Грб Недићеве Србије

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Србије под немачком окупацијом
(1941—1944)
Coat of arms of Nedics Serbia.svg
Верзије
Coat of arms of serbia 1941 1944 vectorised.svg
Детаљи
НосилацВлада народног спаса (Србија под немачком окупацијом)
(1941—1944)
Штитсрпски крст са оцилима
Држачи штитасрпски бели двоглави орао са спуштеним крилима

Грб Недићеве Србије је колоквијалан назив за званични грб који је користила Влада народног спаса генерала Милана Недића на централном делу територије Србије који је био под немачком окупацијом, током Другог светског рата у раздобљу 19411944. године.

У овом раздобљу, део централне Србије је био подручје под немачком војном окупацијом Вермахта. Врховну власт на овој територији представљала је немачка војна управа позната као Територија војноуправног команданта Србије, док су домаће колаборационистичке органе власти, подређене војној управи, чиниле две српске владе: Комесарска управа Милана Аћимовића (1941) и Влада народног спаса Милана Недића (1941—1944). Због ове друге владе, у делу литераратуре Србија из тог периода се назива и Недићева Србија.

Грб Недићеве Србије је доста сличан поједностављеном традиционалном грбу Краљевине Србије. Грб је представљен двоглавим белим орлом на црвеној позадини са спуштеним крилима, који на грудима носи мањи штит и српски крст са оцилима. Службени грб има мању круну, док изостају плашт и љиљани. Спуштена крила су стилизована по узору на традиционални немачки грб.[тражи се извор] Малу круну на грбу колаборационистичке власти су додале јер су хтели да Србија буде марионетска краљевина.[тражи се извор] Док би на челу такве краљевине био принц Ђорђе Карађорђевић, сам принц је такве захтеве одбио. Грб се јавља у две верзије, од које је друга много сличнија немачкој хералдици и за разлику од прве где је орао са малом круном, у другој верзији грба орао нема круну јер је представљао националсоцијалистички поредак у Србији.[тражи се извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]