Владимир III Мстиславич

Из Википедије, слободне енциклопедије
Владимир III Мстиславич
Датум рођења 1132..
Датум смрти 30. мај 1171.(1171-05-30) (38/39 год.)
Место смрти Кијев
Кијевска Русија
Династија Рјуриковичи
Отац Мистислав I Велики
Мајка ћерка Дмитрија Завидовича
Супружник ћерка Белоша Вукановића
Потомство четворо деце (види доле)
Велики кнез Кијевске Русије
Период 1171.
Претходник Глеб Кијевски
Наследник Михаило од Владимира

Владимир III Мстиславич (руски: Владимир III Мстиславич; украјински: Володимир Мстиславич; 1132-1173) је био кнез Дорогобужа (1150-1154, 1170-1171), Владимира и Волиња (1154-1157), Слуцка (1162), Трипоља (1162-1168) и велики кнез Кијева (1171).

Биографија[уреди]

Владимир је био син Мистислава I Великог и ћерке Дмитрија Завидовича. Према Кијевском летопису (Latopis kijowski), Владимир је рођен између 1. марта 1331. и 29. фебруара 1132. године. Имао је старијег брата Свјатополка (умро 1154). До смрти Свјатополкове владао је Дорогобужом, а потом је овладао Владимиром и Волињом. Ослањајући се на своје рођаке у Угарској, Владимир је активно подржавао своју браћу у борби против Јурија Доглоруког. Након што се измирио са братом Ростиславом, Јуриј је опсео Мстислава II у Лутску. Владимир је током овог рата избачен из Волиња. Заједно са члановима своје породице је заробљен. Побегао је у Угарску где се надао помоћи од угарског краља. Међутим, ни краљ ни велики кнез Кијева нису му желели помоћи. Владимир се вратио у Русију и борио се на страни Изјаслава Давидовича. Под непознатим околностима заузео је Слуцк, али је одатле избачен од стране Ростислава. Понуђено му је Трипоље у замену за Слуцк.

Након смрти Ростислава Мстиславовича (1167), Владимир је био један од најугледнијих припадника династије Мономаховича. Током владавине Мстислава II, био је у сукобу са кијевским кнезом. Након смрти Глеба Кијевског, Давид и Мстислав Ростиславич позвали су свог ујака Владимира у Кијев. Владимир је постао велики кнез Кијева, али је умро после владавине која је трајала мање од три месеца. Наследио га је Михаило од Владимира.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Владимир Мономах
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Мистислав I Велики
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Гита од Весекса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Владимир III Мстиславич
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Потомство[уреди]

Владимир је био ожењен ћерком Белоша Вукановића, српског властелина. Руски извори називају је „Бановном”. Имали су четворо деце: Мстислава, Јарослава, Ростислава и Свјатослава.

Литература[уреди]

Претходник:
Глеб Кијевски
Велики кнез Кијева
1171
Наследник:
Михаило од Владимира