Владимир III Мстиславич

С Википедије, слободне енциклопедије
Владимир III Мстиславич
Лични подаци
Датум рођења1132..
Датум смрти30. мај 1171.(1171-05-30) (38/39 год.)
Место смртиКијев, Кијевска Русија
Породица
Супружникћерка Белоша Вукановића
Потомствочетворо деце (види доле)
РодитељиМистислав I Велики
ћерка Дмитрија Завидовича
ДинастијаРјуриковичи
Велики кнез Кијевске Русије
Период1171.
ПретходникГлеб Кијевски
НаследникМихаило од Владимира

Владимир III Мстиславич (руски: Владимир III Мстиславич; украјински: Володимир Мстиславич; 1132-1173) је био кнез Дорогобужа (1150-1154, 1170-1171), Владимира и Волиња (1154-1157), Слуцка (1162), Трипоља (1162-1168) и велики кнез Кијева (1171).

Биографија[уреди | уреди извор]

Владимир је био син Мистислава I Великог и ћерке Дмитрија Завидовича. Према Кијевском летопису (Latopis kijowski), Владимир је рођен између 1. марта 1331. и 29. фебруара 1132. године. Имао је старијег брата Свјатополка (умро 1154). До смрти Свјатополкове владао је Дорогобужом, а потом је овладао Владимиром и Волињом. Ослањајући се на своје рођаке у Угарској, Владимир је активно подржавао своју браћу у борби против Јурија Доглоруког. Након што се измирио са братом Ростиславом, Јуриј је опсео Мстислава II у Лутску. Владимир је током овог рата избачен из Волиња. Заједно са члановима своје породице је заробљен. Побегао је у Угарску где се надао помоћи од угарског краља. Међутим, ни краљ ни велики кнез Кијева нису му желели помоћи. Владимир се вратио у Русију и борио се на страни Изјаслава Давидовича. Под непознатим околностима заузео је Слуцк, али је одатле избачен од стране Ростислава. Понуђено му је Трипоље у замену за Слуцк.

Након смрти Ростислава Мстиславовича (1167), Владимир је био један од најугледнијих припадника династије Мономаховича. Током владавине Мстислава II, био је у сукобу са кијевским кнезом. Након смрти Глеба Кијевског, Давид и Мстислав Ростиславич позвали су свог ујака Владимира у Кијев. Владимир је постао велики кнез Кијева, али је умро после владавине која је трајала мање од три месеца. Наследио га је Михаило од Владимира.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Владимир Мономах
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Мистислав I Велики
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Гита од Весекса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Владимир III Мстиславич
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Потомство[уреди | уреди извор]

Владимир је био ожењен ћерком Белоша Вукановића, српског властелина. Руски извори називају је „Бановном”. Имали су четворо деце: Мстислава, Јарослава, Ростислава и Свјатослава.

Литература[уреди | уреди извор]

Велики кнез Кијева
1171