Игор Кордеј

С Википедије, слободне енциклопедије
Игор Кордеј
Лични подаци
Датум рођења1957.
Место рођењаЗагреб, НР Хрватска, ФНР Југославија

Игор Кордеј (хрв. Igor Kordey; Загреб, 1957) хрватски је стрипар, илустратор и графички дизајнер. Живи и ради у Београду.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Са 18 година био је члан уметничке групе „Нови квадрат“. Радио је стрипове за бројне часописе на простору бивше Југославије. Његови стрипови објављивани су широм Европе и Јужне Америке, касније и у Северној Америци.

Живео је у Француској и Данској, а 1997. преселио се у Канаду и почео објављивати стрипове за најпознатије америчке издаваче као што су Марвел, Дарк Хорс, ДЦ и др.[2] У САД је најпознатији је по стриповима Икс људи (X-Men), Тарзан и Звездани ратови.

Има врло разнолик репертоар. Радио је с разним техникама од обичне оловке до панела у боји. Познат је по брзом цртању, једно време стварао је 3-4 стрипске свеске америчког формата месечно.[3]

У Хрватску се вратио 2007. године и почео радити научнофантастичне и пустоловне стрипове за француску издавачку кућу „Делкур“.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

  • Витез реда уметности и књижевности (Ordre des arts et des lettres), Министарство културе Француске, 2013.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nikolić, Bratislav (9. 2. 2022). „Igor Kordej za Nova.rs o Bordu: Oštar i izvanredan umetnik do kraja”. Nova S. Приступљено 9. 10. 2022. 
  2. ^ Crtač u bijegu od velikog brata – Nacional.hr Архивирано на сајту Wayback Machine (8. јул 2012), Приступљено 7. 4. 2013.
  3. ^ Brady, Matt (February 26, 2004). "Igor Kordey: Speaking His Mind". Newsarama. http://classic.newsarama.com/pages/Marvel/Kordey.htm[мртва веза].
  4. ^ „Игор Кордеј - Витез реда умјетности и књижевности“, Слободна Далмација, 5. август 2013.