Ентерококе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ентерококе
Enterococcus histological pneumonia 01.png
Enterococcus sp. у ткиву плућа
Таксономија
Домен: Bacteria
Одељак: Firmicutes
Класа: Bacilli
Ред: Lactobacillales
Породица: Enterococcaceae
Род: Enterococcus
(ex Thiercelin & Jouhaud 1903)
Schleifer & Kilpper-Bälz 1984
Врсте

E. avium
E. durans
E. faecalis
E. faecium
E. solitarius

Ентерококе (лат. Enterococcus) су грам позитивне бактерије, распоређене у виду парова (диплококе) или кратких ланаца, које настањују претежно црева човека и животиња. Сличне су стрептококама и раније су дефинисане као стрептококе Д групе (класификација по Ленсфилду), али се данас сматрају посебном фамилијом.

Особине[уреди]

Ентерококе су факултативно анаеробне бактерије, што значи да им је кисеоник потребан, али могу опстати и у средини без присуства кисеоника. Непокретне су и каталаза негативне. За разлику од стрептокока могу да расту у јако базној средини од (pH вредности 9), при температури од 45 °C. Спадају у нормалну бактеријску цревну флору.

Патогеност[уреди]

Ентерококе припадају нормалној цревној флори и њихов патогени потенцијал је мали. Међутим у одређеним условима као нпр. особе са ослабљеним имунитетом могу изазвати инфекције. Ентерококе често изазивају болничке инфекције. Најпознатији представници ентерокока су ентерококус фекалис (лат. Enterococcus faecalis) и ентерококус фецијум (лат. Enterococcus faecium). Ове бактерије могу изазвати ендокардитис, уретритис, сепсу итд.

Ентерококе су често резистентне на антибиотике, па се често они морају комбиновати у третману.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).