Зграда Главног Народноослободилачког одбора Србије

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Главног Народноослободилачког одбора Србије
Зграда Главног Народноослободилачког одбора Србије
Опште информације
МестоУжице
ОпштинаУжице
Држава Србија
Време настанка1941.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Зграда Главног Народноослободилачког одбора Србије се налазила у Ужицу, у улици Вука Караџића бр. 8, у кући породице Стефановић. У централном регистру Споменика културе Републике Србије се води под јединственим називом Историјске зграде у Ужицу, као непокретно културно добро од изузетног значаја.

У њој је био 1941. године смештен Главни Народноослободилачки одбор за Србију као највиши орган борбених јединица и врховни орган народне власти Србије. Председник Одбора био је народни херој Драгојло Дудић, а секретар Петар Стамболић. Одбор је остао у згради све до експлозије трезора 22. новембра 1941. године.

Кућа је грађена од тврдог материјала, има приземље и спрат. За време боравка Главног НОО за Србију била је ограђена бодљикавом жицом, са бункером у непосредној близини, који је срушен одмах после ослобођења Ужица. Данас је обележена спомен-плочом, у приземљу се налази музичка школа, а на спрату станови. Испред куће је 1985. године постављена спомен-биста народног хероја Драгојла Дудића. Кућа је обележена спомен-плочом и редовно се одржава.

Данас се у кући налази музичка школа.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.