Елифас Леви

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Елифас Леви
Eliphas levi.jpg
Датум рођења (1810-02-08)8. фебруар 1810.
Место рођења Париз
Датум смрти 31. мај 1875.(1875-05-31) (65 год.)
Место смрти Париз


Елифас Леви је псеудоним Алфонса Луиса Константа (Париз, 8. фебруар 1810. - Париз, 31. мај 1875.) великог француског окултисте. Писао је езотерична дела, а популаризовао је и сам појам окултизам. Његов рад је утицао на бројне окултисте 19. века.

Биографија[уреди]

Родио се у Паризу у сиромашној породици. Школовао се за свештеника у манастиру св. Никола од Шардонеа, где захваљујући опату манастира открива езотерију и окултизам.

Године 1832. похађа теолошки колеџ св. Сулпиц, да би три године касније постао ђакон. Међутим, већ 1835. године напушта свештенички позив и упушта се у езотерична учења. У то време заинтересовао се за револуционарне и левичарске идеје због чега је три пута био у затвору.

У Паризу се упознаје са Еугениом Ц., директорком девојачке школе с којом започиње љубавну везу. У међувремену упознаје и 17-годишњу Наоми Кадот с којом се жени 1846. године, међутим брак није дуго потрајао. Три месеца након прекида с Еугениом, из те везе рађа му се син којег никада није упознао.

Након упознавања с пољским математичарем Јозефом Маријом Вронским 1852. и његовом синтезом математике, религије и филозофије, Констант почиње живети искључиво од свог писања и подучавања окултизма па узима име Елифас Леви, преводећи своје име на хебрејски.

Године 1854. отпутовао је у Лондон, где је наводно, према властитим тврдњама, служећи се некромантским ритуалом призвао античког филозофа и мистика Аполонија из Тијане.

Године 1855. написао је своју најпознатију књигу Трансцендентална магија, која ће као и његове остале књиге надахнути будуће окултисте попут С. Л. МекГрегора Метерса и Алистера Кроулија те допринети ревитализацији магије и окултизма у другој половини 19. века.

Леви приступа 1861. године Слободним зидарима. У то време већ је стекао знатну славу као окултиста, али и повеће материјално богатство. Пред крај живота враћа се под окриље Цркве, прима последње причешће и умире 1875. године.

Дела[уреди]

  • Библија слободе (1848.) (Le Testament de la Liberté)
  • Трансцендентална магија (1855.) (Dogme et Rituel de la Haute Magie)
  • Историја магије (1859.) (Histoire de la magie)
  • Кључ мистерија (1861.) (La Clef des Grands Mystères)
  • Велика тајна или разоткривени окултизам (1868.) (Le Grand Arcane, ou l'Occultisme Dévoilé)

Види још[уреди]

Литература[уреди]