Војислав Андрић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Војислав В. Андрић
Датум рођења18. мај 1953.
Место рођењаВаљево
  ФНРЈ
ОбразовањеМатематика и методика
УниверзитетПриродно-математички факултет у Београду
ЗанимањеМатематичар и професор
СупружникМирјана Андрић

Војислав Андрић (Ваљево, 18. мај 1953) српски је математичар и професор.

Биографија[уреди]

Војислав В. Андрић је рођен 1953. године у Ваљеву. Основну школу и Ваљевску гимназију је завршио у Ваљеву. На Природно-математичком факултету Универзитета у Београду је дипломирао 1976. године. Магистрирао је 2001. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, где је 2006. одбранио докторску дисертацију ’’Методичка трансформација садржаја о Диофантовим једначинама у настави матеатике у средњој школи’’. Од 1975. до 2005. године (са извесним прекидима) је радио као професор и директор Ваљевске гимназије. Од 2005. године запослен је на Мегатренду, где је стекао звање доцента (2006.) у ужој научној области математика. На Мегатренд универзитету изводи наставу предмета математика за економисте (ФМЕБ, ФПЕВ, ФПСП) и статистика (ФПЕВ, ФПСП) и наставу из предмета дискретна математика (ФКНБ и ФКЊ). Обављао је функцију продекана за наставу ГЕФ-а (2007.) и функцију вршиоца дужности декана Факултета за пословну економију у Ваљеву (школска 2009/10. година). Аутор је више уџбеника и приручника за ученике и наставнике Основних школа и десетина приручника за обдарене ученике у области математике. Члан је друштва математичара Србије. [1]

Ожењен супругом Мирјаном (дипл. инг. технологије) – 1955. Има троје деце: Владимир (дипломирани математичар) – 1978, Нада (дипломирани математичар) – 1980. и Јагода (студент Архитектонског факултета Универзитета у Београду) – 1987. [2]

Војислав Андрић је доктор методике математике, некадашњи спортиста и више од 50 година заљубљеник у рукометну игру. Отац троје успешне деце и деда две девојчице и два дечака. Живот и професионалну каријеру везао је за Ваљевску гимназију, чији је био ученик, професор и у три наврата директор. Учинио је прилично да ова школа буде препознатљива као школа веома добрих васпитно-образовних резултата, снажан центар културе и науке у свом крају и школа у којој се много пажње посвећује традицији и обезбеђивању стручног кадра, наставне опреме и просторних услова за усмеравање ученика према исказаним или откривеним склоностима. Радио је и као просветни саветник, министар, професор универзитета… Обављао је многе значајне функције: у два наврата председник Заједнице гимназије Србије, народни посланик, један од утемељивача и председник УО Истраживачке станице Петнице, члан Националног просветног савета, председник Скупштине Рукометног савеза Србије, директор Супер рукометне лиге… У образовним круговима у Србије познат и као ентузијаста и велики популаризатор математике, један од најпознатијих и најангажованијих у областима рада са обдареним ученицима и стручно-педагошког усавршавања наставника. [3]

Образовње[уреди]

Професионална каријера[уреди]

Професионална каријера:

  • 1975 - 2006. г Бавио се радом са математичким талентима у Србији 1980 - 1997. г Организовао 15 зимских и 18 летњих школа младих математичара
  • 1980 – 2003. г Организовао близу 30 републичких и савезних такмичења младих математичара
  • 1986 – 2001. г Водио Републичку комисију која се брине о математичким такмичењима ученика основних школа
  • 1992 – 2002. г Одговорни уредник “Математичког листа”
  • 1986 – 1994. г Период највећег професионалног успеха – конституције Ваљевске гимназије у модерну, европску школу
  • 1980 – 2005. г Укључен у рад Истраживачке станице у Петници као један од оснивача, предавача и стручних срадника
  • 2002 – 2005. г Период поновног успона Ваљевске гимназије и успеха у наставном и ваннаставном раду, опремању и побољшању услова за рад
  • 2005 Професор математике и статистике на Мегатренд универзитету у Београду [2]

Функције у области образовања:[уреди]

Спортска каријера:[уреди]

Генерални секретар РК “Металац” Ваљево

Кретање у служби:[уреди]

Дела[уреди]

У оквиру струке до сада објавио 21 стручно-педагошки рад, 38 књига, монографија, уџбеника, приручника, збирки, брошура (17 ауторских и 21 коауторских) које су изашле у близу 70 разних издања, 43 текста за младе математичаре у часописима за младе. Одржао 17 предавања на симпозијумима савезног и међународног нивоа. Имао је преко 100 саопштења на семинарима и стручним скуповима у Србији, од чега преко 60 на Републичким семинарима за наставнике математике. Реализовао је преко 50 акредитованих семинара за наставнике математике. Учествовао је као предавач у 60 летњих и зимских школа младих математичара. [2]

Монографије[уреди]

Војислав Андрић: Диофантове једначине, Друштво математичара Србије, Мегатренд универзитет Београд, Ваљево2008. [1]

Стручно-научни радови[уреди]

Војислав Андрић: Improving the Teaching of Mathematics at Serbian Faculties of Economics, Зборник радова са 12. Српског математичког конгреса, Нови Сад 2008.

Војислав Андрић: Михаило Петровић Аs a Pedagogue - Зборник радова са 12. Српског математичког конгреса, Нови Сад 2008.

Војислав Андрић: РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА НА ВИШЕ НАЧИНА, Настава математике(бројЛИИ,1), страна 37-39, Београд 2007.

ВојиславАндрић: ЈЕДАН ПОГЛЕД НА АКТУЕЛНЕ ПРОБЛЕМЕ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ У СРБИЈИ Зборник радова ”Уџбеник и савремена наства” – Завод за уџбенике Београд, Страна 263–278, Београд 2007.

Војислав Андрић: РАД СА ДАРОВИТИМ АУТОКУРЕДОВНЕ НАСТАВЕ, Настава математике (бројЛИ,3-4), страна35-39, Београд 2006.

Војислав Андрић: МЕТОДИЧКА ТРАНСФОРМАЦИЈА САДРЖАЈА О ДИОФАНТОВИМ ЈЕДНАЧИНАМА У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ (докторска дисертација )- Нови Сад 2006.

Војислав Андрић: МЕТОДИЧКА ТРАНСФОРМАЦИЈА САДРЖАЈА ОД ИОФАНТСКИМ ЈЕДНАЧИНАМА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ (магистарски рад) – Нови Сад 2001. [1]

Уџбеници[уреди]

Војислав Андрић: Дискретна математика, уџбеник за студенте Факултета за компјутерске науке на Мегатренду.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: Математика за 8. Разред основне школе, Завод за уџбенике, Београд 2010.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: Математика за 7. Разред основне школе, Завод за уџбенике, Београд 2009.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: Математика за 6. разред основне школе, Завод за уџбенике, Београд 2008.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: Математика за 5. разред основне школе, Завод за уџбенике, Београд 2007. [1]

Збирке задатака[уреди]

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: Збирка задатака из математике за оне који желе и могу више за 8. разред основне школе, Завод за уџбенике Београд 2011.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА 8. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2010.

В. Андрић, И. Томић, Р. Ковачевић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ЗА ДОДАТНУ НА СТАВУ МАТЕМАТИКЕ У 5. РАЗРЕДУ- Друштво математичара Србије, Београд 2010.

В. Андрић , Ђ. Баралић, Н. Вуловић, Д.Ђорић,….: 1000 ЗАДАТАКА СА МАТЕМАТИЧКИХ ТАКМИЧЕЊА (1991—2001) Друштво математичара Србије, Београд 2009.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА 7. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2009.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ И МОГУ ВИШЕ ЗА 7. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике Београд 2009.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА 6. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2008.

Војислав Андрић: МАТЕМАТИКА И ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ И МОГУ ВИШЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РАЗРЕДА 6. ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Друштво математичара Србије, Београд 2008.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ И МОГУ ВИШЕ ЗА 6. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике Београд 2008.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2007.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ И МОГУ ВИШЕ ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике Београд 2008.

Војислав Андрић: ДИОФАНТОВЕ ЈЕДНАЧИНЕ ( приручник за додатну наставу у основним и средњим школама ) ИП “Круг”, Београд 2006.

Војислав Андрић: МАТЕМАТИКА 4 (Збирка решених задатака из математике за ученике 4. разреда ОШ ) ИП “Круг”-Београд 2006.

Војислав Андрић: МАТЕМАТИКА X=1236-ПРИРУЧНИК ЗА МАТЕМАТИЧКА ТАКМИЧЕЊА , ИП “Круг” , Београд 2006. [1]

Приручници за наставнике[уреди]

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИЧК И КОМПЛЕТ ЗА 8. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2011.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИЧК И КОМПЛЕТ ЗА 7. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2009.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИЧК И КОМПЛЕТ ЗА 6. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2008.

Војислав Андрић, Ђорђе Дугошија, Вера Јоцковић, Владимир Мићић: ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИЧК И КОМПЛЕТ ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, Завод за уџбенике, Београд 2007. [1]

Референце[уреди]