Дегурићка пећина

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Дегурићка пећина
Положај
Место
(река)
Одлике
Геологија (тип) крашка
Дужина (испитан део)807.5 m
Надм. висина 236 m

Дегурићка пећина је пећина изворског типа, чија вода из врела отиче у реку Градац, налази се у атару села Дегурић, у клисури реке Градац, на територији града Ваљева. Припада групи највећих врела ваљевског краса, улаз има висину 3,5m и ширину од 7m.

Температуре воде и ваздуха[уреди | уреди извор]

Једина је пећина са сталним подземним током у целом сливу реке Градац, са средњим протоком од 121л/с. Температура воде дуж целе пећине је 7 °C. Вода пећинског тока спада у тврде кречне воде, да је, као и интезивне, прокопане воде, засићена, те излучује бигар у виду пречага, салива, сталагмита. Пећина припада типу хладних пећина, пошто температура ваздуха смањује се са 12 °C на улазу, преко 8 °C на 300 м дужине, до 6 °C код првог сифона.

Морфолошке карактеристике[уреди | уреди извор]

Главни канал Дегурићке пећине има југоисточни правац пружања и њим тече, непрекидно водени ток. Снимљен је до другог сифона, и измерена дужина му је 807,5m. Из главног канала одваја се више бочних канала. Пећина има укупно 6 сифона, од којих је првих пет пророњено, док последњи још увек није савладан. Од главног канала одваја се више бочних канала, па је укупна дужина свих снимљених канала, до трећег сифона, 2028m.[1]

Значајне особености овог објекта су поред сифона, засигане каде које преграђују цео канал по ширини, или су мањих димензија у већим скупинама. Пећински накит је разноврстан, сталактити, сталагмити, макарони, хелактити, засигане драперије и саливи. Обиље муља, глине и блата јавља се са страна воденог тока или по бочним каналима. Једна од реткости је и појава наслага дуж канала и на накиту изразито тамне боје која је контрастна светлим калцитним излучевинама.

Ваљевски спелеолози су у периоду од 1999. до 2002. године, у неколико наврата, снимили нових 1500 метара пећинских канала и пет сифона и отворили врата истраживањима на овом пољу.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Дегурићка пећина”. Савез спеололошких организација Србије. Приступљено 13. 3. 2017. [мртва веза]
  2. ^ „Дегућка пећина”. Удружење домаћина Ваљева.  Недостаје или је празан параметар |url= (помоћ);

Спољашње везе[уреди | уреди извор]