што ме није било овако дуго, селио сам се и "колико мука на глави имам, добро је да сам жив" :-D Дакле, ова идеја са 54 милиона чланака је потпуно бизарна. Милоше, ааааало! Шта, сад ћемо за сваки Курб-ал-Џумб у Авганистану имати чланак са, рецимо, подацима из некаквог статистичког годишњака. Дунгове примедбе потпуно стоје. Не бих да призивам ђавола, али овог бота би "неко" могао да тужи на Мети ако почне са оваквим брљотинама без консензуса заједнице, а шта ће на то онда рећи остале Википедије, мислим да није тешко погодити. --Dzordzm 05:04, 29 јун 2005 (CEST)

Хехехе... Баш ми се свиђа ваша конзервативност. Док је тако, увек ћу моћи себи да пустим машту на вољу. Дакле, нису ствари баш тако црне како ви видите. Укратко ћу овде рећи о чему се ради, а детаљисаћу како правим програм. Дакле, ради се о следећем: --Милош Ранчић (разговор) 14:40, 29 јун 2005 (CEST)

 1. Нећу баш почети од Авганистана :) Почећу од Србије и Црне Горе, а наставићу да радим на околним земљама, пре свега на Хрватској, Македонији, Словенији и БиХ. Потом и околина надаље итд. итд. --Милош Ранчић (разговор) 14:40, 29 јун 2005 (CEST)
 2. Не може се тек тако убацити све. Имаћу посла за сваку земљу понаособ на тоне. Биће ми потребна и помоћ, па ћу се јавити са детаљима шта ми је конкретно потребно. Одмах могу да кажем да ми треба помоћ у питону (Горане, учи тај Линукс брже! :) ). --Милош Ранчић (разговор) 14:40, 29 јун 2005 (CEST)
 3. Систем је, већ после једног дана рада, постао врло сложен. Већ сам направио (врло) делимично чак и генератор флексије именица и придева... --Милош Ранчић (разговор) 14:40, 29 јун 2005 (CEST)
 4. Даље, постоје различите врсте локација. Можемо тачно и установити шта је то што желимо да стављамо. Сматрам да сигурно има смисла стављати насељена места. Али, ту има и оног што америчка војска назива "хидрографска локација" и "хипсографска локација"... Али, има и таквих локација као што је "Железничка станица Бачка Паланка" :) --Милош Ранчић (разговор) 14:40, 29 јун 2005 (CEST)
 5. Ако говоримо о насељеном месту, оно би требало да садржи у неком основном облику отприлике следеће реченице:
  Ада (лат. Ada) је насељено место у Србији и Црној Гори. Налази се у држави Србији у Војводини на координатама 45°48′09″ СГШ; 20°07′33″ ИГД / 45.8025° СГШ; 20.1258333° ИГД / 45.8025; 20.1258333.
  Место се налази у административној области Општина Ада, у области Ада. Број становника по подацима од тог и тог датума је тај и тај.
  У близини овог насељеног места налазе се:
  • насељена места: та и та...
  • хидрографске локације: те и те...
  • хипсографске локације: те и те...
  • изражене вегетативне целине: те и те...
  Кроз ово место пролазе следеће улице и путеви: те и ти; а у њему се налазе следећи важни објекти: ти и ти.
  (Категорије су те и те.)
 6. Поред тога, генерисаћу и мапу коју ћу аплоудовати са одговарајућим местом у средишту.
 7. За сва насељена места има смисла и додати неке наслове који би се попунили у будућности. Ту пре свега мислим на насељена места у Србији и Црној Гори и околини. Што се осталих тиче, можда и тамо, али не мора. Такође, поставио бих темплејт са табелом у ком бих табеларно написао податке које имам. --Милош Ранчић (разговор) 14:40, 29 јун 2005 (CEST)
Тако је већ боље, али није тако звучало на почетку. Када кажеш 5,42 милиона, а онда се исправиш па буде 54,2 милиона, стварно човеку падну разне мисли на памет. Углавном, треба пазити да се не пређе преко већ постојећих чланака, али ја верујем у свемогућег бота :)! --Дунгодунг (разговор) 14:46, 29 јун 2005 (CEST)
 • Мислим овај...све је легално иако делује прилично мегаломански. Ценим оригиналност. А о техн. детаљима и изводљивости разговарајте на састанку. Голија

Како да кажем, јесам мегаломан :) На тапету већ имам нпр. унос свих постојећих протеина, вируса, бактерија итд. :) И ту ћемо добити који милион. Па онда иду звезде и други астрономски објекти... Наравно, све то треба радити изузетно пажљиво. Како ствари стоје, требаће ми бар неколико дана да организујем све ствари само за СЦГ. Да не причам о осталим подацима... Укупно, неће унос података ићи превише брзо, али ако само Милбот убаци око 200 чланака дневно (а мислим да може и више), месечно ћемо имати принос од око 5000-10000 чланака искључиво на његов рачун. Наравно, ваља ту много водити рачуна. Такође, нећу то радити путем налога који има статус бота, већ ћу радити путем налога који ће бити свима видљив, тако да се може обратити пажња на његов рад. --Милош Ранчић (разговор) 16:46, 29 јун 2005 (CEST)

Преко тога, установио сам да у географским подацима постоји још једна информација која ће дати још мало забаве и различитости уноса :) Идеја није претерано оригинална, али ће изведба бити солидно оригинална. Право да кажем, оног тренутка када будем имао бар пет извора из различитих области, кренућу на безобразно претицање енглеске Википедије по броју чланака :) Сигурно је да нећемо остати на том месту (јер ће сигурно и на енглеској слична технологија бити примењена, ако не и моја), али ћемо бар бити краљеви за један дан ;) --Милош Ранчић (разговор) 16:46, 29 јун 2005 (CEST)

Подразумева се да ћу пре било каквог почетка уноса података обавити интензивне консултације са заједницом. Требаће ми формат уноса, како желите да изгледају чланци и све остало. Почињем са уносом претходне инфраструктуре. Потребно ми је да унесем неке скраћенице и разјашњења. И то ће донети стотињак чланака :) --Милош Ранчић (разговор) 16:46, 29 јун 2005 (CEST)

 • Шта да кажем...веома ценим твој волунтаризам а поготово ово: кренућу на безобразно претицање енглеске Википедије по броју чланака :) мислим,.. желим да кажем: Изврсна прилика да се покаже свету како нисмо само неко "имитаторско племе са брдовитог балкана" итд. (обарај стереотипове) већ да има ту и интелектуалног капацитета који уме да изнедри нешто оригинално и јединствено. То се цени. Немој још да журиш са енглеском википедијом. Бог је прво себи створио браду. Голија

Џорџ, велики скептик ;)[уреди]

(Ставио сам нови поднаслов накнадно, да бисмо лакше причали.) --Милош Ранчић (разговор) 02:24, 30 јун 2005 (CEST)

 • Ја нисам начелно против ове идеје, посебно ако се уради одмерено. Али желим да кажем, да оно што је много важније од претицања енглеске Википедије шибицарским методама, јесте да оваквим изменама не обесхрабримо ручни унос чланака. Као што миди музика не парира филхармонији, тако ни статистички годишњак—иако можда прихватљив као некаква замена за почетак—није адекватна замена за пажљиво написане креативне чланке. Не знам како мислите да објасните корисницима да иако имамо 1,000,000 чланака који су аутоматски генерисани за недељу дана, они и даље треба да потроше рецимо месец дана уређујући 10 чланака о нечему што њих занима. Ако имате одговор на то, онда може да се разговара (у сваком случају мислим да требамо договор пре него што бот почне да брља). --Dzordzm 19:35, 29 јун 2005 (CEST)

Шибицарске методе су шибицарске методе и то је то. Оне за циљ имају да подигну посећеност српске Википедије и да нам дају мало колективног самозадовољства. Ипак, њихова првенствена намена је омогућавања људима да на једном место нађу све и свашта. Ту, пре свега, мислим на "име мог села" и сл. То ће анимирати нове људе који ће написати још неку реч о свом селу. Али, не само то. У конструкцији коју правим, добићемо свако место на планети. Ето, неки путник-намерник оде у Никарагву и баш га занима која се села налазе око гудуре у коју се забио и то може да пронађе управо овде. Стоји и то да ћемо вероватно бити само краљеви за један дан, јер ће се сличан модел применити и на друге Википедије... --Милош Ранчић (разговор) 02:24, 30 јун 2005 (CEST)

Наравно, када неко крене да пише о нечему проучавајући литературу, то је потпуно друга димензија писања. Чланак о селу у Авганистану неће моћи да се пореди ни са једним Голијиним чланком о неком нашем књижевнику или Сашиним о књижевној теорији (или мом о нечему из лингвистике). Али, то ће тада бити следеће доба у развоју српске Википедије. Од једне мале, преко једне крцате сувим подацима, до једне праве, велике енциклопедије. Тејкитизи :) Тек смо на почетку пута у сваком погледу :) --Милош Ранчић (разговор) 02:24, 30 јун 2005 (CEST)

 • Ја само молим да се ово ради пажљиво, полако, и трипут мери–једном сеци. Уопште, али заиста уопште није битно да будемо већи од en:. Битно је да будемо релевантни, занимљиви, информативни, посећени у српском говорном подручју, и поштовани вани. --Dzordzm 07:48, 30 јун 2005 (CEST)


  • Ја сам бре овде задужен, окривљен, за повећавање броја чланака неплански :), и то је сад прошло време одрадио сам посао до 10к и ту стао, заједничким трудом заједнице то су сада јако добри чланци и крај, сада смо на 12к и такмичења, хипер продукција и све што ви наводите су одавно иза нас, мислим да нисте још ни ви дошли кад је то престало. Ајде престаните да параноишете и позивате се на кратко време када је рађен костур. Зашто мешате Милоша са тим, сваки пут потпуно транспарентно ради човек са ботом. Квалитетно, плански и са смислом како је Милош кренуо није оно чега се ви прибијавате, дајте мени шифру налога бота па ћете да видите :). Да нам заиста треба разрађен списак насењених места говори и податак да су и Румуни то урадили и позвали нас на сарадњу, има разговор пре више месеци на мојој корисничкој страни, урадили су то и Амери па ајдемо и ми. Насељена места, вируси, животињске врсте, минерали, улице и разни други спискови мени су примера ради интересантнији од чланака о неком писцу или било чему другом, и нисам ја једини заљубљеник у спискове, омиљена реченица ми је: све ти по списку Jа подржавам Џорџа треба трипут сећи и опет кратко :).... --Небојша Бозало 18:01, 30 јун 2005 (

Одговор[уреди]

  • Имам одговор на ово питање. Наводим питање:

Не знам како мислите да објасните корисницима да иако имамо 1,000,000 чланака који су аутоматски генерисани за недељу дана, они и даље треба да потроше рецимо месец дана уређујући 10 чланака о нечему што њих занима. Ако имате одговор на то, онда може да се разговара. ОДГОВОР: - Није ово ни трка ни посао за неку плату, па ко уради више.... Онај ко прилог од 6 редова припрема 10 дана, свакако има већу личну сатисфакцију, када га објави. Нису ту потребни никакви одговори ни објашњења. Википедији су свакако потрбни и ови, условно речено, механички подаци, а то никако не умањује потребу и за ауторским прилозима. Свако прилаже оно што има и уме.Stojan 01:31, 3 јул 2005 (CEST)

Википедија на српскохрватском језику[уреди]

Пре неколико дана поново је отворена Википедија на српскохрватском језику. Овим обавештењем хтео би све заинтересоване да позовем да уређују ту Википедију. Како Милош каже, до августа би требао да се имплементира софтвер који би све чланке са bs: sr: и hr: Википедија преместио на sh: Википедију. Ту постоје и нека нерешена питања која ваља решити како би Википедија на српскохрватском језику несметано радила, односно како не би била ограничена од уређивања. Због тога не ни било лоше да неко ко је више упућен у импламентацију овог софтвера објасни како ће све функционисати због оних који су евентуално заинтересовани уређивати sh: Википедију. --Покрајац|разговор 13:49, 30 јун 2005 (CEST)

 • Википедија на српско-хрватском језику??? Може ли неко да објасни шта, како и зашто? Ово личи на један политички потез али не бих хтео да то прокоментаришем. Нек уради то тај ко ће објаснити како и зашто. Можда је неки фазон као MTV Adria - музички канал намењен говорном и музичком подручју бивше Југославије. На крају испада да се то подручје састоји само од садашњих држава Словенија, Хрватска и БиХ, јер територије СЦГ и Македоније нису дописнички ни уреднички покривенe. Каква брука... --Vl 23:16, 30 јун 2005 (CEST)
 • Говорите ли латиницом, или можда ћирилицом? Одоговор или избор на то може се добити на главној страни која је неписмено уређена. Форсирање сх непостојећег језика говори о некој носталгичној политичкој пропаганди, или болесним амбицијама оснивача да постану првосвештеници сопствене (примитивно-неписмене) википедије. Ако ће превртљиво-акробационистички оријентисане википедијанце са ср вики привући себи, таквој вики ће то бити најзначајнија квалитета. :domatrios 00:28, 1 јул 2005 (CEST)
 • Ово је тако глупо и жалосно. Немам ништа против ако је неко "заостао" у времену па хоће да ради дупли посао, али да се прави софтвер који би пребацио, све што смо ми овде писали, на странице не постојећег језика који само може "другима" да користи је ван памети. И шта рецимо, све се пребаци и преведе, (ко има највише чланака за превод зна се) и онда се поново укине српскохрв. википедија? Можда звучи глупо али мени ово личи на лаган превод и повећање "других" википедија. Интересантно да је српскохрв. википедији прва латиница па онда ћирилица, и голи оток као ударни чланак од толико других могућих. Ја лично мислим да за ово треба да се гласа јер мислим да је већина против да се њихов труд тако лако пребацује код других без њиховог питања.

Ја јесам нови члан и схватам да нисам написао довољан број чланака да би се овде изјашњавао, али овакве ствари ће сигурно утицати на мој будући рад овде, а вероватно и на рад других. И кад је то толико паметно спајати одвојене језике, што онда лепо не направе и Чешкословачку и Совјетску википедију? Коме шта треба нека преводи сам. --Дарко1

Да кажем овде, пошто се то делимично тиче и мене. Леп лингвистички пројекат је направити машину која аутоматски преводи међу штокавским нормама. Ипак, цела ова ствар је исфорсирана и преурањена. Ја још увек нисам завршио ни делић посла на српској Википедији, па ми ни на крај памети није да се почињем нешто пре него што сам претходно завршио или макар довео у неки стабилан облик. Што се тиче другог, лепо је и омогућити људима који желе заједно да раде на другом пројекту, да раде. Са друге стране, не сматрам да се људи требају расплињавати и сматрам да треба радити овде, а тамо рад пребацити на аутоматски ниво. Такође, моја заједница је овде, а не тамо... Још ми се и чини да ће српскохрватска Википедија пре ићи путем различитих врста поједностављења и унитаризације, уместо путем неговања различитости... Можда сам превелики песимиста, али збрзавање свега ми не говори о томе да ће се тамо радити мање збрзано. --Милош Ранчић (разговор) 01:41, 2 јул 2005 (CEST)

И да додам везано за Даркове коментаре. Све оно што се ради на Википедији -- ради се под Гнуовом лиценцом за слободну документацију. Свако има право да умножи ове чланке све док поштује услове лиценце (тј. док наводи одакле је то пренето и ко је на томе радио; у случају Википедија, довољно је написати у односу на коју измену чланка је пренет нови чланак). --Милош Ранчић (разговор) 01:48, 2 јул 2005 (CEST)

Што се тиче "повећавања других Википедија", то је дефинитивно секундарно. И у овом тренутку је могуће пребацити чланке одавде на друге две Википедије без икаквих проблема. "Крађом" чланака се сви баве и то је потпуно легитимна ствар. Ипак, постоји ту низ других питања; најзначајније је то да је српскохрватска Википедија Покрајчев хир, а не планиран пројекат који би имао неког ширег смисла. Уместо да то буде место на ком би се људи потенцијално спајали, то ће постати четврта фракција на овим виртуелним просторима. --Милош Ранчић (разговор) 01:48, 2 јул 2005 (CEST)

Истанбул[уреди]

Јаој ето супер, ја се вратио и видим да баш треба Истанбул. Ево добровољно се јављам да порадим на истом чланку. :)

Даклем, мало пажње, молим :)[уреди]

Цела прича са масовним додавањем ће бити врло дуга. Нека места нећемо уписивати, нека ћемо уписивати и сл. Нека ће остати само на списковима, нека друга ће бити унета као места. Нека ћемо груписати у категорије, друга нећемо; итд. итд. Прва ствар која ми треба јесте да ми помогнете приликом превођења. А прво превођење је превођење типова места/објеката са енглеског, а стране се налазе почев од Википедија:Масовни унос. Ово је први корак, а биће их одређени број. Надам се да нећу остати усамљен у овом послу. А пре свега позивам оне који добро баратају енглеским језиком. --Милош Ранчић (разговор) 4 јул 2005 09:20 (CEST)

Лето је, а и време за одмор[уреди]

Било би лепо кад би на овом месту чланови и сарадници Википедије оставили малу поруку у смислу: "Члан икс- на одмору на мору до 15.августа" На ИРЦ тренутно ретко има ког... Поздрав свима, ма где год летовали --Vl 6 јул 2005 20:29 (CEST)

Неко је предложио да кажемо када смо на одмору[уреди]

Па ево ја да рапортирам :))) Одох у рану зору за Бодрум и враћам са 20. јула. Надам се да имате стрпљења за текст о Истанбулу, он је већ делимично урађен, али објављујем га када буде иоле пристојног излгеда.

Очекујте текстове о античким градовима у околини Кушадасија, Измира и Миласа.

Поздрав,

Микица

Српко[уреди]

Желим да вас обавестим да је на претраживачу Српко ( http://www.srpko.com ) од сада могућа и претрага Википедије. Упити се могу уносити на чирилици, латиници и упроштеним верзијама оба писма напр. "Педја" или "Пеђа" или "Пеђа" даје исте резултате. Индексирање нових страница се врши свакодневно. Ваше предлоге за побољшање можете послати на адресу webmaster на srpko.com. Поздрав Пеђа

Браво. Драго ми је да се Википедија шири, а иначе нисам ни знао да постоји Српко! Занимљива стварчица. --Дунго (разговор) 14:19, 16 јул 2005 (CEST)

Недеља - састанак[уреди]

Добро, ово и није нека новост, али и јесте за оне који не знају. Наиме, у недељу, 23. јула, у 15 часова испред Вуковог споменика почиње састанак Локалног огранка за Београд и околину, али, поред тога што ће стални да буду присутни (Милош, Бонзо, Горан Обрадовић, Филип, могуће Нина и Доматриос), биће ту и наш ђакон из Француске, Горан Анђелковић, млади сарадник из Врњачке Бање, Јован и по први пут, Суботичанин Саша Стефановић. Овом приликом, с обзиром да ће ово бити највећи састанак, моле се и људи који су пре присуствовали да дођу уколико имају времена и воље (при том мислим на Ђорђа Стакића, Краљевић Марка и Николу Смоленског, али знамо да он неће доћи, јер није активан више код нас). Такође, позивам све који су у Београду или близини да нам се придруже, а ако неко има изразиту жељу да путује, може да се довезе до Београда. Углавном, ово би требало да буде и најзабавнији скуп, али и најраднији, па ја позивам све који су у могућности. --Дунго (разговор) 19:28, 21 јул 2005 (CEST)


А где су "протокол" и фото документација тог састанка? Поздрав. --Vl 22:26, 27 јул 2005 (CEST)

Википедија:Уживо/недеља, 24. јул 2005. :) --Дунго (р) 22:37, 27 јул 2005 (CEST)

Именски простори[уреди]

Само да обавестим да сам издејствовао код девелопера, поготово код Брајона, да нам се коначно промене именски простори, и вероватно сте већ приметили да је Template сада Шаблон, да је Category сада Категорија... (за списак свих именских простора, само узмите да нешто претражујете по нашој википедији, па ће у дну стране да буде и списак) Још једна ствар, до мало пре Wikipedia talk именски простор се код нас звао Разговор о Википедија, а сада је и он коначно добио падеж, па је сада реч о именском простору Разговор о Википедији. С обзиром да се неке стране директно везују за сада већ стари именски простор, сваки пут када наиђете на црвени линк Разговор о Википедија:<назив чланка>, промените га како би све функционисали како ваља. Овакви линкови ће се наћи ја мислим искључиво ван главног именског простора, тако да није то ни много битно. Ето само то. --Дунго (р) 19:34, 27 јул 2005 (CEST)

Управо сам налетела на ту генијалну промену и пола сата се питала због чега ми не ради темплејт. Ком паметњаковићу паде на памет да мења системски део? Или се баш морамо да правимо Вики за почетнике који не говоре ни један језик? Ух, баш сам љута .-) --ангелина марковић 22:43, 27 јул 2005 (CEST)

Задаци[уреди]

Направио сам шаблон задаци који се ставља на корисничку страну или страну за разговор са корисником. Када се постави шаблон, само треба да се направи подстрана и она може да служи да вам други корисници пишу шта да урадите за њих. Ово је посебно важно за оне који немају пуно времена, као што је Милош (који често ненамерно заборави неке послове, па се они вуку месецима). Направљен је као подстрана корисничке стране за разговор, тако да ћете, ако је неко измени, добити информацију о новој поруци, тј. новом задатом задатку! --Дунго (р) 20:43, 27 јул 2005 (CEST)

Нови Сад[уреди]

Дакле обавештење за све који желе да се виде сутра (у петак). Наиме, у 15 часова код Вуковог споменика је састанак Београђана и оних који долазе до БГДа. Не чекамо много, него журимо да кренемо за Нови Сад. Тамо је налажење код аутобуске станице у 16:15, мада то све зависи од тога колико ће нам требати да стигнемо до НС-а. Дакле може и да се одужи налажење до пола 5 или тако нешто. Сви Војвођани позвани. --Дунго (р) 15:27, 28 јул 2005 (CEST)

Ево и мене...[уреди]

Па ред би био да се и ја јавим на овој Википедији. Почео сам преводећи Патак Дача са енглеске педије. Наставићу са осталим актерима класичних цртаћа. Ко је вољан да помаже нек се јави. --Еруано 23:43, 28 јул 2005 (CEST)

Драго ми је да се сналазиш овде! Само настави, само покушај да стављаш и линкове ка осталим чланцима. Ако те нешто интересује или занима, слободно питај мене, или било кога другог за кога мислиш да може да ти помогне. :) --Дунго (р) 23:48, 28 јул 2005 (CEST)

Нови конвертор[уреди]

Само да јавим да је корисник meta:user:tsca поставио нови конвертор за Словио и Српску ћирилицу. Дакле ова скрипта пребацује текстове писане латиницом у словио или српску ћирилицу у зависности како изаберете. Скрипту можете пронаћи овде --Саша Стефановић ® ¿ Sreca.gif 16:11, 1 август 2005 (CEST)

Википедија на РТС 1[уреди]

Радио Телевизија Србије је на Првом ТВ програму 4.августа 2005. у Дневнику у 19 часова и 30 минута објавила информацију о Википедији. Информација је трајала око 2 минута али је на жалост била приказивана немачка Википедија. Материјал је очигледно преузет у размени телевизијских материјала од Немачке телевизије. Српска Википедија није ни поменута!--Goldfinger 20:26, 4 август 2005 (CEST)


Управо сам чуо то за википедију. Нисам гледао репортажу али пренели су ми да је лепо изгледало. Голдфингер ако се сетиш још неког податка слободно кажи пошто ме интересује шта је све било


Урађено лепо, професионално, симпатично. Али то је нешто о чему већ неко време размишљам. "Оно што није било на телевизији то се није десило" ... имали смо прилике да се уверимо задњих десетак година. Да ли нама Српској Википедији треба мало Маркетинга? Да ли нам треба популарност? Да ли нам можда треба неко стално, уређено место за окупљање, Вук нема ни надстрешницу :-)? Нпр Академија наука? Ово су врло озбиљна питања са у овом моменту несагледивим последицама. Замисли да нам после неке "рекламе" нагрне пар стотина људи, да ли би то могли да "хендлујемо". Или се појави неки Зептер (уз сво дужно поштовање господина кога знам само преко штампе) и каже пошто да вас све купим? Даћу вам просторије, рачунаре, услове, али... Мислим да наравно ништа не треба радити без Ђакона, Нине, Бонза... А сад друге стране напредак је ако добро видим око 1000 чланака месечно што је можда мало? Ја сам се пар година бавио Маркетингом и знам колико је то ДАНАС моћно оружје! Питање је куда тежимо и шта су нам циљеви? Питања, питања, питања? --Goldfinger 20:51, 4 август 2005 (CEST)

 • Питање је куда тежимо и шта су нам циљеви? Goldfinger

Занимљив је овај твој горњи коментар, и горњи цитат сам ставио као наслов, јер указује на праву проблематику за коју је потребно уложити прилично концентрације и енергије да би се дао одговор који ће већину задовољити. Међутим, можда не треба покушавати ићи тим путем. На многим састанцима википедиста дотоцали смо се ове теме али она није дуго држала воду, а разлози могу бити доста различити. Неки нису спремни или нису у могућности да дају такве одговоре. За оне који не желе, може се претпоставити да би то дефинисало (разоткрило) њихове личне ставове с којима они не желе да изађу у "јавност". И овде и на састанцима залажем се за стриктно раздвајање свеукупне (енглеске) и српске википедије, дајући скоро апсолутну предност српској вики. Отуда и моје залагање за ћирилицу, а ускраћивање латинице, бар до далеко даљњег. Из овога је јасно закључити да се залажем да осим мене, и што више њих прихвате, да је основни циљ ср вики неговање српске културе, како данас, тако и у припреми за њен раст у будућности. То би био одговор на твоје питање, а и не само твоје. Противници оваквих мојих ставова нису они који имају другачије ставове, него они који их уопште немају и са којима се тешко изборити. :domatrios 22:28, 4 август 2005 (CEST)

---

Видео сам прилог на дневнику. Изгледа да је неког одушевила идеја толико да је одлучио да поред свих црних слика пусти ово као оптимистички минут дана. Штета да неко није потрошио две секунде и види да постоји и српски вики. Можда се још може исправити понешто. За почетак један мејл уреднику. --JustUser 22:38, 4 август 2005 (CEST)


И ја сам гледао прилог о Википедији на другом дневнику и хтео би само да вам кажем да је тај прилог као и интервјуе правила немачка телевизија ЗДФ поводом почетка Викиманије у Франкфурту. Зато није био ни помен о српском делу Википедије. У реду, рекли су да међу осталог има и на српском језику, ако хоћемо да будемо фер. Ко није гледао, дневник може тренутно погледати као рил стрим на сајту РТС-а. Репортажа је у задњем делу тако да не морате гледати цео дневник. Идете са командом за напред до две трећине. Поздрав --Vl 01:52, 5 август 2005 (CEST)

У вези са Доматриосовим коментаром на питање Златнопрстог да поновим и овде: Мислим да заједница на српској Википедији није спремна на 100 нових активних корисника у року од месец дана. Зато и нема потребе да се журимо са маркетингом. Када будемо имали 50 активних корисника, имаћемо довољно снаге да се ухватимо у коштац и са јачим приливом нових сарадника. Идемо ка томе, а, са друге стране, ако цивилизација на земљи не иде у пропаст, имамо све време света. --Милош Ранчић (разговор) 02:20, 5 август 2005 (CEST)

У четвртак сам био на селу и било је лоше време, сморно - ја гледао вести. Тог дана сам знао напамет све вести дана - Тадић и Коштуница оцењују "Олују" као бездушан акт, Срби тугују, а Хрвати славе, онај српски монах или шта је већ је у Македонији прекршио само један закон - да слободно упражњава своју вероисповест. Бла бла, бла бла... Али у другом дневнику имао сам шта да видим и био сам издушевљен. Заиста су споменули да постоји Википедија и на српском језику, али се већ на почетку видело да је реч о немачком прилогу адаптираном за нас. У сваком случају, ово је била добра ствар и на неки начин представља нежељену превремену рекламу. Наиме, ми смо на састанцима ЛО причали како треба да се рекламирамо, али не још - потребно је да средимо доста ствари овде, а тек онда да масовно позивамо људе. Ово је било добро, али с обзиром да акценат није био на српској Википедији, одазив неће бити толики колики би био да се експлицитно причало о Википедији на српском језику. Тако да је ово заиста добра ствар. --Дунго (р) 15:03, 5 август 2005 (CEST)

Драго ми је да је о овој теми било толико размишљања и разматрања. Слажем се да Википедија српска треба да форсира Српску културу на првом месту, а потом и све остало што иде уз енциклопедије. Још немамо чланка о манастиру а имамо химну Мауританије (добро можда баш и није Мауританија али нека слична...) Слажем се да нам не треба 100 нових у једном дану... генерално имам утисак поприичног јединства ... што ми се јако допада и што је код нас доста ретка ствар :-) --Goldfinger 22:46, 5 август 2005 (CEST)

Објава SrBota, новог бота[уреди]

По Милошевом савету, овим званично објављујем да покрећем новог бота на српској Википедији - Срботу ;) Бот је тренутно у тест фази, тако да још увек не ради пуном паром (само по 10-20 минута док се не искристалишу неке ствари), па се цени свака примедба, било на ботовој, било на мојој страни за разговор. Бране Јовановић 22:53, 4 август 2005 (CEST)

Оволико написах а не поменух чиме се Србота бави ;). Србота се тренутно бави уједначавањем „external links“ превода - сви постају „Спољашње повезнице“Бране Јовановић 23:19, 4 август 2005 (CEST)
Не знам тачно шта ти ради тај твој :-) Србот али моја прва "андалузија" је Сурбота и онај безобразни виц :-) --Goldfinger 22:46, 5 август 2005 (CEST)
Ја не знам тај виц, sorry. :) --Бране Јовановић 23:18, 6 август 2005 (CEST)