Diprotodontia

С Википедије, слободне енциклопедије

Diprotodontia[1]
Vremenski raspon: 28–0 Ma
Kasni oligocen – sadašnjost
Naučna klasifikacija e
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Mammalia
Infraklasa: Marsupialia
Nadred: Australidelphia
Red: Diprotodontia
Owen, 1866
Podredovi

Vombatiformes
Phalangeriformes
Macropodiformes

Diprotodontia je red sa oko 155 vrsta[2] torbarskih sisara uključujući kengure, valabije, posume, koale, vombate, i mnoge druge. Neki od izumrlih pripadnika reda su Diprotodon veličine nosoroga, i Thylacoleo, takozvani „torbarski lav”.

Karakteristike[уреди | уреди извор]

Prominentni prvi donji sekutići koji su karakteristični za diprotodonte su evidentni kod ovog kengura Kengurskog ostrva (Macropus fuliginosus fuliginosus)

Skoro svi postojeći diprotodonti su biljojedi, kao što je bio slučaj i sa većinom sa izumrlih vrsta. Poznato je nekoliko insektivornih i omnivoronih diprotodonta, i Potoridae koji su skoro jedinstveni među kičmenjacima po tome što su uglavnom fungivorni, mada izgleda da su oni nastali kao relativno nedavne adaptacije iz biljnog biljnog načina života. Izumrli tilakoleonidi („torbarski lavovi”) su jedina poznata grupa koja je u velikoj meri ispoljavala karnivoriju.

Fosilni zapis[уреди | уреди извор]

Najraniji poznati fosil Diprotodontia datira iz kasnog oligocena (pre 23,03 - 28,4 miliona godina), a najranija vrsta koja se može identifikovati je Hypsiprymnodon bartholomaii iz ranog miocena.[3]

Klasifikacija[уреди | уреди извор]

Do nedavno su postojala samo dva podreda u Diprotodontia: Vombatiformes koji su obuhvata vombate i koale, i Phalangerida koji je sadržavao sve ostale porodice. Kirsch et al. (1997) su porodice podelili u tri podreda. Pored toga, šest porodica Phalangeriformes je podeljeno je u dve nadfamilije.

Red Diprotodontia

† označava izumrlu porodicu, rod ili vrstu.

Rodovi[уреди | уреди извор]

Vrste[уреди | уреди извор]

Podvrste[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Groves, C.P. (2005). Wilson, D.E.; Reeder, D. M., ур. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (на језику: енглески) (3 изд.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. стр. 43—70. ISBN 0-801-88221-4. OCLC 62265494. 
  2. ^ Meredith, Robert W.; Westerman, Michael; Springer, Mark S. (26. 2. 2009). „A phylogeny of Diprotodontia (Marsupialia) based on sequences for five nuclear genes” (PDF). Molecular Phylogenetics and Evolution. 51: 554—571. PMID 19249373. doi:10.1016/j.ympev.2009.02.009. Приступљено 5. 5. 2015. 
  3. ^ The Paleobiology Database
  4. ^ Naish, Darren. „Of koalas and marsupial lions: the vombatiform radiation, part I”. Scientific American. Scientific American, Inc. Приступљено 24. 10. 2015. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]