Едвин Остин Аби

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едвин Остин Аби

Едвин Остин Аби, (скица из 1888)
Едвин Остин Аби, (скица из 1888)

Информације
Датум рођења 1. април 1852.
Место рођења Филаделфија (САД)
Датум смрти 1. август 1911.
Дела

Едвин Остин Аби (енг. Edwin Austin Abbey; Филаделфија, 1. април 1852 — , 1. август 1911) је амерички уметник, илустратор, и сликар. Најпознатији је по својим графикама и сликама о Шекспировим ликовима и личностима викторијанског времена. Његов најпознатији рад, Потрага за Светим гралом, је сада изложен у Бостонској библиотеци.

Мада је рођен у Филаделфији у Пенсилванији, Едвин се сели у Енглеску године 1878. Аби постаје пуноправни члан краљевске академије уметности 1898. Године 1902. изабран је да уради слику крунисања Едварда VII. Тај рад постаје официјална слика догађаја и данас је изложена у Бакингемској палати. Године 1907. одбија право да поврати своје држављанство америчког грађанина. Са другим америчким уметницима имао је добро пријатељство, поготово са сликарима као што су Џон Сингер Сарџент и Франк Милет.

Завршава мурале у Бостонској јавној библиотеци 1890-их година. Од 1908-1909, Аби слика више мурала и ствара више уметничких дела у Пенсилванији. Теме за зграде су му већином биле алегоричне и представљали су симболе за Науку, Уметност, Правду, и Религију.

Ускоро Аби бива изабран за Националну Академију Дизајна и Америчке академије уметности. Године 1937 Универзитет Јејл постаје дом за многе његове радове захваљујући захтеву његове удовице.

Абијеви радови[уреди]


Спољашње везе[уреди]