Маршал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Маршал је највиша војна титула у оружаним снагама неких земаља. Виша од ове титуле је звање генералисимус. Додељује се најчешће без утврђених прописа, право доделе имају шефови држава или парламент. Титула се по правилу додељује за војне заслуге у рату.

Назив се јавља у 8. вијеку у Франачкој, за управнике коњушница кнежева на власти (старогермански марах — коњ и скалк — слуга). Године 1185. постаје титула која се додељује за изузетне заслуге. До Француске револуције 1789, већ постоји 16 врста маршала. Револуционари укидају звање, али га Наполеон обнавља 1804. и именује 18 маршала Царства, а касније још 8. Крајем 19. вијека звање се не користи у Француској, а у Првом светском рату добијају га само највиши команданти, као Франше Д Епере, Жозеф Жофр, и други. По узору на Француску, друге државе (Немачка, Италија, Русија) додјељују звање маршала.

Током Краљевине Србије и Краљевине Југославије чин маршала није постојао али јесте функција маршал двора. Евивалент овом чину је био чин војвода.

После Другог светског рата, једино совјетска армија задржава звање за већи број војних лица (Георгиј Жуков, Константин Рокосовски и др.). Такође овај чин је додељиван и политичким функционерима (Јосиф Стаљин, Лаврентиј Берија, Николај Булгањин и Леонид Брежњев).

Године 1955. у Кини је уведен чин маршал Народне републике Кине. Десет кинеских генерала је добило овај чин.

Звање маршала Републике је установљено 1953. у Северној Кореји и први носилац је био Ким Ил Сунг. У исто време за војна лица уведен је чин вицемаршала. Године 1992. уведен је чин у корејској армији, маршал Корејске народне армије који су носили три официра, ветерана Кореајског рата.

Звање маршала Југославије је установљено на Другом засједању АВНОЈ-а 1943. и додељено је врховном команданту НОВЈЈосипу Брозу Титу.

Чин маршал Руске Федерације је установљен 1993. године. a 1997. године овај чин је додељен Игору Сергејеву једином до сада маршалу Руске Федерације.

Звање маршал Сирије уставновљено је почетком рата у Сирији и додељено је председнику Сирије Башару ел Асаду.

Маршалске еполете разних земаља[уреди]

Активни чинови[уреди]

Бивши чинови[уреди]

Види још[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ Генерал Армије Сједињених Америчких Држава је највиши војни чин у овој армији и додељује се у специјалним приликама (за време рата) а у рангу је Маршала.
  2. ^ Капетан Генерал је чин направљен за монарха Шпаније. Етимолошки се може сматрати Маршалом Шпаније собзиром да овај чин старији и од највишег чина Генерала Шпанске војске.
  3. ^ Адмирал флоте Совјетског Савеза је чин направљен као еквивалент чину Маршала Совјетског Савеза. Етимолошки се може сматрати Маршалом морнарице собзиром да су носиоци овог чина добијали и Маршалску звезду.
  4. ^ Еквивалент чиновима Маршала и Фелдмаршала осталих армија.
  5. ^ Еквивалент чиновима Маршала и Фелдмаршала осталих армија.

Литература[уреди]