Грб Јарославске области

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Јарославске области
Верзије
мањи грб области
Детаљи
НосилацЈарославска област
Усвојен6. августа 2011. године

Грб Јарославске области је званични симбол једног од субјеката Руске федерације са статусом областиЈарославске области. Грб је званично усвојен 6. августа 2011. године.[1]

Опис грба[уреди | уреди извор]

У златном пољу корача црни медвјед, који у лијевој шапи на лијевом рамену држећи сребрну сјекиру са тамноцрвеним рукохватом. Штит је изнад крунисан сребрном кнежевском капом (у оригиналу се назива „шљемом“), украшена златом и прекривена златном круном са драгим камењем, која има три видљива зуба у облику лишћа и крстом на врху.

Грб има двојицу штитоноше: Хералдички десни (нама лијеви) штитоноша је сребрни јелен са златним роговима и златним копита, те златном огрлицом која има прстен испред и украшена је полудрагим камењем. Хералдички лијеви (нама десни) штитоноша је црни медвјед, који има црвени језик и крунисан је са руском царском круном, оном као што је приказана у губернијским грбовима, али без појасева.

Подножје грба је зеленило које се налази испод стопала штитоноша. Састоји се од двије широке зелене гране, са зеленим храстовим листовима.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Heraldicum: Герб Ярославской области (језик: руски)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]