Демократска српска странка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Демократска српска странка
ДССЦГ
DSS-CG.jpg
ПредседникДрагица Перовић
ОснивачБожидар Бојовић
Коалицијаса Демократским фронтом (од 2016)
Основана2003.
СедиштеПодгорица
 Црна Гора
Идеологијасрпско-црногорски унионизам,
национални конзервативизам[1].
Политичка позицијадесница
Скупштина Црне Горе
0 / 81
Веб-сајт
www.dsscg.com

Демократска српска странка је опозициона политичка странка српског народа у Црној Гори. Њен предсједник је др Драгица Перовић.

Демократска српска странка је настала цијепањем и Српске народне странке 2003. године, отцијепивши 2 од 6 мандата СНС-а, унутар коалиције Заједно за промјене. ДСС је учествовала на савезном нивоу у коалицијама са Народном странком и била саставни дио покрета за очување државне заједнице са Србијом, заједно са четири остале просрпске партије у Црној Гори у кампањи за опцију НЕ на референдуму из 2006. године, који је опција ДА за длаку добила. Демократска српска странка није признала резултате референдума и црногорску независност. На парламентарним изборима те године је наставила дугогодишњу коалицију са НС и Социјалистичком народном партијом Црне Горе, односно унионистичким блоком без партија окупљених око СНС, када је добила 2 мандата унутар коалиције СНП-НС-ДСС. Одласком СНП ЦГ, ДСС је остала у чврстој коалицији са Народном странком до данашњег дана.

Демократска српска странка је била 2007. године дио Уједињене опозиције током нацрта новог Устава Црне Горе, када је строго стала у одбрану српског језика и Српске православне цркве и подржала тробојку и старе националне црногорске симболе. Коалиција практично цјелокупне опозиције је завршила са неуспјехом и распала се одласком Покрета за промјене, који је као и Бошњачка странка, ушао у преговоре са властима и подржао нови устав Црне Горе.

Када је Црна Гора 2008. године признала унилатералну самопрограшену независност Косова од Србије, Демократска српска странка је била једна од организатора масовних протеста против признања независности нелегалне државе и потписница колективног захтјева опозиције упућеног властима, а који је игнорисан.

Демократска српска странка је пред предстојеће парламентарне изборе 2009. подржала стварање јединствене опозиционе изборне листе, а након неуспјеха одбијањем Либералне партије Црне Горе и одлуком Социјалистичке народне партије на наступи самостално, предложила је коалицију унионистичких односно просрпских странака. ДСС је планирала коалицију са НС и новоствореном Новом српском демократијом, али је ипак НС-ДСС одлучила да се опроба сама на изборима, па су Демократска српска странка и Народна странка оформирале Народњачку коалицију према којој ће једнако дијелити мандате, с тим што, као већој партији, НС-у припадне мјесто носиоца листе и посљедњи непарни мандат, ако га буде.

На парламентарним изборима 2012. године учествовала је у склопу коалиције под називом Српски национални савез.[2][3]

Референце[уреди]