Маршал

С Википедије, слободне енциклопедије

Маршал је највиша војна титула у оружаним снагама неких земаља. Виша од ове титуле је звање генералисимус. Додељује се најчешће без утврђених прописа, право доделе имају шефови држава или парламент. Титула се по правилу додељује за војне заслуге у рату.

Назив се јавља у 8. вијеку у Франачкој, за управнике коњушница кнежева на власти (старогермански марах — коњ и скалк — слуга). Године 1185. постаје титула која се додељује за изузетне заслуге. До Француске револуције 1789, већ постоји 16 врста маршала. Револуционари укидају звање, али га Наполеон обнавља 1804. и именује 18 маршала Царства, а касније још 8. Крајем 19. вијека звање се не користи у Француској, а у Првом светском рату добијају га само највиши команданти, као Франше Д Епере, Жозеф Жофр, и други. По узору на Француску, друге државе (Немачка, Италија, Русија) додјељују звање маршала.

Током Краљевине Србије и Краљевине Југославије чин маршала није постојао али јесте функција маршал двора. Евивалент овом чину је био чин војвода.

После Другог светског рата, једино совјетска армија задржава звање за већи број војних лица (Георгиј Жуков, Константин Рокосовски и др.). Такође овај чин је додељиван и политичким функционерима (Јосиф Стаљин, Лаврентиј Берија, Николај Булгањин и Леонид Брежњев).

Године 1955. у Кини је уведен чин маршал Народне републике Кине. Десет кинеских генерала је добило овај чин.

Звање маршала Републике је установљено 1953. у Северној Кореји и први носилац је био Ким Ил Сунг. У исто време за војна лица уведен је чин вицемаршала. Године 1992. уведен је чин у корејској армији, маршал Корејске народне армије који су носили три официра, ветерана Кореајског рата.

Звање маршала Југославије је установљено на Другом засједању АВНОЈ-а 1943. и додељено је врховном команданту НОВЈЈосипу Брозу Титу.

Чин маршал Руске Федерације је установљен 1993. године. a 1997. године овај чин је додељен Игору Сергејеву једином до сада маршалу Руске Федерације.

Звање маршал Сирије уставновљено је почетком рата у Сирији и додељено је председнику Сирије Башару ел Асаду.

Етимологија[уреди | уреди извор]

„Маршал” је древна позајмљеница из норманског француског (cf. модерни француски maréchal), која потиче од старофранкијске речи marhskalk („стајски дечак, чувар, слуга”), што је још евидентно у средњовековним холандским речима maerscalc, marscal, и модерној холандској речи maarschalk („главни војни заповедник”; што је значење под утицајем француске употребе).

Она је сродна са старовисоконемачком речи mar(ah)-scalc и модерном немачком речи (Feld-)Marschall („главни војни заповедник”; што је значење које је исто тако под утицајем француске употребе).[1]

Ова речи је оригинално и дословно значила „коњушар”, из немачког *marha- „коњ” (cf. енглески mare и модерни немачки Mähre, са значењем „коњ лошег квалитета”) и *skalk- „слуга” (cf. староенглески scealc „слуга, војник” и застарела немачка реч Schalk, са значењем „слуга високог ранга”).[2] Ово порекло из „коњушара” је задржано у садашњем француском имену за поткивача: maréchal-ferrant.

Касно римска и византијска титула comes stabuli („шталски гроф”) била је calque из германског, из чега је настала старофранцуска реч con(n)estable и модерна реч connétable, и као позајмица из старофранцуског, енглеска реч constable. Коначно, у Византији маршал са повећаним овлашћењима, посебно у контексту заповједништва пограничним подручјима, често је био познат као егзарх.

Маршалске еполете разних земаља[уреди | уреди извор]

Активни чинови[уреди | уреди извор]

Бивши чинови[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Генерал Армије Сједињених Америчких Држава је највиши војни чин у овој армији и додељује се у специјалним приликама (за време рата) а у рангу је Маршала.
  2. ^ Генерални капетан је чин направљен за монарха Шпаније. Етимолошки се може сматрати Маршалом Шпаније собзиром да овај чин старији и од највишег чина Армијског генерала Шпанске војске. Дели се по видовима.
  3. ^ Генерални капетан је чин направљен за монарха Шпаније. Етимолошки се може сматрати Маршалом Шпанског Ваздухопловства. Дели се по видовима.
  4. ^ Адмирал флоте Совјетског Савеза је чин направљен као еквивалент чину Маршала Совјетског Савеза. Етимолошки се може сматрати Маршалом морнарице собзиром да су носиоци овог чина добијали и Маршалску звезду.
  5. ^ Еквивалент чиновима Маршала и Фелдмаршала осталих армија.
  6. ^ Еквивалент чиновима Маршала и Фелдмаршала осталих армија.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Elmar Seebold, ур. (2002). Kluge, Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache (24th изд.). Berlin – New York: Walter de Gruyter. стр. 1112. ISBN 978-3-11-017473-1. 
  2. ^ Jacob und Wilhelm Grimm, Deutsches Wörterbuch, Leipzig 1854–1960, Vol. 12 Col. 1673 Online-Version Архивирано на сајту Wayback Machine (21. октобар 2016)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Медији везани за чланак Маршал на Викимедијиној остави