Гномон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Потпорни носач овог моста на кабловима Sundial Bridge at Turtle Bay, направљен је у облику гномона великог баштенског сата

Гномон је део сунчаног сата који баца сенку. Гномон је старогрчка реч која значи „показивач“ или „онај који разликује." На северној хемисфери, врх показивача сенке је нормално оријентисан према северу и паралелен је с осом ротације Земље. То значи да је нагнут према хоризонту под углом који је једнак географској ширини где се сат налази. На неким сунчаним сатовима гномон је вертикалан. Овакав гномон се обично користио у ранијим временим за посматрање географске ширине сунца, нарочито на меридијану. „Писаљка“ је део гномона који баца сенку. Сенка се помера како се сунце помера. На пример: горња западна страна гномона може бити писаљка ујутру а горња источна страна поподне.

Вештина израде гномона сунчаног сата се понекад назива гномоника.

У геометрији, гномон је равна фигура која се добија када се уклони паралелограм из угла већег паралелограма. Ово се посебно односи на питагорејски гномон: основну јединицу од које се може направити већи број модела, њиховим додавањем да би се добиле веће фигуре.

Гномична пројекција је пројекција сфере у којој центар посматрања није и центар сфере.

Референце[уреди]

  • Тадић, Милутин (2002). Сунчани часовници. Београд: Завод за ученике и наставна средства. ISBN 978-86-17-10069-6. 
  • Gazalé, Midhat J. (1999). Gnomons, from Pharaohs to Fractals. Princeton: Princeton University Press. ISBN 978-0-691-00514-0. 
  • Waugh, Albert E. (1973). Sundials: Their Theory and Construction. Dover Publications, Inc. ISBN 978-0-486-22947-8. .

Спољашње везе[уреди]