Зенова савест

С Википедије, слободне енциклопедије
Svevo - La coscienza di Zeno, Milano 1930 (cover).jpg
Насловна страна другог италијанског издања из 1930.
Настанак
Ориг. насловLa coscienza di Zeno
АуторИтало Звево
ЗемљаИталија
Језикиталијански
Садржај
Жанр / врста делароман
ЛокализацијаБолоња
Издавање
Издавање1923
Превод
ПреводилацЛела Матић

Зенова савест“ (итал. La coscienza di Zeno), познат и под преводом „Зенова свест“, роман је италијанског књижевника Итала Звева. Објављен је у Болоњи 1923. Сматра се класиком италијанске књижевности и једним од најважнијих остварења модернистичке литературе.

Роман је написан у виду психоаналитичких мемоара, које је на наговор психијатра, написао главни јунак Зено Козини. Зено кроз интроспективно писање истражује своју савест и сагледава своју навику пушења цигарета, однос према оцу, супрузи, љубавници и другим областима свог живота. Језик и стил романа тесно су везани за карактер самог приповедача. Написан је мешавином тршћанског наречја и италијанског књижевног језика, са особеном синтаксичком структуром немачког језика, али и са примесама специфичних терминологија попут, на пример, оне које се употребљава у банкарству и трговини.[1] Концепција главног јунака је делимично заснована на животном искуству самог аутора.

Иако се данас сматра једним од важнијих дела двадестог века, књига у први мах није имала успеха. Више издавачких кућа је одбило да објави књигу, те је Звево сам финансирао штампање првог издања, али је ондашња италијанска читалачка публика и књижевна критика потпуно прећутала и игнорисала роман. Афирмацији књиге помогао је Џејмс Џојс, који је помогао да се она преведе на француски и објави у Паризу, где су ондашњи француски критичари даље афирмисали роман. Роман је са италијанског на српски језик превела Лела Матић.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Секви 2012, стр. 7.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Секви, Ерос (2012). „Мора Итала Звева” предговор у: Итало Звево, Зенова савест. Службени гласник. COBISS.SR 193580812


Спољашње везе[уреди | уреди извор]