Владичански двор у Пакрацу

С Википедије, слободне енциклопедије
Владичански двор у Пакрацу 2010. године

Владичански двор у Пакрацу је резиденција епископа пакрачко-славонских.

Историја[уреди | уреди извор]

Владичански двор саграђен је 1732. године на мјесту старије дрвене епископске резиденције, коју је 1705. године изградио епископ Софроније Подгоричанин и патријарх Арсеније III Чарнојевић који је у то вријеме походио ове крајеве у борби против уније. У вријеме владике Никифора Стефановића, тачније 1732. године, завршен је чеони дио (дио према саборној цркви). Остали дијелови комплекса Владичанског двора дограђивани су током 18. и 19. стољећа.

У склопу дворског комплекса налазиле су се до 1991. године:

  • капела посвећена Благовијестима,
  • стара епископска библиотека и
  • ризница Епархије славонске.

Године 1985. враћене су стара књижница и ризница које су биле отуђене у Другом свјетском рату. Епископски двор је током рата 1991—1992. године знатно оштећен, посебно његова кровна конструкција, а каснијих година јос више пропао.

Стара епископска библиотека и ризница[уреди | уреди извор]

Стара епископска библиоте једна је од највриједнијих српских библиотека у Хрватској, а и шире. Ову стару бибилитеку основао је још патријарх Арсеније III, а сваки пакрачки, односно славонски епископ остављао је своју личну библиотеку овој средишњој епархијској библиотеци. У фондовима ове библиотеке, поред старих рукописа, било је 112 србуља, највише чуваних и сачуваних у једној српској библиотеци. Данас, неизвјесна је судбина старе Епископске библиотеке, ризнице, галерије епископских портрета из 18. и 19. стољећа, стилског намјештаја и других раритета. Ризница старе Пакрачке епархије у којој су чуване вриједне иконе и други литургијски и умјетнички предмети из манастира Ораховице, Пакре и Свете Ане и бројних цркава, била је од великог значаја за историју Срба на овим просторима.

У току је обнова унутрашње зидне конструкције двора и кровне конструкције на посљедњем дијелу двора који није покривен.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]