Пређи на садржај

Портал:Европска унија

С Википедије, слободне енциклопедије
„Различитости нас
уједињују.“

Добродошли на први портал ове Википедије -
Портал Европске уније

Застава Европске уније
Застава Европске уније

Европска унија (скраћено: ЕУ) је међувладина и наднационална заједница двадесет осам европских демократских држава.

Унија је оформљена под садашњим именом Уговором о Европској унији (познатијим под именом Мастрихтски уговор) 1992. године. Многи аспекти ЕУ су постојали и пре потписивања овог уговора, преко разних организација оформљених педесетих година двадесетог века.

Политичке активности Европске уније се испољавају у многим сферама, од политике здравства и економске политике до иностраних послова и одбране. У зависности од развијености сваке земље понаособ, организација Европске уније се разликује у различитим областима. ЕУ је дефинисана као федерација у монетарним односима, пољопривреди, трговини и заштити животне средине; конфедерација у социјалној и економској политици, заштити потрошача, унутрашњој политици; и као међународна организација у спољној политици. Главна област на којој ЕУ почива је јединствено тржиште које се базира на царинској унији, јединственој монети (усвојеној од стране 13 чланица) и заједничкој пољопривредној и риболовној политици.

Вести

Чланице Европске уније


Тренутна председавајућа земља ЕУ

Република Грчка

Изабрана биографија

Кристијан Шварц-Шилинг
Кристијан Шварц-Шилинг

Др Кристијан Шварц-Шилинг (нем. Christian Schwarz-Schilling, рођен 19. новембра, 1930. у Инсбруку у Аустрији) је немачки политичар. До 2. јула 2007. вршио је функцију Високог представника за Босну и Херцеговину када га је наследио словачки дипломата Мирослав Лајчак.

...даље...

Потребни чланци

Уколико желите да помогнете у проширивању портала Европске уније, овде ћете наћи чланке које је потребно направити или проширити.

Кратки чланци

Лисабонски споразум - Гордон Браун - Франко Фратини - Тони Блер - Герхард Шредер - Жак Ширак

Да ли сте знали...

  • ...да ли сте знали да од 1. јануара 2007. Словенија прва од нових чланица Уније уводи Евро као званично средство плаћања?
  • ...да је Гренланд једина земља која је напустила Европску унију?
  • ...да би ЕУ била седма највећа држава на свету по површини и трећа по броју становника после Кине и Индије да је самостална држава?
  • ...да у оквиру Еврозоне, Европска централна банка има ексклузивно право да управља монетарном политиком?
  • Остали портали на Википедији на српском језику