Исајас Афеверки

С Википедије, слободне енциклопедије
Исајас Афеверки
Eritrean President Isaias Afwerki in the Eritrean city of Massawa (cropped).JPG
Исајас Афеверки 2013. године
Биографија
Датум рођења(1946-02-02)2. фебруар 1946.(75 год.)
Место рођењаАсмара
Еритреја
РелигијаПравославље
СупружникСаба Хајле[1]
Деца3
Професијаполитичар
Политичка
странка
Народни фронт за демократију и правду
1. председник Еритреје
Тренутна функција
Функцију обавља од 24. мај 1993
Претходникон, као генерални секретар Привремене владе
Генерални секретар Привремене владе
29. мај 1991 — 24. мај 1993.
Претходникфункција установљена
Наследникон, као председник Еритреје

Исајас Афеверки (ኢሳይያስ ኣፈወርቂ, рођен 2. фебруара 1946) је еритрејски политичар и председник Еритреје од 1993. године. Дуги низ година био је вођа Еритрејског народноослободилачког фронта, који се борио за независност Еритреје од Етиопије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 2. фебруара 1946. године у Асмари. Године 1966, придружио се борцима Еритрејског ослободилачког фронта (ЕОФ), а наредне године послан је у Кину на напредне војне обуке.[2][3] Четири године касније, био је именован је за команданта у војсци ЕОФ-а.

Међутим, због идеолошких и стратешких разлика, он и мала група бораца одвојили су се од ЕОФ-а и основали герилску групу названу Еритрејски народноослободилачки фронт (ЕНОФ).[3] Пошто им је опстанак био угрожен постојањем ЕОФ-а, ЕНОФ се удружио са двема групама које су се ранијуе биле отцепиле од ЕОФ-а, ПЛФ на челу са Османом Салехом Сабеом и Обел.

Године 1976, ЕНОФ се одвојио од Сабеове групе која је потписала споразум са ЕОФ-ом (Картумски споразум). Исајас Афеверки био је вођа ЕНОФ-а током дуге борбе која је завршила проглашењем независности после 30 година оружане борбе, 1991. године.

У априлу 1993. године, одржан је референдум о независности под надзором Уједињених нација и наредног месеца Еритреја је прогласила независност. ЕНОФ је преименован у Народни фронт за демократију и правду фебруара 1994. године, као део припрема да се организује као политичка партија у Еритреји. Након што је независност Еритреје де факто постигнута 1991. године и де јуре 1993. године након референдума, Афеверки је постао први председник државе. Током првих година његове владавине, све су институције власти биле оформљене и стављене у функцију.

Међутим, због чињенице да се Еритреја налазила у ратним условима као последица нерешених граничних сукоба са Етиопијом од 1998. године, скица еритрејског устава и његова примена стављене су на чекање на неодређено време. Рат са Етиопијом завршио је потписивањем мировног споразума у Алжиру 12. децембра 2000. године.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Isaias Afewerki”. nndb.com.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ)
  2. ^ „Isaias Afwerki”. Encyclopædia Britannica.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ)
  3. ^ а б „Eritrea country profile”. BBC. 30. 11. 2010.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ)
  4. ^ „Эфиопия и Эритрея прекращают войну”. Русская служба би-би-си. 12. 12. 2000 г.  Непознати параметар |lang= игнорисан [|language= се препоручује] (помоћ); Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]