Владислав Топаловић

С Википедије, слободне енциклопедије
Владислав Топаловић
Основни подаци
ЧинПротојереј-Ставрофор
Лични подаци
Датум рођења8. Јануар 1975
Место рођењаПријепоље, Социјалистичка Федеративна Република Југославија
РодитељиВојислав Топаловић

Владислав Топаловић (рођен 8. јануара 1975) је протојереј-ставрофор у Српској православној цркви и декан [1] Православног богословског факултета Свети Василије Острошки, Универзитета у Источном Сарајеву у Фочи.Служи у цркви Светих Архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву .

Биографија[уреди | уреди извор]

Владислав је рођен у Пријепољу,од оца Војислава и мајке Марте. Основну школу похађао је у Рудом, затим је похађао Богословију „Светог Саве” у Београду,и дипломирао је на Православном богословском факултету Свети Василије Острошки, где је касније постао декан 2017. године. Након стицања дипломе, похађао је постдипломске студије на Евангелистичком теолошком факултету Универзитета у Грајфсвалду у Њемачкој.[2]

Професор је Старог завета и аутор публикација које се фокусирају на рукописне традиције јудаизма и хришћанства, јудео-хришћански дијалог и историју хришћанског теолошког антијудаизма. Написао је више књига, од којих је најновија „ И ево ја сам са вама: Увод и тумачење Јеванђеља по Матеју[3], објављена 2022. године, која се фокусира на Јеванђеље по Матеју .

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://www.vjeronauka.net/pravoslavne-novosti/novi-dekan-vladislav-topalovic.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ https://slobodanarodu.ba/vladislav-topalovic/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/rsv/ppp/projekti/Pages/I-evo-ja-sam-sa-vama.aspx.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)