Пређи на садржај

Додо Шапле

С Википедије, слободне енциклопедије
Додо Шапле
Подаци о креацији
Прво прик.„Звоно пропасти”
(3х25, 26. фебруар 1966)
Последње прик.„Ратни стројеви (2. део)”
(3x43, 2. јул 1966)
ТумачЏеки Лејн

Доротеа "Додо" Шапле (енгл. Dorothea "Dodo" Chaplet) је измишљени лик у британској научнофантастичној телевизијској серији Доктор Ху. Додо је земаљска тинејџерка из 1966. године и била је сапутница Првог Доктора и главни лик у програму у његовој трећој сезони од фебруара до јула 1966. Само три серијала у којима се Додо појављује као главни лик су комплетна у ББЦ-овој архиви (Барба у свемиру, Револвераши и Ратни стројеви). Додоина личност је била непрефињена, бистра и срећна.

Лејнин уговор није продужен након друге епизоде ​​Ратних стројева. Да би је заменили, два нова лика, Поли (Анеки Вилс) и Бен (Мајкл Крејз), нова лица Доктора Хуа у „раскалашној“ средини 1960-их, постали су сапутници. Додо се појавила у шест прича (19 епизода од којих 11 тренутно постоји у ББЦ архиви).

Додо се појавила у неколико огранак продукција, међу којима су и ""-ове аудио драме и романи, али без учешћа Лејнове.

Појављивања

[уреди | уреди извор]

Телевизија

[уреди | уреди извор]

Додо је представљена на крају серијала Покољ. У тој причи, Доктор и Стивен путују у Париз 1572. године где су били сведоци прогона хугенотског становништва града. Упркос томе што се спријатељио са младом женом по имену Ен Шапле, Доктор зна да не може спречити предстојећи покољ 10.000 хугенота, међу којима је и Ен, од стране католичких француских власти. Стога одлази у ТАРДИС и одводи Стивена са собом. Када је Стивен сазнао, он је био бесан и размишљао је да напусти Доктора док је ТАРДИС био у 1960-им[1] у Лондону.

Стивен се враћа у исто време када је једна млада жена одлутала у ТАРДИС мислећи да је то права полицијска говорница. Доктор и Стивен су остали затечени када се она представила као Додо Шапле и открива да јој је деда био Француз. Доктор нагађа да би Додо могла бити Енина потомкиња.[2]

На крају Покоља она открива да нема родитеље, објашњавајући да живи са својом бабатетком "и неће јој бити свеједно ако ме више никада не види". Она је сведокиња својих слика на прозору сећања Небеског творца играчака од дана смрти своје мајке.

У својим путовањима са Доктором, Додо је путовала у далеку будућност, нажалост доносећи прехладу са собом чиме је заразила потомке човечанства,[3] суочила се са лудим играма Небеског творца играчака, била је сведокиња пуцњаве у ОК Коралу,[4] опростила се од Стивена у Дивљацима и била је хипнотисана од лажне вештачке интелигенције РОАМ у Ратним стројевима.[5]

На пола пута кроз ту последњу пустоловину, она нагло одлази да се одмори на селу пошто је била хипнотисана и никада се више није појавила. На крају приче, Поли (која је била са Беном Џексоном, заузела је Додоино место сапутнице) објашњава одлазећем Доктору да је Додо одлучила да остане у 20. веку.[6]

  1. ^ одо се придружује ТАРДИС-у. У каснијој причи Ратни стројеви, када је приметила Поштанску кулу, она узвикује "готова је". Изградња куле је почела у јуну 1961. а званично је отворена 8. октобра 1965. године.
  2. ^ Chapman (2006) p.35
  3. ^ „The Ark ★★★”. 
  4. ^ „BBC - Doctor Who - Classic Series - Companions - Dorothea 'Dodo' Chaplet”. 
  5. ^ „BBC One - Doctor Who”. BBC. Приступљено 23. 6. 2021. 
  6. ^ „BBC One - Doctor Who, Season 3, the War Machines - the Fourth Dimension”.