Делта реке Кубањ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Делта Кубања
Дельта Кубани
Taman map.png
Стара мапа делте Кубања и Таманског полуострва
Kuban basin.svg
Мапа басена реке Кубањ
Опште информације
СливЦрно и Азовско море
Географске карактеристике
Држава/е Русија
ОбластКраснодарски крај

Делта реке Кубањ (рус. Дельта Кубани) једна је од највећих речних делти на подручју Русије. Налази се на ушћу реке Кубањ, на западу Краснодарске покрајине Русије. Површина делте је око 4.300 км2, што је четвртина размере делте реке Волге, највеће речне делте у Европи.

Делта Кубања заузима целу површину Таманског полуострва и готово половину источне обале Азовског мора. Обална линија делте простире се од града Приморско-Ахтарска на северу до села Нижњи Џемер на југу. Главни водоток Кубања се улива у Азовско море северно од града Темрјука, а најважнији рукавац је Протока који се од главног тока одваја јужно од града Славјанск на Кубану. Кроз Протоку која се у Азов улива код села Ачујева ка мору одлази нешто мање од половине укупне воде у реци.

Укупна дужина обалне линије на подручју делте је око 280 км, од чега је 160 километара азовске и око 120 км црноморске обале. Као почетна тачка Кубањске делте узима се 116. км узводно од ушћа главног тока.

Савремена делта Кубања представља јако замочварену приморску низију засуту огромним количанама наносног материјала са Кавказа и испресецану бројним каналима, рукавцима, лиманима, језерима, мочварама и заливима. Од око 13,5 км3 воде коју река Кубањ сваке године донесе до мора, око 2,5 км3 водене масе се директно задржава у наплавним равницама и мочварама широм делте.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]