Граховско поље

С Википедије, слободне енциклопедије

Граховско поље је мало крашко поље у југозападном делу Црне Горе, недалеко од границе са Босном и Херцеговином североисточно од Орјена. Захвата површину од 6,4 km², пружа се на дужини од 7 километара и широко је 1,5 километар. Надморска висина поља је 695-780 метара. Отворено је према Рисанском заливу, од којег је удаљено 6,5 км. Севроисточно од поља је пространа крашка зараван Катунског крша и Бањана, а према западу се уздиже Орјен (1894 м) и његови огранци.

Поље је формирано у кречњацима кредне старости, на граници са доломитима, а дно му је покривено флувиоглацијалним наносима Орјенсје глацијације, просечне дебљине 10 метара. Граховско поље спада у групу периодски плављених крашких поља, стога су овде добро развијене привредне гране попут ратарства и сточарства.

Њиме тече Граховска река, на којој је подигнуто вештачко језеро за ваводњавање. Има средњу јануарску температуру 2°C, а јулску 23°C. Годишња количина падавина је 2895 мм. Њиве запремају 50% површине поља, а остало су ливаде.

На северном ободу поља налазе се извори Грабовице, Граховске реке и Челине. У пољу се налази и археолошко налазиште - некропола Петковићи и насеље Грахово.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Родић Д. и Павловић М. (1994): Географија Југославије 1, Савремена администрација, Београд

;

  • текст др Бранка Радојчића, унив. проф., Наставничи факултет Никшић у Енцикоплефији југославије ЈЛЗ „Мирослав Крлежа“ Загреб 1986. том 4 (Е—ХРВ) стр.545.