Исајас Афеверки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Исајас Афеверки
President Isaias Afewerk.jpg
Исајас Афеверки
Биографија
Датум рођења (1946-02-02)2. фебруар 1946.(70 год.)
Место рођења Асмара
Еритреја
Религија Православље
Супружник Саба Хајле[1]
Професија политичар
Политичка партија Народни фронт за демократију и правду
Мандат(и)
Генерални секретар Привремене владе
29. мај 1991. — 24. мај 1993.
Претходник функција установљена
Наследник он, као председник Еритреје
Председник Еритреје
Претходник он, као генерални секретар Привремене владе

Исајас Афеверки (ኢሳይያስ ኣፈወርቂ, рођен 2. фебруара 1946) је еритрејски политичар и председник Еритреје од 1993. године. Дуги низ година био је вођа Еритрејског народноослободилачког фронта, који се борио за независност Еритреје од Етиопије.

Биографија[уреди]

Рођен је 2. фебруара 1946. године у Асмари. Године 1966, придружио се борцима Еритрејског ослободилачког фронта (ЕОФ),[2] а наредне године послан је у Кину на напредне војне обуке.[3] Четири године касније, био је именован је за команданта у војсци ЕОФ-а.

Међутим, због идеолошких и стратешких разлика, он и мала група бораца одвојили су се од ЕОФ-а и основали герилску групу названу Еритрејски народноослободилачки фронт (ЕНОФ).[3] Пошто им је опстанак био угрожен постојањем ЕОФ-а, ЕНОФ се удружио са двема групама које су се ранијуе биле отцепиле од ЕОФ-а, ПЛФ на челу са Османом Салехом Сабеом и Обел.

Године 1976, ЕНОФ се одвојио од Сабеове групе која је потписала споразум са ЕОФ-ом (Картумски споразум). Исајас Афеверки био је вођа ЕНОФ-а током дуге борбе која је завршила проглашењем независности после 30 година оружане борбе, 1991. године.

У априлу 1993, одржан је референдум о независности под надзором Уједињених нација и наредног месеца Еритреја је прогласила независност. ЕНОФ је преименован у Народни фронт за демократију и правду фебруара 1994, као део припрема да се организује као политичка партија у Еритреји. Након што је независност Еритреје де факто постигнута 1991. и де јуре 1993. након референдума, Афеверки је постао први председник државе. Током првих година његове владавине, све су институције власти биле оформљене и стављене у функцију.

Међутим, због чињенице да се Еритреја налазила у ратним условима као последица нерешених граничних сукоба са Етиопијом од 1998, скица еритрејског устава и његова примена стављене су на чекање на неодређено време. Рат са Етиопијом завршио је потписивањем мировног споразума у Алжиру 12. децембра 2000. године.[4]

Извори[уреди]

  1. „Isaias Afewerki”. nndb.com. 
  2. „Isaias Afwerki”. Encyclopædia Britannica. 
  3. 3,0 3,1 „Eritrea country profile”. BBC. 30 November 2010. 
  4. „Эфиопия и Эритрея прекращают войну”. Русская служба би-би-си. 12 декабря 2000 г.