Источни сиви кенгур

С Википедије, слободне енциклопедије

Источни сиви кенгур
Macropus giganteus
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Инфракласа: Marsupialia
Ред: Diprotodontia
Породица: Macropodidae
Род: Macropus
Врста:
M. giganteus
Биномно име
Macropus giganteus
Распрострањеност врсте

Источни сиви кенгур (Macropus giganteus) је велики торбар и врста кенгура који настањује отворене шумске области јужне и источне Аустралије, као и Тасманију. Научно име ове врсте је помало збуњујуће - указује на његову величину, иако је највећи представник заправо црвени кенгур.

Изглед[уреди | уреди извор]

Ови кенгури имају густо крзно изразито сиве боје која постепено прелази у браон нијансе, са белим стомаком, ногама и крајем репа. Кенгури који настањују просторе око обала су углавном светлије обојени од оних кенгура из унутрашњости земље. Одликује их мала глава, велике уши, као и светла трака која се простире дуж њушке између ноздрва. Иако мањи од црвеног, источни сиви кенгур обично је тежи од свог рођака. Могу да нарасту од 85 до 140 центиметара у дужини, а тежина мужјака износи 55-66 килограма. Као и остали кенгури, имају снажне задње ноге и кратке предње удове. Поседују такође мишићав реп који прелази дужину од 100 центиметара.

Понашање[уреди | уреди извор]

Источни сиви кенгури живе у групи коју предводи мужјак и састоји се од млађих мужјака и женки са својим младима. Ноћне су животиње, док дању ленчаре и спавају. Када нањуше опасност, почеће да лупају о земљу како би обавестили остале из групе. Имају одлично чуло мириса и врло покретљиве уше које детектују и најмање звуке.

Могу да се крећу веома брзо - највећа брзина измерена је износила 64 километра на час код одрасле женке.[2]

Настањује више пошумљене области источне Аустралије и Тасманије.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Женка је трудна око 35 дана. После триста дана проведених у торби, младунче почиње да излази и само се креће. Најчешће их мајка храни 18 месеци након чега потпуно напуштају торбу.

Статус[уреди | уреди извор]

Садашња популација источних сивих кенгура броји на десетине милиона јединки, у поређењу са популацијом од пре-европских освајања, када се веровало да их је било близу стотину милиона.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Munny, P.; Menkhorst, P. & Winter, J. (2008). Macropus giganteus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 28. 12. 2008. 
  2. ^ Гинисова књига рекорда. 2004. стр. 53. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Гинисова књига рекорда. 2004. стр. 53. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]