Пређи на садржај

Владан Недић

С Википедије, слободне енциклопедије
Владан Недић
Датум рођења(1920-07-10)10. јул 1920.
Место рођењаПласковацКраљевство СХС
Датум смрти18. септембар 1975.(1975-09-18) (55 год.)
Место смртиБеоградСФРЈ

Владан Недић (Пласковац, 10. јул 1920Београд, 18. септембар 1975) српски је књижевни историчар.[1][2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Отац му се звао Мирослав Недић, а мајка Славка Недић (Благојевић) и обоје су били учитељи. Основну школу је завршио у Смедереву, а гимназију у Смедереву и Београду (1938). Југословенску и руску књижевност студирао је на филозофском факултету у Београду (1938—1941). Од новембра 1944. до марта 1946. године био је у ЈНА. Дипломирао је 1946. године.[2] Једно време био је библиотекар у Библиотека Друштва за културну сарадњу Југославије и СССР и у Централној библиотеци САНУ. На Филозофском факултету у Београду био је асистент за народну књижевност, доцент, ванредни и редовни професор. Држао је предавања на Филозофском факултету у Новом Саду и Приштини. Оженио се 1946. године Надеждом Јовановић и са њом је имао две кћери.

Докторску дисертацију је одбранио 1958. године на Филолошком факултету Београду са темом Живот и рад Симе Милутиновића.[2]

Припада генерацији послератних историчара књижевности. Објавио је велики број расправа, студија и прилога о појединим писцима и појавама у српској књижевности. Две највеће области његовог деловања биле су књижевност XIX и ХХ века и народна поезија. У његов књижевноисторијски рад укључени су велики број библиографија, научних приказа и стручних реферата, више критичких издања народних песама, антологија усменог лирског песништва, као и неколико избора из књижевних дела наших писаца (Његоша, Змаја, Лазе Лазаревића, Ћоровића и Ракића).

Владан Недић није био само књижевни историчар. Његов књижевни рад започео је 1941. године приказом три нове књиге два српска велика писца: Стевана Сремца и Лазе Костића, а наставио се преводилачком делатношћу, делатношћу књижевног критичара и хроничара књижевности (преводи из руске и украјинске књижевности, огледи о писцима тих књижевности и прикази њихових дела). Годинама је уређивао научне часописе („Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор]]“, „Ковчежић“), учествовао је и у изради критичког издања Сабраних дела Вука Стефановића Караџића и осталих српских писаца. Све до своје смрти, заједно са Радованом Самарџићем, био је уредник Српског биографског речника.

Специфичност његове методе огледа се у томе да су сви његови радови засновани на темељним истраживањима. Током времена постао је историчар наше усмене књижевности и у његовом раду се очитује занимање за широк круг њених проблема којима је прилазио са различитих аспеката. Издвојено место припада његовим радовима у којима је приказивао и оцењивао збирке неких новијих, па чак и савремених сакупљача народне поезије (Ивана Јастребова, Момчила Златановића, Љубише Рајковића...).

Дела[уреди | уреди извор]

 • Сима Милутиновић Сарајлија, Београд, 1959. год.
 • Филип Вишњић, Београд., 1961.,1964. год.
 • Антологија југословенске народне поезије, Београд, 1962. године, и под насловом Антологија народних лирских песама, Београд, 1969. год.
 • О усменом песништву, Београд,1976. год.
 • Вукови певачи, Нови Сад, 1964. год.

Преводи са руског:

 • А Первенцев Космолошки одред, Нови Сад, 1974. год.
 • Н. Ф. Бељчиков Н. Г. Черишевски Београд, 1948. год.
 • А. Мускатов Стожери, Београд, 1951. год.
 • И. К. Куњин, Васко де Гама, Београд, 2006.

Преводи са украјинског:

 • М. Коцјубински „Фатаморгана“, Нови Сад, 1955. год.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Пантић, Мирослав. Књижевни историчар Владан Недић. Београд : [б. и.], 1976. стр. 1—20. 
 2. ^ а б в Милисавац, Живан, ур. (1984). Југословенски књижевни лексикон (2. изд.). Нови Сад: Матица српска. стр. 561.