Екатерина Александријска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Света Екатерина Александријска
Великомученица
Wenceslas Hollar - St Catharine of Alexandria (State 2).jpg
Датум рођења 287.
Место рођења Александрија
Египат
Датум смрти 305.
Место смрти Александрија
Египат
Поштује се у

Католичкој цркви
Православној цркви
Англиканској заједници
Древноисточним црквама

Лутеранизму
Празник 24. новембар/7. децембар
Обележја "сломљен точак", мач, круна на њеним ногама, вео, прстен, голубица, бич, књига, жена која се свађа паганским филозофима, одсецање главе
Заштитник неудатих девојака

Света Великомученица Екатерина Александријска (грч. ἡ Ἁγία Αἰκατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυςје; Александрија, 287- Александрија, 305) ранохришћанска мученица и светитељка.

Екатерина Александријска је рођена у Александрији 287. године. Према предању, у једној својој визији Исус Христос јој је даровао прстен, што је она протумачила као знак да свој живот треба да посвети Богу. Била је врло образована, и веома је добро познавала грчку филозофију, медицину, реторику и логику. Према предању, цар Максенције је једном приликом позвао 50 мудраца и организовао расправу у којој би се расправљало о вери. У тој расправи Екатерина је однела победу, а цар Максенције је као казну наредио да се свих 50 мудраца спале. Пред смрт, на Екатеринину молбу, ови мудраци су примили хришћанство и исповедили се.

Екатерина је била ухваћена, мучена и погубљена у својој 18. години, 24. новембра 305. године. По предању, при њеном погубљењу, из њеног тела потекло је тада млеко место крви.

Њене мошти чувају се на Синају.

Православна црква прославља свету Екатерину 24. новембра по јулијанском календару, тј. 7. децембра по грегоријанском календару.

Спољашње[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]