Грб Санкт Петербурга

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Санкт Петербурга
Coat of Arms of Saint Petersburg (2003).svg
Верзије
Small Coat of Arms of Saint Petersburg (2003).svg
мањи грб града
Детаљи
НосилацСанкт Петербург
Усвојен23. априла 2003. године

Грб Санкт Петербурга је званични симбол једног од субјеката Руске Федерације са статусом федералног градаСанкт Петербурга.[1]

Сличан грб Санкт Петербург је користио са почетка XVIII вијека, а грб у овој форми је првобитно био усвојен 1730. године. Након Октобарске револуције, нове власти су граду промјениле име у Лењинград и користиле су сличне хералдичке симболе, да би стари грб поново био враћен 23. априла 2003. године.

Сличан грб користи и Лењинградска област.

Опис грба[уреди]

Грб Санкт Петербурга је хералдички штит црвене боје са ликовима његових обласних анкера у сребрној боји: златни скиптар на средини, са руским орлом на врху, који стоји на два укрштена сребрена сидра, морско — са два зуба чије је врх у хералдичкој горњој десној страни, а дно у хералдичкој доњој лијевој и ријечно сидро — са четири зуба, чији је врх у горњој лијевој страни, а дно на доњој десној.

Штит је крунисан царском хералдичком круном из које излази лента Светог Андрије у плавој боји. Иза штита су два укрштена златна жезла, са руским грбовима у врху око којих се обавија лента.

Званични опис грба каже: „У црвеном пољу на средини је златно жезло са Руским грбом, иза којег се укрштају два сребрна сидра — морско и ријечно, које има четири зуба. Штит је крунисан руском царском круном и постављен на два укрштена руска скиптара у природној боји повезаних траком Светог Андрије.“[2]

Историјски грбови града Санкт Петербурга[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]