Википедија:Трг/Архива/Новости/2

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пажња!!! Пажња: Ова страна је архива. На њој се налазе раније расправе, које су склоњене ради олакшавања праћења актуелних тема. Молимо вас да овде не постављате своје коментаре. Ако баш желите да дате коментар на неку од тема, можете то да урадите на актуелној страни, уз цитирање битног дела одавде. Имајте, међутим, у виду да се ове теме више не сматрају актуелним.
Завршени разговори (архива)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75

Wikisign.org[уреди]

Превео сам прочеље странице wikisign на српски језик. Неке фразе сам оставио на енглеском јер нисам био сигуран како да их преведем. Могли би негде да се координишемо да преведемо остатак, па да апдејтујемо превод. Ако је неко заинтересован, нек ми се јави. -- Обрадовић Горан (разговор) 16:56, 5 август 2005 (CEST)

Састанак ЛО[уреди]

Данас сам у 15 часова дошао код Вуковог споменика и чекао и чекао и чекао и чекао... Када сам назвао људе који обично долазе, сазнао сам да Бонзо ради, Нина ради, Обрад је заузет нечим што ради, а Милош се не јавља ни на један телефон. После сат времена сам одустао и отишао повратним возом кући. Наравоученије: не договори се са Милошем да подсети остале да дођу на састанак, јер ни он сам неће доћи! По свему судећи, следећи састанак ће се одиграти када за њега буде била потреба, а то није нигде ускоро. Ја сам данас потрошио 160 динара на воз (да, дупло је поскупео) и неких 50 динара кредита ни на шта. Не знам да ли можете да замислите како је глуп осећај стајати сат времена чекати макар једног човека од њих много. Мислим да је ово чиста лоша организација и да људима можда понестаје жара за овим. У сваком случају, можда ће ова пауза и нешто значити... --Дунго (р) 17:24, 6 август 2005 (CEST)

Ја се добро сећам да то није био мој посао него твој. Рекао си у петак нешто као "ја ћу обавестити људе што телефоном, што преко нета". Што се суботе тиче, ти сам инсистираш на суботи, иако ти је експлицитно речено више пута да ни Доматриос, ни Нина, ни Бонзо не могу суботом да долазе. Ја понекад могу, а понекад не могу да дођем. То је друга ствар. Али, када пола сталних посетлица састанака нема, онда ту тешко да и ја могу да извадим ствари. --Милош Ранчић (разговор) 23:07, 6 август 2005 (CEST)
Е па лоше се сећаш. Сигуран сам да сам теби рекао да ТИ обавестиш људе телефоном и преко нета, јер мени није радио нет. Ти си, међутим, рекао: "Сигурно долазим". Ја инсистирам на суботи, али нико ми није лично рекао "Ја не могу да долазим тада!". Сада је распуст, па ми било који други дан такође одговара, а изгледа да сам ја овде једини кога ово интересује јер је недељу дана стајало "ваљда субота", јер сам претпоставио да се враћамо у нормалу и да је субота ок. НИКО није реаговао и поред тога што си рекао да нема проблема за обавештавање, некако сам осетио да ћу бити жешће испаљен. Требало је да неко приговори! Али сад шта је ту је. Нико сем мене није дошао и то је то. Свако има своје оправдање и поштујем то, али би било лепо када бисмо се обавештавали малчице унапред уколико неко или мало више њих не може да дође да бих знао када треба а када не треба да долазим до БГа. :) No hard feelings, али ја НИСАМ крив. --Дунго (р) 23:25, 6 август 2005 (CEST)
Хм. Како ниси ти крив? Најмлађи си, дакле мораш да будеш увек ти крив ;) Е, видиш, стварно ми је у памети остало да си ти рекао да ћеш ти обавестити људе. И то се сећам да сам сконтао чим си рекао. Дакле, подсвест је гадна ствар. Елем, кад су те ствари у питању, лоше је на мене рачунати као на неког ко организује ствари. Ја то радим само кад морам (а морао сам на почетку). Ред би био да то неко други преузме на себе. --Милош Ранчић (разговор) 23:45, 6 август 2005 (CEST)
Дешава се да човек погреши. Рецимо ти што си сконтао тотално супротну ствар или ја што сам се теби обратио за организацију (шалим се наравно). Дакле, ја бих средио ствар, али нет ми није радио и од тебе сам почео, па кад си рекао ок, мислио сам - немам шта да бринем. Ја не желим да се обавезујем да ја будем организатор, али пошто НИКО други неће... То се дешавало више пута (да све баш брига за нешто, па ја преузмем на себе): гласање за Трг, извештаји... Дакле, оно што желим је и да се други ангажују. Ако заиста желите да одржимо ово - РАДИТЕ на томе. Довољно је написати - ја нећу моћи, ја можда дођем или тако нешто. Тешко је када ја само радим на томе а не добијам фидбек од осталих - откуд ја знам да ли ће остали моћи. Треба да се договарамо унапред, уместо да у петнаест до 4 сазнам да је Горан у Мирјеву, Бонзо на Ташу, Нина у својим документима а Милош се не јавља ни на један телефон. Не кажем да људима треба ово да буде обавеза, него да алармирају ако не могу да стигну, баш како не би дошло до оваквог нечег. --Дунго (р) 23:54, 6 август 2005 (CEST)

SrBot завршио први круг[уреди]

SrBot је успешно завршио свој први задатак - све „external links“ секције се сада зову „Спољашње повезнице“. Отворен је конкурс за нове идеје ;) --Бране Јовановић 19:34, 8 август 2005 (CEST)

Свака част Бангладешанима![уреди]

Ортак који студира у Канади ми је причао да тамо има доста студената из Бангладеша – говорио ми је о њиховој култури, менталитету.. Рече ми да су они сви жешћи националисти, али пун значај тих речи сам схватио тек кад сам на Википедији читао о њиховој историји (одељак сам превео на српски).

Наиме, сасвим случајно сам видео да момци имају своју Банглапедију, националну енциклопедију Бангладеша – огромну онлајн енциклопедију на енглеском (све што вас никада није интересовало о Бангладешу, а и нисте имали кога да питате :) Значи изразито обимна енциклопедија, која описује појмове онако како их види бангладешка култура (типа њихов поглед на брак или секс). Да ли је и колико (не)пристрасна не знам, јер нисам залазио дубље (а и стварно не знам шта би рецимо Пакистанци рекли о геноциду у Бангладешу), али сам приметио огрооман списак сарадника, гомила професора, доктора...

Управо један такав пројекат је недостајао нашем несхваћеном народу у протеклој деценији, па да ретардирани аналитичари из ЦИА (ако међу њима има иједан чији коефицијент интелигенције превазилази просечну температуру (у целзијусима) у Владисибирску, плаћам пиво) имају где да се информишу о Србима и нашем менталитету/реаговањима (нисмо ми баш толико комплексни :) – и свог оног срања можда не би ни било!

Питање је наравно, ко би то финансирао? Хм, а ко је платио такав пројекат у једној од најсиромашнијих земаља света (где воље има, и начин постоји)? Наравно, Бангладеш има n милиона становника, али чињеница је да ми нисмо ни покушали док нам Амери (Џимбо) нису дали ноу-хау на тацни. На крају крајева, све се своди на здрав национализам.

Зашто сам вам ово све испричао? Што каже Лане Гутовић: Не шкоди, а ако не шкоди, значи да користи. А ја се увек искрено обрадујем кад видим да неки народ има снаге да изгура неки такав културни пројекат, јер .. Differences are what make this world such a rich and colorful place :) -- Обрадовић Горан (разговор) 03:21, 10 август 2005 (CEST)


  • Мислим да си лепо навео неке за нашу земљу типичне локалне специфичности при реализацији таквог пројекта:
  1. Против кога је тај подухват? Где је непријатељ?
  2. Ко би од тога имао корист? Да ли би могло то да се претвори у девизе?

А сад се питај, да ли су тако и у Бангладешу мислили. --Vl 01:58, 20. август 2005. (CEST)

Одговори на та питања су исти као и за овај наш пројекат, па опет лепо функционише! -- Обрадовић Горан (разговор) 02:46, 20. август 2005. (CEST)

  • Можда функционише зато што нису сви релевантни друштвени фактори упознати са овим пројектом. Тек тада би овде видели муке и дискусије о чланцима. А камо ли да "газда" не буде Џим неко неки локални бизнисмен или вођа са ових простора. Значи има ту ипак разлике. До критичних ствари још нисмо ни дошли, а надам се да ћемо успешно све то заобићи. (Горане, ово као и претходни коментар немој схватити као нешто лично против тебе. Ја се и сам чудим како некако ово функционише. Поздрав)--Vl 22:02, 20. август 2005. (CEST)

SrBot - захтев за статус бота[уреди]

Овим обавештавам заједницу Википедије на српском језику да сам на Мети поднео захтев за добијање статуса бота за Срботу. Позивам вас да дате своју подршку овом захтеву. --Бране Јовановић 02:01, 11 август 2005 (CEST).

Погледајте доле.

Српко допуна[уреди]

Oд сада је могуће имплементирати Српко-ов XМЛ феед у ваш сајт, што исто значи да мошете на вашим сајтовима интегрисати претрагу Википедије. За више детаља погледајте http://www.srpko.com/searchbox.shtml


Одобрен статус бота за Срботу[уреди]

Гласање је затворено, Србота је добио статус бота на sr: и више га нећете виђати на Скорашњим изменама. Захваљујем се свима на исказаној подршци ;) --Бране Јовановић 14:00, 11 август 2005 (CEST)

Да кажем да сам ја Бранету рекао да ово напише овде... :) И да, како немам често приступ интернету, нисам стигао да и јавно подржим бот статус његовог бота. У сваком случају, Бране зна шта ради, поштује правила куће (пријављивање да бот нешто ради на овој страни) и нема ту никаквих проблема. Драго ми је да то сређено без неког посебног чекања. --Милош Ранчић (разговор) 01:26, 12 август 2005 (CEST)
Успут, могао си овде да тражиш мало јавнију подршку :) --Милош Ранчић (разговор) 01:26, 12 август 2005 (CEST)

Нова Вики страна + састанак[уреди]

Отворена нова страна: Википедија:ИРЦ одлучивање због протеклих делимично оправданих притужби на доношење неких одлука у Википедији. Такође, састанак ЛО за Београд и околину је у недељу, 14.8.2005. у 3 код Вука. Ко жели, нек дође --Дунго (р) 23:17, 11 август 2005 (CEST)

Erekcija[уреди]

Nemojte se uplasiti ako vam se podigne penis to je normalno ... kod muskaraca. Ako vam se u blizini nalazi "zensko" mladje od 90 godina znaci sve je uredu.

To je veoma dobro ako koristi te ruku da bi ste se zadovoljili. Rukom obgrliti penis i nezno pomerati gore dole.

POSLEDICE: Ukoliko ste stariji od 11 godina verovatno posle nekog vremene osecate odredjenu vrelinu i lep osecaj i docice do izliva sperme.

Hehehe, Vukasine. Ako imas zelje da pises na temu seksualnosti, slobodno se prihvati posla. Ionako nemamo puno clanaka. Dakle, pocni od clanka na engleskom en:Human sexuality i njegovog prevoda na srpski људска сексуалност. --Милош Ранчић (разговор) 21:33, 12 август 2005 (CEST)

Dobro, dogovorili smo se. Za par dana clanak ce biti preveden, sigurno uz male izmene. Svidja mi se ovo mesto.

Претпостављам да мислиш на чланак ерекција. Кад будеш хтео, очас посла ћемо ставити неки други чланак о сексуалности за превод (тј. као смерницу за то како би отприлике требало да изгледа чланак). --Милош Ранчић (разговор) 23:15, 12 август 2005 (CEST)

Мејлинг листа[уреди]

Коначно је отворена мејлинг листа. Можете је наћи овде и пријавити се. Следећи лаку процедуру, наћи ћете се на листи и примаћете све поруке послате на адресу wikimediasr-l@wikimedia.org. Било би одлично када би се што више људи пријавило, јер се на тај начин лакше обавештава о разним стварима. --Дунго (р) 02:34, 14 август 2005 (CEST)


Услед премештања података са једног сервера на други, овај други је пук'о пре неколико дана и све мејлинг листе направљене у периоду од када је мејл сервер премештен (неке две недеље) су изгубљене. Због тога смо направили нову листу која сада ради. Опет позивам све да се пријаве овде, а пишу на wikimediasr-l@wikimedia.org. --Дунго (р) 03:13, 18 август 2005 (CEST)

Ја сам покушао, али изгледа да сте заборавили да напоменете да је ово мејлинг листа затвореног типа и да је могу користити само администратори. То јест обични корисници не могу ни да пишу, ни да читају. А ја се залетих да се пријавим... --Милан Тешовић 09:03, 13. март 2006. (CET)

Српска Викимедија на Мети[уреди]

Уписао сам нас на: m:Wikimedia chapters. Још и да направимо страну на Мети... :) Хоће неко? --Милош Ранчић (разговор) 23:00, 16 август 2005 (CEST)

Пољаци су направили локални огранак[уреди]

Треба нешто да смислимо да им честитамо... Има ли идеја? --Милош Ранчић (разговор) 04:10, 17 август 2005 (CEST)

Дозволе за објављивање[уреди]

Само желим да обавестим све кориснике Википедије на српском језику да смо добили дозволу за коришћење материјала са интернет презентације http://www.filmovi.de. Дакле, уколико нисте знали, ова презентација има податке за све филмове, глумце, режисере, сценаристе, продуценте, сценографе ...... са простора бивше Југославије. Сав материјал нам је слободан уз навођење извора, и под условима ГФДЛ лиценце. --Саша Стефановић ® ¿ Face-grin.svg 12:09, 17 август 2005 (CEST)

Формат датума[уреди]

Ако одете у подешавања, можете да приметите нов таб - формат датума. Реч је о томе како желите да вам датум буде приказан рецимо на скорашњим изменама и сл. Нисам сигуран да ли сам обухватио тиме све логичне комбинације, па ако имате неку жељу да се неки формат датума ту појави, а нема га, напишите ми. --Дунго (р) 14:52, 19. август 2005. (CEST)

Генерисање чланака[уреди]

Погледајте чланак Корисник:Милош/Крушевац код Подгорице. На страни за разговор тог чланка поставите своје примедбе у вези са изгледом стране (имајте на уму да сателитски снимак нисам преузео; како изгледа чланак са сателитским снимком, можете видети на страни Корисник:Милош/Краљево). Наредних неколико дана (до краја текуће недеље) остављам на разматрању шта би могло још стављати и шта би требало уклањати (узмимо, једна од могућности је да правимо посебан чланак о географији сваког места, пошто имамо довољно материјала за то). (Хехехе, знам да ће неки одмах скочити против тога ;) ). Какогод, причајте шта мислите о свему томе. --Милош Ранчић (разговор) 22:00, 24. август 2005. (CEST)

Слике за чланке[уреди]

Потребно је аплоудовати доста слика овде. Све је пожељно радити ручно, па зато овде пишем. На страни Википедија:Масовни унос постоји организација рада на томе. Ја ћу ту објављивати које су слике спремне за аплоуд, а потребно је да се неко (укључујући и мене) пријави за копирање слика са мог сајта на Википедију. --Милош Ранчић (разговор) 22:58, 24. август 2005. (CEST)


  • Изгледа да сте већ завршили посао. Ако нисте слободно се јавите. Поздрав --Vl 23:41, 30. август 2005. (CEST)

Викизворник[уреди]

Коначно је извршена подела вики извора по поддоменима (језицима). Дакле, поред википедије, викиречника, викикњига, викивести и викицитата, појавио се и викизворник. Адреса је http://sr.wikisource.org. Дакле, од сада, све текстове које сте стављали на досадашње изворе (http://wikisource.org), стављајте код нас. Такође, дођите да се пријавите, а могли бисмо да активирамо и остале пројекте на српском језику. Такође, треба да се организује акција пребацивања чланака из ове категорије на изворе. Хвала --Дунго (р) 00:06, 26. август 2005. (CEST)


Амбасада[уреди]

Орловић се пријавио за нашег амбасадора на италијанској википедији. Гласање је отворено на овој страни [1]. --Јованвб 20:04, 31. август 2005. (CEST)

Лиценце[уреди]

Разочаран сам. Пре неки дан сам урадио неке стварчице и сада при слању слике може да се бира која лиценца да се стави на слику (одабрао сам само оне основне, можете да додате). Разочаран сам јер нико није ово приметио, а сећам се кад је неко кукао да то не би било лоше убацити код нас... --Дунго ۞ 16:10, 1. септембар 2005. (CEST)

 :-) Како нисмо примијетили ... ја само што нисам додао ријечи хвале овдје на Трг (тек сам стигао са одмора) а ти си ме предухитрио. Сад ми је пропао фазон ;-) Успут - на остави је то већ уведено при слању фајла и тиме се избјегава "случајно" изостављање навођења лиценце слике. Било како било - хвала Дунго :-) Kaster 16:55, 1. септембар 2005. (CEST)

Дунго приметио сам и ја него пошто ме није било 15 дана мислио сам да је то већ дуже времена тако. У сваком случају свиђа ми се. --Јованвб 19:12, 1. септембар 2005. (CEST)

Дакле истог дана када је Авар (девелопер) увео ову опцију на остави, ја сам на ирцу тражио да се (3) поруке истакну да бих их превео, и то сам исте ноћи и урадио. Ето шта значи стално висити на ирцу. :) --Дунго ۞ 19:29, 1. септембар 2005. (CEST)

Нови именски простор[уреди]

Обавештавам све Википредијанце да смо на захтев добили нови именски простор. Наиме ради се о именском простору Портал који ће нам служити за постављање портала. Као што знате, до сада имамо само 2 портала а то су Европска унија и Хемија. --Саша Стефановић ® ¿ Face-grin.svg 13:34, 5. септембар 2005. (CEST)

Блокиран наш бирократа на en:!!!![уреди]

Сасвим случајно сам приметио да је корисник Evercat блокирао нашег бирократу - Јована! Изгледа да се ради о томе да је несрећном Јовану запала ИП адреса извесног корисника Evercunt, а тај ник се Еверкету не допада, па се дао у крсташки поход да блокира све ИП адресе које је овај икада користио! Одмах сам написао писмо Еверкету, и обавестио га да је блокирао једног од наших угледних корисника, затражио хитно одблокиравање и лично извињење. Уколико до овога не дође, неће на овоме остати.. уосталом, погледајте садржај писма које сам му послао:

Hello, Evercat. I am contributor of en: Wikipedia, and also a elected ambassador of sr: Wikipedia on en: Wiki. I've noticed that you have blocked user Jovanvb. Since he is a burrecrat of Serbian Wikipedia, and one of our most active and trustworthy users, I demand that you unblock him momentary (on my responsibility if necessary)! I am aware that you block a fair number of users just like this one, but I expect your personal apology to Jovan because of this abominable act!
Obradovic Goran

-- Обрадовић Горан (разговор) 23:51, 9. септембар 2005. (CEST)

У потпуности се слажем са твојом реакцијом и писамцетом. Чудно је само што Јоца дели адресу са тим Evercuntом. Но, биће исправљена грешка у што краћем року, надам се. --Дунго ۞ 23:55, 9. септембар 2005. (CEST)

А ја нисам ни приметио да су ме блокирали, синоћ сам нормално био на ен-вики чак сам и додао линк ка нашем и пољском чланку електролитичка дисоцијација. А јутрос кад сам свратио код њих све ми је било потпуно нормално, изгледа да ме је одмах одблокирао чим сам блокиран. --Јованвб 11:59, 10. септембар 2005. (CEST)


Србота поново у великој акцији[уреди]

Србота је поново у великој акцији: пребацује Image: у Слика: и Category: у Категорија: а побрисаће и понеки Template: тамо где је непотребан ;) --Бране Јовановић

Вандалски напад[уреди]

Имали смо недавно вандалски напад ужих размера :) Неки тип под корисничким именом Linuxbeak је на неколико чланака текст чланка заменио прилично опскурним и крајње непримереним текстом. Корисника сам блокирао на 2 сата (не знам зашто нисам на неодређено), а неколико чланака које је вандализовао сам вратио у претходно стање (мислим да сам све покрио). -- Обрадовић Горан (разговор) 14:14, 18 септембар 2005 (CEST)

Иначе, са енглеске Википедије знам корисника под истим корисничким именом. За очекивати је да се он покачио са неким, и тај неко је одлучио да провуче његово име кроз блато покушавши да му подметне вандалске нападе. Да ли је до сличне ситуације дошло и на неким другим Википедијама, за сада не знам, али Дунго покушава да контактира Линуксбика на ИРЦ каналима, а ја ћу му се јавити на енглеској Википедији, да видимо о чему се ради. -- Обрадовић Горан (разговор) 14:14, 18 септембар 2005 (CEST)

Човек се на ирцу не јавља. Милош га је блокирао на неодређено и написао му поруку на ен:. Мислим да више неће бити проблема. --Дунго ۞ 14:17, 18 септембар 2005 (CEST)

Нисам приметио да га је Горан блокирао претходно. Какогод, мислим да је бесконачна блокада боља од двочасовне. Корисник који има контролу над тим налогом је вандал и нема шта ту расправљати. Ипак, чини ми се да тај корисник није онај са енглеске Википедије, већ неко ко жели да тог корисника дискредитује. --Милош Ранчић (разговор) 15:09, 18 септембар 2005 (CEST)

Па то да је неко ко је отео идентитет администратору са ен: је готово извесно -- Обрадовић Горан (разговор) 15:29, 18 септембар 2005 (CEST)

14000 чланак[уреди]

Обавештавамо све користнике Википедије на српском језику да је наша Википедија добила свој 14000 чланак. Чланак је Хипертекст, позивам се кориснике да помогну како би се овај чланак што више проширио јер ће се налазити у вестима Википедија на другим језицима. --Саша Стефановић ® ¿ 22:52, 19 септембар 2005 (CEST)

Ово је страшно.. па ја сам блокиран[уреди]

Ужас, неки ретард, User:Drini је блокирао моју ИП адресу на енглеској Википедији! Господину дунуло да блокира прокси СББ-а, и ето! Молим прву особу која ово прочита да оде на енглеску Википедију и тражи да се ПОД ЈУЧЕ одблокира ИП број 82.117.194.66. Ово је други пут за кратко време да се десило да неког нашег корисника блокирају на en: разумем ја да се господа боре против вандала, али се преломило преко јованових и мојих леђа! Нешта је дебело погрешно у њиховој политици блокирања... немате појма колико нервира кад вас тако блокирају!! -- Обрадовић Горан (разговор) 06:24, 23 септембар 2005 (CEST)

Захваљујући Анђели, мој ИП број је деблокиран, узбуна је прошла :) -- Обрадовић Горан (разговор) 06:34, 23 септембар 2005 (CEST)

Бисери науке[уреди]

Као амбасадор на Енглеској Википедији, замољен сам да скренем пажњу на нови википројекат Бисери науке. Циљ пројекта је препознавање научних дела од велике важности, прављење њихових спискова и чланака о њима. Вођа пројекта сматра да би му се могло значајно допринети сарадњом међу википедијама, са чим се слажем - на пример у списку значајних дела у геологији недостаје Миланковићев рад о леденим добима (ја бих га додао али нисам сигуран у коју област спада). Па, погледајте и прикључите се ако сте заинтересовани. Никола 10:40, 24 септембар 2005 (CEST)

Софтвер за конверзију, нови почетак :)[уреди]

Овог пута мислим да ћемо изгурати својим снагама до краја. У писању кода нам се придружио Бране и већ је постао носилац посла. Коментаре, предлоге и остало, као и процес рада можете оверити на http://conversion.vikimedija.org/ --Милош Ранчић (разговор) 21:54, 28 септембар 2005 (CEST)


AJDE BRE,VERMEZOVIC JE ODAVNO PODNEO OSTAVKU,JA SAM 3 PUTA TO DOPISIVAO(NEUTRALNO I SA TACNIM DATUMOM)ALI TO NEKO BRISE! ZASTO?

Ја сам обрис`о други пут јер нисам у току с` тим,а вид`о сам да си већ мењао што је било окарактерисано као вандализам,па је било логично пошто и даље ниси пријављен да шириш дезинформације.Информација је враћена пошто је проверена.Пријави се и join the fun. --Црни Бомбардер!!! (†) 08:41, 7 октобар 2005 (CEST)

Припреме за Оснивачку скупштину[уреди]

  1. Направио сам прву верзију Статута. Чим исту средим још мало, пребацујем је на Мету (обавестићу вас о тачном месту и овде), па крећемо у рад на исправљању и превођењу. --Милош Ранчић (разговор) 13:00, 18 октобар 2005 (CEST)
  2. У недељу у 15 часова се виђамо код Вука, да бисмо у 16 били код Горана. Састанак је овог пута припремни за Оснивачку скупштину. Дакле, сви из Београда и околине би требало да се појаве. Наравно, позвани су и остали, али мислим да припрему можемо да направимо и ми одавде, па да остале обавестимо. --Милош Ранчић (разговор) 13:00, 18 октобар 2005 (CEST)
  3. За две недеље (дакле, оне тамо недеље) би требало да се одржи Оснивачка скупштина. У Београду, с тим што још увек не знамо тачно где и кад. Било би добро да се сви скупите и стигнете из различитих крајева овамо. Имајте на уму да нам је простор који покривамо ДЗ СЦГ, што значи да су и сви (колико год да их је) из Црне Горе позвани. О детаљима организације ће вас известити Организациони одбор :) (који ће бити створен на састанку у недељу). --Милош Ранчић (разговор) 13:00, 18 октобар 2005 (CEST)

Статут на увид и на расправу[уреди]

Налази се на Мети, на страни http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Serbia_and_Montenegro/Statut/%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8 --Милош Ранчић (разговор) 18:48, 19 октобар 2005 (CEST)

Сви су позвани да дају примедбе, сугестије, ово и оно на Статут. --Милош Ранчић (разговор) 18:48, 19 октобар 2005 (CEST)

Наравно, у питању је статут будућег удружења Викимедија Србије и Црне Горе. --Милош Ранчић (разговор) 18:48, 19 октобар 2005 (CEST)

Први члан је идеолошки обојен и са моје тачке гледишта апсолутно неприхватљив. Ако ће Викимедија да иде у приватни крсташки рат против злих владара и ауторских права, мислим да ће се загрцнути пре времена, и то на више начина: слабљењем чланства, осипањем прилога на Википедији, друштвеном маргинализацијом. Овакво одређење не постоји у Статуту основне Викимедија фондације и личи на форсирање нечијих личних фантазија о победи над ветрењачама, вештицама, и сл. --Dzordzm 19:22, 19 октобар 2005 (CEST)
Молим потенцијалне чланове да о овоме добро размисле. Први члан сваког акта (посебно у одсуству преамбуле) суштински одређује организацију, без обзира на шминку која следи у следећих 99 чланова. --Dzordzm 19:22, 19 октобар 2005 (CEST)
Остатак изгледа у реду. Мислим да би требало казати, ако се тако уопште намерава чинити, да ће Скупштина одлуке, када год је то могуће и разумно, доносити по обављеним консултацијама са онлајн Заједницом (дакле не једино са чланством Викимедије; и дакле не нужно у складу са мишљењу Заједнице, већ напросто уз прибављање баланса тих мишљења). --Dzordzm 19:22, 19 октобар 2005 (CEST)

Први члан, тј., сав део који је "идеолошки обојен" готово је буквалан превод истог тог дела Викимедије Немачке. Нисам ја ту измишљао ништа... Урадио сам следеће ствари: (1) Основни идејни принципи су општи идејни принципи Викимедије; Немачки огранак је пример за то. У крајњем случају, то је и један од услова да будемо део Викимедије. (2) Остали део је класична НВО организација, а то сам једноставно, преписујући прилагођавао нашим потребама. Преписивао сам из статута који је дат на сајту Центра за развој непрофитног сектора, (гделисамвећнашао) статута (пази, Џорџе!) Удружења индустријалаца Србије (може се наћи путем Гугла, мени је то био први погодак за статут неке наше невладине организације). (3) Највећа овлашћења сам дао Скупштини (Скупштина, по Статуту, има не само "законодавна", већ и управна овлашћења), пошто ћемо путем Интернета имати, фактички, Скупштину у сталном заседању. Такође, минимализовао сам овлашћења председника. По овом, има право да "представља Удружење у јавности" и, пошто је одговорно лице, да "комуницира са другим правним субјектима", тј., да је његов потпис и печат. Наравно, сумњам да је Статут правнички и организационо перфектан, што треба изменити чим пре и што боље. --Милош Ранчић (разговор) 19:51, 19 октобар 2005 (CEST)

Све у свему, Џорџе, "идеолошки део" је део који лежи у бити Задужбине Викимедија (мислим на глобалну). На основу тога постоје ови сервери, овај софтвер, ови принципи рада... --Милош Ранчић (разговор) 19:51, 19 октобар 2005 (CEST)

Током наредне недеље, пошто се договоримо о детаљима Статута, исти треба превести на енглески. Стога молим да се јаве добровољци Џорџ, Горан и остали да се организују око превођења ;) --Милош Ранчић (разговор) 19:51, 19 октобар 2005 (CEST)

Остатак, као што сам рекао, није проблематичан, и добро је што је коначно написан. Први члан је веома идеолошки обојен и не служи најбољим интересима вики-пројекта. Верујем ти да си преводио са немачког статута, али, понављам овога нема у основном (енглеском) статуту Викимедије. Циљ Викимедије је стварање слободно доступног и слободно изменљивог, квалитетног и референтног материјала. Кроз тај процес ће се вероватно, ако се он добро проведе, релативизовати и значај ауторских права и њихов данашњи положај у законодавству. Ако Википедија буде боља од заштићених енциклопедија, њих ће људи престати да купују. Просто к'о пасуљ. Међутим, да би Википедија дотле и стигла, потребна јој је сва креативна снага коју може да добије од сарадника Википедије и сав административни таленат који може да скупи у Удружењу. Ако се цела ствар обоји идеолошки друштвено конотроверзним, и рећи ћу, тренутно маргиналним, размишљањем, уместо жељеног окупљања доћи ће до осипања и зазирања. Шта су радили и раде владари, умишљене трилатерале, ватикани и јеврејски банкари, и шта други одлучују да раде са својим интелектуалним власништвом, није и не треба бити на нама да одлучујемо или покушавамо на то да утичемо.
Да ово не претварамо у мали рат, ја више нећу постовати на ову тему наредних неколико дана. Било би добро да се остали сарадници изјасне, како им се чини овај први члан. Понављам, остатак мени изгледа углавном у реду. --Dzordzm 20:06, 19 октобар 2005 (CEST)
Џорџе, напиши први члан како ти мислиш да треба да изгледа. Дај га као ваљан предлог и не верујем да ће бити проблема око прихватања истог. --Милош Ранчић (разговор) 10:36, 20 октобар 2005 (CEST)

Управо сам прочитао текст. С обзиром да се држим подаље од права и сличних тема, површно сам и читао и немам примедбе на текст, мање више. Има само неколико (да не кажем пар) грешчица, које бих директно исправио, али при почушају мењања стране, нешто сам сје*ао, тако сам решио да баталим мењање. Милоше, примени то у вики стилу да буде "изменљиво". Такође, интересује ме шта ће бити са извештајима? Да ли то значи да сада прелазимо на званичне изјаве писане формалним стилом или ... ? Нешто не бих волео тако да пишем... ;) А што се тиче оног првог члана, за мене је прихватљив и не видим никакву обојеност туна. Не треба увек читати међ` редове ;) --Дунго ۞ 23:05, 19 октобар 2005 (CEST)

Поставио са викификован текст. Бране Јовановић 09:03, 20 октобар 2005 (CEST)

А да... Заборавио сам да додам следеће: Зашто се кроз цео текст Статута спомиње софтвер "вики", када се јасно зна да је то МедијаВики (MediaWiki). Вики је термин и појам који се употребљава много ван граница Викимедије и МедијаВикија. --Дунго ۞ 09:12, 20 октобар 2005 (CEST)


Џорџиме пошто си позвао да кажемо своје мишљење, ја немам ништа против првог члана и мислим да се не мора мењети. И што дунго рече не мора се читати између редова --Јованвб 14:15, 20 октобар 2005 (CEST)


СрБота, опет[уреди]

Србота додаје категорију Категорија:Историја Србије свим страницама које се тренутно налазе у категорији Категорија:Српска историја. Дакле, не уклања ништа, само додаје. PANONIAN сматра да је то најлакши начин да се прочисте те категорије. Бране Јовановић 22:13, 23 октобар 2005 (CEST)

Гласање око наслова чланка[уреди]

Пошто се Корисник:Покрајац и Корисник:PANONIAN нису сложили око наслова једног чланка, отворено је гласање о томе. Гласа се о томе да ли да наслов чланка буде Историја Републике Српске или Историја територије Републике Српске. Гласање је отворено у четвртак, 27. 10. 2005. у 22:30 часова и траје до четвртка, 3. 11. 2005. у 22:30 часова. Право гласа имају сви регистровани корисници а одлучује проста већина 50% + 1 глас.

Молимо вас да гласате ОВДЕ.


  • Историја територије Републике Српске је тотално болидно, али уопштено стварно је чудан чланак обзиром да ништа налик Републици Српској није постојало никад до 1992 (нпр. постојала је Војна Крајина, ал' то је било негде другде). Чланак је тако нужно некаква чудна комбинација историје државе БиХ и Срба на тим просторима. Мислим да је важније да се размисли о томе како да се овај чланак конципира тако да он сам, а онда и наслов Историја Републике Српске или неки други, заправо има смисла. --Dzordzm 00:23, 28 октобар 2005 (CEST)

Џорџ, погледај ово: Босанско-подрињски кантон. Чланак је преписан са босанске Википедије. Ради се о томе да је овај кантон настао чак после Републике Српске (значи веома сличан пример), али то му ни мало не смета да има историју која почиње од каменог доба. Заиста је потпуно уобичајено да се историја неке територије пише од првих људи који су на њој живели, без обзира којим су је именом називали и како су били политички организовани. Што се тиче садржаја, чланак је замишљен да се односи како на историју Републике Српске у политичком смислу, тако и на историју географског подручја које данас обухвата Република Српска. На овај начин су конципирани и многи други чланци који говоре о историји неког подручја. Ради се међутим о томе да сви ти чланци имају наслов "историја", а не "историја територије". Ето, нека Покрајац покаже неки пример где се уместо наслова "историја" користи наслов "историја територије". Ја само не видим зашто бисмо један критеријум морали да користимо за Републику Српску, а други за све остале? Корисник:PANONIAN


Wikimedia Србије и Црне Горе[уреди]

Коначно смо отворили вики који служи за организовање поводом стварања Викимедијине задужбине у Србији и Црној Гори. Адреса је http://scg.vikimedija.org/ и тамо се не може свако пријавити нити свако мењати. Само улоговани корисници имају могућност измена, а само они са администраторским привилегијама имају могућност да отварају другима налоге (јер се налози сами по себи не могу отварати из некаквих безбедносних разлога - односно шта ће нам други у организацији која је само за нас). Дакле, уколико желите налог тамо, јавите се мени или Милошу или Саши (ваљда ће провалити како се праве налози :). Генерално, свако са овог списка би требало да вам без проблема отвори налог. Такође, позивам све (пријављене, наравно) да учествују у изради овох сајта по угледу на друге викимедијине сајтове (примери: [2] [3] [4] [5]). Па, срећно нам било! 8) --Дунго ۞ 20:18, 1 новембар 2005 (CET)

Мени најлепе изгледа главна страна француза, мада видећемо сутра да нешто учинимо са тим.

П.С. не знам како се праве налози Face-tongue.svg --Саша Стефановић ® # 04:26, 2 новембар 2005 (CET)

Само користиш http://scg.vikimedija.org/index.php/Special:Userlogin ;) --Дунго ۞ 10:16, 2 новембар 2005 (CET)