Аматерско позориште "Кривоторбићи"

С Википедије, слободне енциклопедије
грб Аматерског позоришта „Кривоторбићи“

Аматерско позориште „Кривоторбићи" је аматерска позоришна група која окупља младе глумце аматере и дјелује на простору општине Љубовија. Друштво је основано средином 2014. године када је на оснивачкој скупштини у просторијама библиотеке „Милован Глишић“ у Љубовији, усвојени Статут аматерског позоришта.

Историја[уреди | уреди извор]

грб Драмског друштва „Љубовија“

Драмско друштво почиње са радом почетком 2009. године, а званично је основано 29. септембра 2010. године у просторијама СО Љубовија. Основали су га ученици љубовијске гимназије „Вук Караџић“, Марко Марјановић, Љубомир Јевремовић и Милорад Пантић. Пробе и представе се изводе у сали гимназије и биоскопској сали општине Љубовија. Једном годишње друштво у сали средњошколског центра „Вук Караџић“, Љубовија организује хуманитарни концерт, а сав новчани приход одлази породицама којима је новац потребан.

Када је због великих поплава у децембру 2010. године општина Љубовија прогласила ванредно стање чланови друштва су били мобилисани у цивилну заштиту и распоређени на насипе дуж магистралног пута Бајина Башта — Љубовија — Мали Зворник. На састанку одржаном 8. маја 2011. са представницима туристичке организације Љубовија и предсједником градске библиотеке, договорена је сарадња у виду организовања представа за будуће манифестације. Током 2011. године друштво је сарађивало са глумцем Иваном Исаиловићем са циљем одигравања представе „Два смо света различита“, коју су написали чланови друштва. Чланови друштва су 2012. године учествовали у снимању серије Равна Гора.[1]

Аматерско позориште „Кривоторбићи“ наставља традицију, Драмског друштва „Љубовија“. Оснивачи аматерског позоришта, то јес потписници оснивачког акта су ученици гимназије „Вук Караџић“ у Љубовији, Љубомир Јевремовић, Срђан Јеротић, и студент правног факултета Источно Сарајево Марко Марјановић.

Манифестације[уреди | уреди извор]

Драмско друштво „Љубовија“ учествује на манифестацијама:

Филмски пројекти[уреди | уреди извор]

Први пројекат новооснованог аматерског позоришта, је био снимање филма Горски цар. Филм је снимам током љета 2014. у мјестима око Љубовије.

Хронологија рада друштва[уреди | уреди извор]

Слике са представа[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Горски цар”. Центар за културу Семберија. Архивирано из оригинала 20. 01. 2019. г. Приступљено 19. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]