Источни сиви кенгур

Из Википедије, слободне енциклопедије
Источни сиви кенгур
Eastern grey kangaroo dec07 02.jpg
Источни сиви кенгур
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Инфракласа: Marsupialia
Ред: Diprotodontia
Породица: Macropodidae
Род: Macropus
Врста: M. giganteus
Биномијална номенклатура
Macropus giganteus
Shaw, 1790

Источни сиви кенгур (Macropus giganteus) је велики торбар и врста кенгура који настањује отворене шумске области јужне и источне Аустралије, као и Тасманију. Научно име ове врсте је помало збуњујуће - указује на његову величину, иако је највећи представник заправо црвени кенгур.

Изглед[уреди]

Ови кенгури имају густо крзно изразито сиве боје која постепено прелази у браон нијансе, са белим стомаком, ногама и крајем репа. Кенгури који настањују просторе око обала су углавном светлије обојени од оних кенгура из унутрашњости земље. Одликује их мала глава, велике уши, као и светла трака која се простире дуж њушке између ноздрва. Иако мањи од црвеног, источни сиви кенгур обично је тежи од свог рођака. Могу да нарасту од 85 до 140 центиметара у дужини, а тежина мужјака износи 55-66 килограма. Као и остали кенгури, имају снажне задње ноге и кратке предње удове. Поседују такође мишићав реп који прелази дужину од 100 центиметара.

Понашање[уреди]

Источни сиви кенгури живе у групи коју предводи мужјак и састоји се од млађих мужјака и женки са својим младима. Ноћне су животиње, док дању ленчаре и спавају. Када нањуше опасност, почеће да лупају о земљу како би обавестили остале из групе. Имају одлично чуло мириса и врло покретљиве уше које детектују и најмање звуке.

Могу да се крећу веома брзо - највећа брзина измерена је износила 64 километра на час код одрасле женке.[2]

Настањује више пошумљене области источне Аустралије и Тасманије.

Размножавање[уреди]

Женка је трудна око 35 дана. После триста дана проведених у торби, младунче почиње да излази и само се креће. Најчешће их мајка храни 18 месеци након чега потпуно напуштају торбу.

Статус[уреди]

Садашња популација источних сивих кенгура броји на десетине милиона јединки, у поређењу са популацијом од пре-европских освајања, када се веровало да их је било близу стотину милиона.

Референце[уреди]

  1. Australasian Marsupial & Monotreme Specialist Group (1996). Macropus giganteus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 10. мај 2006. 
  2. Гинисова књига рекорда. 2004. стр. 53. 

Литература[уреди]

  • Гинисова књига рекорда. 2004. стр. 53. 

Спољашње везе[уреди]