Деодоро де Фонсека

Из Википедије, слободне енциклопедије
Деодоро де Фонсека

Деодоро де Фонсека
Деодоро де Фонсека

Биографија
Датум рођења 5. август 1827.
Датум смрти 23. август 1892.
Место смрти Рио де Жанеиро (Бразил)

Мануел Деодоро де Фонсека (порт. Deodoro da Fonseca; 5. августа 1827. – 23. августа 1892) је био бразилски маршал, вођа републиканског војног удара и први предсједник Бразила.

Рођен је у бразилској држави Алагоајс, у граду који данас носи његово име. Кренуо је очевим стопама и школовао се у војној академији у Рио де Жанеиру, након чега је започео војну каријеру. 1848. је видио прву акцију, учествујући у борби против либералних побуњеника у покрајини ПернамбукоПернамбуканска револуција. 1860. се оженио Марианом Сесилијом де Соуза Меирелес; нису имали дјеце, вјероватно због његове неплодности.

Учествује и у Парагвајском рату (1864. – 1870.), брзо напредујући кроз чинове и истичући се као храбар и способан војник. 1887. је добио највиши, маршалски чин. Као успјешан војник и истакнута личност био је врло популаран. Средином осамдесетих постао је, прво, војни управник, а ускоро и гувернер, покрајине Рио Гранди ду Сул.

Близак републиканским интелектуалцима и незадовољан државном политиком, иако с позитивним ставовима о Цару, придружио се републиканској фракцији унутар војске. Као њен најугледнији члан постао је вођа и имао важну улогу у збацивању цара Педра II, 15. новембра 1889. године; цар је у року од два дана протјеран у Португал. Бразил је проглашен федералном републиком с правом гласа за све писмене мушкарце; започело је писање закона, прописа и стварање новог устава. Фонсека је постао предсједник привремене владе, нашавши се убрзо у сукобу с цивилним републиканским вођама.

Под притиском војске, Конгрес га је 25. фебруара 1891. изабрао за првог предсједника Бразила; добио је 129 гласова док је његов главни конкурент, Пруденте де Мораис, добио 97 гласова. Његов ауторитарни начин владавине, неуспјешна финансијска политика и политички сукоби у државном врху довели су до нестабилности у земљи. Фонсека је 3. новембра 1891. прогласио ванредно стање, распустивши Конгрес и преузевши сва политичка овлашћења. Група незадовољних је пронашла потпору међу високорангираним официрима морнарице, који су запријетили грађанским ратом. Фонсека је бива присиљен на оставку; то је учинио 23. новембра, предавши положај потпредсједнику Флориану Пешотоу, опозиционом политичару, који је имао подршку конгреса.

Умро је 23. августа 1892. у Рио де Жанеиру.


Спољашње везе[уреди]