Државни архив Северне Македоније

С Википедије, слободне енциклопедије
Лого ДАСМ-a
Лого ДАСМ-a
Зграда у којој се налази Државни архив Северне Македоније у Скопљу

Државни архив Северне Македоније (ДАСМ) формиран је 1951. године као Државни архив Републике Македоније. Од 1926. до 1941. године, архив је био у саставу Државног архива Србије у Београду. Централни комитет Комунистичке партије Македоније је 1949. године формирао Историјски архив чији је задатак био да прикупља и обогаћује архивски и мемоарски материјал повезан са радничким покретом - Народно-ослободилачким ратом и Комунистичком партијом Македоније. Ови материјали данас се налазе у Државном архиву Северне Македоније.

Када је формиран Државни архив, одмах се почело радити на стварању мреже архива у Македонији. Од 1990. године, до тада самосталне архивске установе у Македонији, улазе у састав Државног архива, као подручне јединице, и то у градовима: Битољ, Куманово, Охрид, Прилеп, Скопље, Струмица, Тетово, Велес и Штип.

У свом саставу, Државни архив Македоније има лабораторију за конзервацију и рестаурацију и лабораторију за микрофилмовање.

Нова наменска зграда је у употреби од 1969. године, а канцеларије Архива се данас налазе у центру Скопља, у згради у којој се налазе и Археолошки музеј и Јавно обинитељство.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]