Интернет ствари

Из Википедије, слободне енциклопедије

Интернет ствари (енгл. Internet of Things, скраћено IоТ) се односи на мрежу физичких објеката или „ствари” са уграђеном електроником, софтвером, сензорима и конективношћу који омогућавају објектима да размењују податке са произвођачем, оператером и/или другим повезаним уређајима. Термин „The Internet of Things” је предложио Кевин Ештон 1999. године. Појам Интернет ствари први пут је постао популаран преко центра за Auto-ID Center на MIT у вези са тржиштем иако је о концепту разговарано још од 1991. Идентификације радио-фреквенција (RFID) анализа публикације бива виђен као предуслов за “The Internet of Things” у раним данима. Када би сви објекти и људи у свакодневном животу били опремљени идентификаторима, они би били меморисани у компјутеру[1]. Поред коришћења RFID-a, означавање се може постићи кроз такве технологије као приближна поља комуникације, баркода, QR кода и дигитални водени жиг.[2][3]

Према Gartner , биће скоро 26 милијарди уређаја на “The Internet of Things” до 2020.[4] Према ABI истраживању, више од 30 милијарди уређаја биће бежично повезан на “The Internet of Things” до 2020.[5]Cisco је креирао динамички бројач конекција за праћење израчунат број конекција од јула 2013 до јула 2020.[6] Овај концепт , где уређаји повезивањем на Интернет / Веб преко нисконапонских радиа , је најактивније истраживање “The Internet of Things”. На мале потрошње радио не треба да користи Wi-Fi или Bluetooth .Јефтиније алтернативе се истражују od strane Chirp Networks.[7]

Сви сензори и машински читљиви идентификатори потребни да “The Internet of Things”ће морати да користе Интернет Протокол верзије Internet Protocol Version 6 да прими изузетно велики адресни простор који је потребан. У свом оригиналном тумачењу, једна од првих последица спровођења “The Internet of Things” опремањем свих објеката у свету са минијатурним уређајима за идентификацију или машински читљивим идентификаторима би могли да трансформишемо свакодневни живот у неколико позитивних начина.P. Magrassi, A. Panarella, N. Deighton, G. Johnson, Computers to Acquire Control of the Physical World, Gartner research report T-14-0301, 28 September 2001. На пример, таква технологија могла би омогућити много моћнију контролу креаторима садржаја и власника преко своје креације, бољом применом ограничења ауторских права, тако да кад купац купује Blu-ray disc диск са филмом који жели да гледа, може да бира да плати високу цену и буде у могућности да гледа филм целе године, плати цену умерено и има право да гледа филм недељу дана, или плати ниску цену када жели да гледа филм.

Данас, међутим, термин “The Internet of Things” се користи да означи напредна повезивања уређаја, система и услуга , који досежу ван машина ка машини комуникације machine-to-machine и покрива различите протоколе, домена и апликација.

Оригинална Дефиниција[уреди]

Bill Joy је предвидео D2D (Device to Device), као део свог " Six Webs " оквира ( далеке 1999 , на Светском економском форуму у Давосу ) ; Тек је Kevin Ashton индустрија имала други поглед на “The Internet of Things” .

У чланку 2009 за RFID Часопис , “The Internet of Things” , Ештон је направио следећу процену :

Данас рачунари, самим тим, интернет - готово у потпуности зависе од људских бића за информације. Скоро сви, око 50 петабајта (петабајт је 1.024 терабајта ) података доступних на Интернету су прво сачували и створили људи - куцањем , притиском на дугме за снимање , узимајући дигитални слику , или скенирајући баркод. Проблем је , људи имају кратко време, пажњу и прецизност –што значи да нису добри у чувању података о стварима у стварном свету. И то је велика ствар. Ми смо физички , и таква је наша средина. Идеје и информације су важне , али ствари су битне много више. Ипак, данашња информациона технологија толико зависи од података који су потекли од људи, рачунари знају више о идејама него стварима.“The Internet of Things” има потенцијал да промени свет , баш као иинтернет. Можда чак и више.[8]

Јединствена могућност адресирања ствари[уреди]

Првобитна идеја о Auto-ID Center заснива се на RFID тагова и јединственој идентификацији путем Електронских кодова код производа , међутим ово је еволуирао у објекте који имају IP адресу или URI .

Алтернативни поглед , из света семантичког веба se фокусира на прављење, уместо свих ствари ( не само оне електронске , SMART , или RFID омогућен ) адресабилних од постојећих именујући протокола , као што су URI. Објекти се сами по себи не мењају, али они сада могу бити упућени другим средствима, као што су моћни централизовани сервери који раде за своје власнике.

Следећа генерација интернет апликација које користе Интернет протокол верзије 6 ( IPv6 ) ће бити у стању да комуницирају са уређајима прикљученим на готово све људске објекте због изузетно великог адресног простора IPv6 протокола. Овај систем би стога бити у могућности да смањи број објеката.[9]

Комбинација ових идеја се може наћи у садашњим GS1/EPCglobal EPC Information Services (EPCIS)[10] спецификације. Овај систем се користи да идентификује објекте у индустријама у распону од авио до широке потрошње производа и транспорт логистику.[11]

Трендови и карактеристике[уреди]

Technology Roadmap: Internet of Things

Интелигенција[уреди]

Амбијентална интелигенција и аутономна контрола нису део оригиналног концепта Интернет Ствари. Амбијентална интелигенција и аутономна контрола не захтевају интернет структуре. Међутим, постоји помак у истраживању да интегришу концепте Интернет ствари и аутономне контроле.[12] У будућности Интернет ствари могу бити не-детерминистички и отворена мрежа у којој ауто-организоване или интелигентни ентитети (Web services, SOA компоненте), виртуелни објекти (аватари) ће бити интероперабилне и способан да делује самостално (остваривању своје циљеве или заједничке) у зависности од контекста, околностима или окружењима.

Ембеддед интелигенција [13] представља „АИ-оријентисана“ перспективу Интернет ствари, које могу да се јасније дефинише као: усклађивање капацитета за прикупљање и анализу дигиталних трагова које су оставили људи приликом интеракције са широко распоређених паметних ствари да откријете знање о људски живот, интеракција окружења, као и социјално повезивање / понашање.

Архитектура[уреди]

Систем ће вероватно бити пример архитектуре догађаја,[14] одоздо направљен (на основу контекста процеса и операција, у реалном времену) и да ће размотрити било који подзаконски ниво. Дакле, модел дривен и функционални приступ ће коегзистирати са новим способним и необичниx еволуција процеса (Мулти-агентски системи, Б-АДСц, итд).

У Интернет ствари, значење догађаја неће нужно бити заснована на детерминистички или синтаксичке модел, али би уместо тога се заснивао на контексту самог догађаја. Неки истраживачи тврде да сензорске мреже су најбитније компоненте интернет ствари.

Сложен систем[уреди]

У полу-отвореној или затвореној петљи ће се проучавати као сложен систем због великог броја различитих веза и интеракција између аутономних актера, као и његови капацитет да интегрише нове ствари. У укупној фази (пун отворена петља) вероватно ће се видети као хаотичном окружењу.

Под системи[уреди]

Нису сви елементи нужно покренути у глобалном простору. Размислите, на пример, од domotics раде Smart House. Док исти технологије се користе као и другде, систем може да ради само преко локалне мреже.


Референце[уреди]

 1. P. Magrassi, T. Berg, A World of Smart Objects, Gartner research report R-17-2243, 12 August 2002 [1]
 2. Techvibes From M2M to The Internet of Things: Viewpoints From Europe 7 July 2011
 3. Dr. Lara Sristava, European Commission Internet of Things Conference in Budapest, 16 May 2011 The Internet of Things - Back to the Future (Presentation)
 4. „Gartner Says the Internet of Things Installed Base Will Grow to 26 Billion Units By 2020”. Gartner. 12. 12. 2013. Приступљено 2. 1. 2014. 
 5. More Than 30 Billion Devices Will Wirelessly Connect to the Internet of Everything in 2020, ABI Research
 6. "Cisco Connections Counter:" dynamic, online widget displays the number of connections being made at any one moment in time. http://newsroom.cisco.com/feature-content?type=webcontent&articleId=1208342
 7. Francis daCosta, Intel Technical Books, Rethinking the Internet of Things
 8. Kevin Ashton: That 'Internet of Things' Thing. In: RFID Journal, 22 July 2009. Retrieved 8 April 2011.
 9. Waldner (2008). стр. 227-231.
 10. „EPCIS - EPC Information Services Standard”. GS1. Приступљено 2. 1. 2014. 
 11. Miles (2011). стр. 6–8.
 12. Uckelmann, Dieter; Isenberg, Marc-André; Teucke, Michael; Halfar, Harry; Scholz-Reiter, Bernd (2010). „An integrative approach on Autonomous Control and the Internet of Things”. Ур.: Ranasinghe, Damith; Sheng, Quan; Zeadally, Sherali. Unique Radio Innovation for the 21st Century: Building Scalable and Global RFID Networks. Berlin, Germany: Springer. стр. 163—181. ISBN 978-3-642-03461-9. Приступљено 28. 4. 2011. 
 13. „Living with Internet of Things, The Emergence of Embedded Intelligence (CPSCom-11)” (PDF). Bin Guo. Приступљено 6. 9. 2011. 
 14. Philippe GAUTIER, « RFID et acquisition de données évènementielles : retours d'expérience chez Bénédicta », pages 94 à 96, Systèmes d'Information et Management - revue trimestrielle N°2 Vol. 12, 2007, ISSN 1260-4984 /. ISBN 978-2-7472-1290-8., éditions ESKA. [2]

Литература[уреди]

Додатно разматрање[уреди]

Спољашње везе[уреди]