Исајас Афеверки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Исајас Афеверки
Isaias Afwerki in 2002.jpg
Исајас Афеверки
Биографија
Датум рођења (1946-02-02)2. фебруар 1946.(72 год.)
Место рођења Асмара
Еритреја
Религија Православље
Супружник Саба Хајле[1]
Професија политичар
Политичка
партија
Народни фронт за демократију и правду
Генерални секретар Привремене владе
29. мај 1991. — 24. мај 1993.
Претходник функција установљена
Наследник он, као председник Еритреје
Председник Еритреје
24. мај 1993.
Претходник он, као генерални секретар Привремене владе

Исајас Афеверки (ኢሳይያስ ኣፈወርቂ, рођен 2. фебруара 1946) је еритрејски политичар и председник Еритреје од 1993. године. Дуги низ година био је вођа Еритрејског народноослободилачког фронта, који се борио за независност Еритреје од Етиопије.

Биографија[уреди]

Рођен је 2. фебруара 1946. године у Асмари. Године 1966, придружио се борцима Еритрејског ослободилачког фронта (ЕОФ),[2] а наредне године послан је у Кину на напредне војне обуке.[3] Четири године касније, био је именован је за команданта у војсци ЕОФ-а.

Међутим, због идеолошких и стратешких разлика, он и мала група бораца одвојили су се од ЕОФ-а и основали герилску групу названу Еритрејски народноослободилачки фронт (ЕНОФ).[3] Пошто им је опстанак био угрожен постојањем ЕОФ-а, ЕНОФ се удружио са двема групама које су се ранијуе биле отцепиле од ЕОФ-а, ПЛФ на челу са Османом Салехом Сабеом и Обел.

Године 1976, ЕНОФ се одвојио од Сабеове групе која је потписала споразум са ЕОФ-ом (Картумски споразум). Исајас Афеверки био је вођа ЕНОФ-а током дуге борбе која је завршила проглашењем независности после 30 година оружане борбе, 1991. године.

У априлу 1993, одржан је референдум о независности под надзором Уједињених нација и наредног месеца Еритреја је прогласила независност. ЕНОФ је преименован у Народни фронт за демократију и правду фебруара 1994, као део припрема да се организује као политичка партија у Еритреји. Након што је независност Еритреје де факто постигнута 1991. и де јуре 1993. након референдума, Афеверки је постао први председник државе. Током првих година његове владавине, све су институције власти биле оформљене и стављене у функцију.

Међутим, због чињенице да се Еритреја налазила у ратним условима као последица нерешених граничних сукоба са Етиопијом од 1998, скица еритрејског устава и његова примена стављене су на чекање на неодређено време. Рат са Етиопијом завршио је потписивањем мировног споразума у Алжиру 12. децембра 2000. године.[4]

Извори[уреди]

  1. ^ „Isaias Afewerki”. nndb.com.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ)
  2. ^ „Isaias Afwerki”. Encyclopædia Britannica.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ)
  3. 3,0 3,1 „Eritrea country profile”. BBC. 30. 11. 2010.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ)
  4. ^ „Эфиопия и Эритрея прекращают войну”. Русская служба би-би-си. 12. 12. 2000 г.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ); Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)