Габријел Форе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Габријел Форе
Gabriel Fauré

Габријел Форе
Габријел Форе

Пуно име Gabriel Urban Fauré
Информације
Датум рођења 12. мај 1845.
Место рођења Памје, Француска (Француска)
Датум смрти 4. новембар 1924.(1924-11-04)(79 год.)
Место смрти Париз, Француска (Француска)
Дела
Дела Реквијем
Прометеј
Пенелопа
Период Романтизам

Габријел Форе (фр. Gabriel Urban Fauré; Памје, 12. мај 1845Париз, 4. новембар 1924) је био француски композитор.

У младости је био оргуљаш у париским црквама, затим професор и директор париског конзерваторијума. Уз Дебисија и Равела, сматра се оснивачем нове француске композиторске школе.

Клод Дебиси му је био учитељ, а после и добар пријатељ који је утицао на његово музичко стваралаштво. Називају га врхунским минијатуристом и поетским мајстором. Говоре да је француски Брамс.[1] Углавном је компоновао краћа дела, а стручњаци говоре о „хеленској“ лепоти његових дела.[1] Најсклонији је био клавиру. Најбољим делом му се сматра Реквијем из 1887. који стручњаци сматрају најбољим француским духовним делом, а други најбољим хорским делом у историји музике уопште. Фореов Реквијем подсећа на знаменити „Агнус Деи“ Клаудија Монтевердија. Форе је тежио обнови француске музике у духу традиције. Својим хармонијама наговестио је импресионизам. Најбоља дела су му лирске соло песме и поетске коморне композиције. Компоновао је и опере, оркестралну, црквену и сценску музику, разна коморна дела за клавир (дуо, трио, квартет и квинтет) и за гудаче.

Дела[уреди]

  • „Реквијем“
  • „Прометеј“
  • „Пенелопа“
  • „Балада за клавир и оркестар у Фис-дуру“
  • „Елегија за виолончело и оркестар“

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Copland, Aaron. "Gabriel Fauré, a Neglected Master". The Musical Quarterly, October 1924, pp. 573–86, Oxford University Press, accessed 20 August 2010Спољашње везе[уреди]