Грб Санкт Петербурга

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Санкт Петербурга
Верзије
мањи грб града
Детаљи
НосилацСанкт Петербург
Усвојен23. априла 2003. године

Грб Санкт Петербурга је званични симбол једног од субјеката Руске Федерације са статусом федералног градаСанкт Петербурга.[1]

Сличан грб Санкт Петербург је користио са почетка XVIII вијека, а грб у овој форми је првобитно био усвојен 1730. године. Након Октобарске револуције, нове власти су граду промјениле име у Лењинград и користиле су сличне хералдичке симболе, да би стари грб поново био враћен 23. априла 2003. године.

Сличан грб користи и Лењинградска област.

Опис грба[уреди | уреди извор]

Грб Санкт Петербурга је хералдички штит црвене боје са ликовима његових обласних анкера у сребрној боји: златни скиптар на средини, са руским орлом на врху, који стоји на два укрштена сребрена сидра, морско — са два зуба чије је врх у хералдичкој горњој десној страни, а дно у хералдичкој доњој лијевој и ријечно сидро — са четири зуба, чији је врх у горњој лијевој страни, а дно на доњој десној.

Штит је крунисан царском хералдичком круном из које излази лента Светог Андрије у плавој боји. Иза штита су два укрштена златна жезла, са руским грбовима у врху око којих се обавија лента.

Званични опис грба каже: „У црвеном пољу на средини је златно жезло са Руским грбом, иза којег се укрштају два сребрна сидра — морско и ријечно, које има четири зуба. Штит је крунисан руском царском круном и постављен на два укрштена руска скиптара у природној боји повезаних траком Светог Андрије.“[2]

Историјски грбови града Санкт Петербурга[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Закон города Москвы от 11 июня 2003 года № 39 «О гербе города Москвы» Архивирано на сајту Wayback Machine (4. фебруар 2015) (језик: руски)
  2. ^ Гералдика: Закон Санкт Петербурга № 165-23 «О детальном описании официальных символов Санкт-Петербурга и порядке их использования»
  3. ^ Миронов Н. О. Каталог современных гербов городов стран содружества на значках, Минск, 1995.
  4. ^ „История создания Герба города Санкт-Петербург”. Архивирано из оригинала 02. 11. 2014. г. Приступљено 11. 12. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]