Тасманија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тасманија
Застава
Застава
Грб Тасманије
Грб
Крилатица: „Плодност и верност“
Положај Тасманије
Главни град Хобарт
Највећи град Хобарт
Службени језик енглески
Владавина
Облик државе Монархија
 — Гувернер Питер Андервуд
 — Премијер Вил Хоџмен
Историја
Географија
Површина
 — укупно 90.758 km2
 — вода (%) 3
Становништво
 — 2006. 502.600(7)
 — {{{година пописа2}}} 489,600
 — густина 5,54 ст./km2(7,16)
Економија
Валута Долар
 — код валуте AUD
Остале информације
Временска зона UTC UTC+10 (+11 DST)
Интернет домен.au
Позивни број +61

Тасманија је острво на источној ивици Индијског океана, отприлике 240 км јужно од аустралијског континента. Име је добила по холандском морепловцу Абелу Тасману који је и открио острво. Тасманија такође означава истоимену аустралијску државу, која поред главног острва Тасманија садржи и више малих, углавном ненасељених група острва. Главни и највећи град је Хобарт, а други по величини је Лонсестон.

Географија[уреди]

Као највеће острво Аустралијске федерације, садржи Тасманију са 68.400 км² (без осталих острваца 64.519 км²) и чини 0,89% територије Аустралије. Мореуз Бас који одваја острво од копненог дела Аустралије, протеже се од северозапада дуж Краљевог острва, до северног врха Флиндерс острва. На острву доминирају планине и платои до висине од 1600 m. Највиши врх је планина Оса (1617 m).

Тасманија лежи између 40° и 44° степена јужне географске ширине и 144° и 149° степена источне географске дужине. Острво се налази уз јужни шпиц аустралијског континента и приближно је велико као Ирска. Оно је убедљиво највеће међу стотинама острва Басовог архипелага.

Тамо још увек постоји пуно природних пејсажа. Отприлике четвртина острва је под UNESCO заштитом, а 37% острва је национални парк. Нарочито импресиван је пејсаж на планини Крадл, као и нетакнута и делимично тешко приступачна џунгла на југозападу.

Такође 1300 км јужно лежи острво Маквори које припада федералној држави Тасманија.

Спољашње везе[уреди]