Дивља трешња (биљка)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дивља трешња
Prunus avium fruit.jpg
Плод дивље трешње
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Fagales
Породица: Betulaceae
Род: Carpinus
Биномијална номенклатура
Carpinus betulus
L.

Дивља трешња (лат. Prunus avium) је врста биљке из рода Prunus, у народу познатија и као црна трешња[1] или птичарка.[1] Има је у Европи, Анатолији, Магребу и Западној Азији, од Британских острва[2] па јужно до Марока и Туниса, северно до Трондејмсфјорд региона у Норвешкој, источно до Кавказа и северног Ирана, са малом изолованом популацијом на западним Хималајима.[3][4] Врста се широко узгаја и у другим регионима и постала је натурализована у Северној Америци и Аустралији.[5][6][7]

Плод[уреди]

Зависно од висине, дивље трешње зру у јуну, јулу и августу. Плодови су упадљиво ситнији и малобројнији него код питомих сорти, а незрели су још и понекад непријатно горки. Беру се тек потпуно зрели, црни меки и сочни плодови. Имају истанчан кисело-слатко-нагорак укус. Од њих се, осим сокова и компота, могу правити пикантни сосови и необични колачи са црном чоколадом.

Лековитост[уреди]

Трешња јача и чисти тело, олакшава варење, избацује напоље све што не ваља. Одвар од коре смирује и олакшава кашаљ, стишава упале, нарочито упаљене десни и грло. Од петељки се прави чај. Чај од петељки је моћан диуретик.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]